
Uusi asumispalveluyksikkö ostopalveluna – mitä, miksi ja miten?
Hyvinvointialueiden omia erityisryhmien asumispalveluita täydentävät ostopalvelut nopeuttavat siirtymistä kohti kevyempää ja yhteisöllisempää palvelurakennetta.
Minkälainen on hyvä hoivarakennus ja miten se rakennetaan? Kuuntelemme hoivayrittäjiä, varhaiskasvattajia, virkahenkilöitä, arkkitehtejä ja tutkijoita, mutta kerromme myös itse, miksi rakennamme hirrestä. Lue päiväkotien, hoivakotien ja palvelukotien suunnittelusta ja rakentamisesta.
Hyvinvointialueiden omia erityisryhmien asumispalveluita täydentävät ostopalvelut nopeuttavat siirtymistä kohti kevyempää ja yhteisöllisempää palvelurakennetta.
Hoivarakentajien asiantuntijat auttavat löytämään oikean rahoitusmallin uutta hoiva- tai asumispalveluyksikköä varten.
Vantaa otti rakentamisvaiheen hiilijalanjäljen kilpailutuskriteeriksi – Koivukylään nousi hirsirakenteinen päiväkoti.
Kuopiossa panostetaan autismikirjon ihmisten asumiseen arkkitehtuurin keinoin. Arkkitehti Anssi Kankkunen kertoo sylimäisen hirsipalvelukodin suunnittelusta.
Voisiko sinun tonttisi sopia uuden hirsipäiväkodin, -hoivakodin tai -palvelukodin rakentamiseen? Soveltuvuuden ja hyvän sijainnin lisäksi tontin pitäisi olla käytettävissä rakentamiseen.
Vammaisten palveluasumisen ratkaisuissa tähdätään yksilölliset tarpeet huomioivaan yhteisölliseen asumiseen sekä itsenäistä elämää tukeviin palveluihin.
Hirsipäiväkotien ja -hoivarakennusten erinomainen jopa A-luokan energiatehokkuus syntyy arkkitehtuurillisista ja rakenteellisista valinnoista, ilmatiiveydestä ja taloteknisistä ratkaisuista.
Tunnehirsi on ihmisille ja ympäristölle hyvä, nopea ja kustannustehokas ratkaisu, kun hyvinvointialueelle tai kuntaan tarvitaan uusi hoivayksikkö tai päiväkoti.
Autismisäätiö panostaa käyttäjien tarpeita vastaaviin hirsirakennuksiin. Tämä vaikuttaa työnantajamielikuvaan ja kiinnostaa potentiaalisia työntekijöitä.
Panosta päiväkoti- ja hoivarakennusten aistiystävällisyyteen: näkö-, kuulo-, tunto- ja hajuaistia hellivät tilat rauhoittavat ja lisäävät hyvinvointia.
Lue miten Hoivarakentajien työmailla ulkopuolinen valvoja on osa vastuun kantamista. Esimerkkinä Kuopion kristillinen päiväkoti Timantti ja yhtenäiskoulu.
Suomen ensimmäinen LEED-sertifioitu lastensuojeluyksikkö nousi Tornioon syksyllä 2022.
Ympäristöystävällisessä hirsipäiväkodissa lapset viihtyvät – myös henkilökunta on motivoitunutta ja työssään viihtyvää.
Uuden hoivarakennuksen kannattavuuden varmistaa 5 asiaa: haluttu ja turvallinen lopputulos yhdessä suunniteltuna, konseptoitavana ja ripeästi rakennettavana.
Hirrestä ja massiivipuusta rakennetut julkiset rakennukset esimerkiksi koulut ja palvelutalot ovat tunnelmaltaan viihtyisiä ja rauhoittavia.
Avainlippu-yritykset Honkarakenne ja Hoivarakentajat rakentavat tavalla, josta voi olla ylpeä vielä vuosienkin kuluttua.
Puurakentaminen on tehokas keino pienentää rakentamisen päästöjä ja ottaa harppaus kohti hiilineutraalia Helsinkiä.
Tuomas halusi myös omakohtaisen työn kautta nähdä, kuinka Hoivarakentajien rakentama hoivakoti toimii käytännön arjessa.
Palvelukonsepti kehitettiin autismikirjon ihmisiä kuunnellen. Myös Autismisäätiön palvelukotien henkilöstö osallistui suunnitteluun.
Taapeli on kuin kattavan arkiston ja kahvihuoneen yhdistelmä: ajankohtainen tieto löytyy helposti ja sitä on kätevä jakaa eri tiimien kesken.
Rakennuttaminen puusta on merkittävä tapa sitoa hiilidioksidia ja pienentää asuinalueiden hiilijalanjälkeä.
Hirsi tekee päiväkodin arjen turvalliseksi ja viihtyisäksi. Terveellisen hirsimateriaalin ansiosta sisäilmaongelmista ei tarvitse huolehtia.
Pilkkeen toimitusjohtaja Minna Martikainen kertoo, että yhteistyö yksityisen kanssa tuo kunnalle sekä taloudellista että sosiaalista hyötyä.
Hirrestä syntyy kodikkaita, asuinympäristöjä. Terveelliset hirsitilat antavat hoivayrittäjille avaimet hoivakodin toiminnan kasvattamiseen.
Humana ja Hoivarakentajat toteuttavat yhteistyössä eri puolille Suomea jopa 15 hirsistä lastensuojeluyksikköä.
Hirsirakentaminen on tehokas tie kohti ilmastotavoitteita, sillä hirsirakentamisen ilmastovaikutukset ovat merkittävästi pienemmät.
Hirsirakennus on ihmisten ja ilmaston kannalta paras vaihtoehto julkisessa rakentamisessa. Hirsirakennus on vastuullisin valinta.
Espoon Haukilahteen valmistuu maamme ensimmäinen LEED Gold -sertifioitu hirsipäiväkoti. Pilke-päiväkotien kohde rakentuu Hongan ekologisesta hirrestä.
Espoon Haukilahteen avataan Suomen ensimmäinen LEED Gold -ympäristösertifioitu päiväkoti loppuvuodesta 2022. Se rakennettiin kotimaisista hirsistä.
Vantaan Koivukylään avattiin syyskuussa 2022 Suomen suurin hirsipäiväkoti. Sen tilasi Vantaan kaupunki, ja kohteen kilpailutuksessa vertailtiin myös hiilijalanjälkeä.
Suomi on sitoutunut Euroopan unionin ilmastotavoitteisiin. Suomen tavoite on kuitenkin olla hiilineutraali jo vuoteen 2035 mennessä.
Ympäristöministeriön asettama tavoite on, että viiden vuoden kuluessa melkein puolet julkisesta uudisrakentamisesta olisi puurakentamista.
“Hoivarakentajat ylitti odotukset rakentamisen joka vaiheessa. Ei tarvinnut pelätä, että urakoija yrittää tehdä halvalla tai jopa ohittaa jonkin työvaiheen.”
Vantaalla ei ole tiukkaa prosenttiosuutta puurakentamiselle, vaan puuta käytetään mahdollisimman laajasti – kaikkialla missä se on järkevää.
“Saan rakentaa parasta arkea erityisen tuen tarpeessa oleville ihmisille. Myös asiakkaamme haluavat tarjota kohderyhmilleen parhaita mahdollisia asumisympäristöjä.”
Humanan ja Hoivarakentajien yhteistyössä syntyy Suomeen lähivuosina jopa 15 hirsirakenteista lastensuojeluyksikköä.
Hirsirakennukset ovat vetovoimaisia työpaikkoja. Raikas, puuntuoksuinen sisäilma, rauhoittava äänimaailma ja kaunis hirsipinta viehättävät suomalaisia.
Palvelurakentaminen voi hoitua myös täsmällisesti, ilmastoystävällisesti ja koko alueen vetovoimaa lisäävästi.
Hirsipäiväkoti vetoaa perheisiin luomalla puitteet lapsilähtöiselle, terveelliselle oppimis- ja kasvuympäristölle, jonne palataan joka päivä hyvillä mielin.
Auran kunnassa investoidaan kestävään tulevaisuuteen. Nykyaikainen, ilmastoystävällisestä hirrestä rakentuva kunnantalo on kuntalaistenylpeyden aihe.
Puurakentamisen osuutta lisäämällä päästään lähemmäs ilmastotavoitteita luonnollisesti, ilman ulkoisesta päästökompensoinnista johtuvia lisäkustannuksia.
Rakentamisessa vähähiilisyys on huolellisesti suunniteltujen neliöiden, materiaalivalintojen ja ympäristöystävällisen lämmitystavan muodostama kokonaisuus.
Yksityinen varhaiskasvatus on osa kuntien palvelutarjontaa. Pilke päiväkotien Minna Martikaisen mukaan yhteistyö tuo kunnalle taloudellista ja sosiaalista hyötyä.
Heurekassa oli suuri joukko lapsia ja aikuisia nauttimassa yhdessäolosta, hyvästä ruuasta, hauskasta ohjelmasta ja Heurekan upeasta SuperPUU-näyttelystä.
Hoivarakentajien hirsirakennusten talotekniikassa panostetaan ilmastoystävälliseen energiatehokkuuteen sekä helposti omaksuttaviin käyttöjärjestelmiin.
”Nostamme lastensuojeluyksiköt uudelle tasolle”, sanoo Kimmo Huhtimo, sosiaali- ja hoiva-alan yritys Humanan lastensuojelupalveluiden johtaja.
Ilmastoystävällisen puurakentamisen webinaarissa kerrottiin, kuinka kunnat ja kaupungit voivat toteuttaa hiilineutraalia rakentamista kustannustehokkaasti.
Hoivarakentajat ja Honkarakenne osallistuivat Puupäivä-webinaariin. Rakenteilla oleva hirsipäiväkoti osoittaa, miten puurakentaminen edistää ilmastotavoitteita.
Kotihoidon ja palveluasumisen kehitysfoorumissa keskusteltiin ympäristöystävällisen hirren mahdollisuuksista ja pohdittiin syitä hirsirakentamisen suosioon.
Yhä useampaan kuntaan rakennetaan hirsisiä päiväkoteja, kouluja ja hoivakoteja. Näin vanhaa rakennuskantaa korvataan terveellisillä hirsirakennuksilla.
Ylivieskaan rakennetaan Humanan uusi hirsirakenteinen Hyvän Mielen Koti Toivontupa, joka tarjoaa tehostettua palveluasumista mielenterveyskuntoutujille.
Kun hoivayrittäjä haluaa laajentaa toimintaansa uuteen hoivakotiin, kysymysten kanssa ei tarvitse painiskella yksin: tartutaan toimeen yhdessä!
Vuonna 2022 Vantaan Koivukylään rakennetaan uusi vähähiilinen hirsipäiväkoti yhteistyössä Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa.
Kuopion kristillinen yhtenäiskoulu ja päiväkoti Timantti saavat uudet, terveelliset ja toimivat tilat. Rakennusmateriaali on vähähiilistä kotimaista hirttä.
Arvostusta on kerännyt erityisesti puhdas sisäilma, akustiikka sekä koulutilojen monikäyttöisyys ja muokattavuus.
Oulun kristillisen peruskoulun uusi hirsinen koulurakennus mukailee uudenlaista pedagogista tilasuunnittelua ja on rakennettu vastaamaan käyttäjiensä tarpeisiin.
Hoivatyössä tilojen täytyy palvella päivittäisiä tarpeita. Puhtaasta hirrestä syntyy kodikkaita ja raikkaita asuinympäristöjä erityistä tukea tarvitseville.
Oulun Oppikylä-hirsikoulu on LähiTapiolan uuden vastuullisen, yhteiskunnallisiin kiinteistöihin sijoittavan rahaston ensimmäisiä sijoituskohteita.
Chydenius on yhteistyössä Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa rakentanut Hankoon ylellisiä, kolmikerroksisia hirsikerrostaloja.
Hoiva- ja palvelurakennusten rakentaminen vaatii kokeneen yhteistyökumppanin. Kokemuksiaan avaa Attendon kiinteistökehitysjohtaja Tuomas Terho.
Hirsikoulu takaa turvallisen ja terveellisen kasvuympäristön oppilaille. Ekologinen ja moderni hirsikoulu viestii elinvoimasta.
Taka-Lauttalaan nousee KoskiHoivan älykäs hirsihoivakoti, jonka rakentaa aistiystävällisistä palvelukodeista tunnettu Hoivarakentajat Honkarakenteen kanssa.
Oppikylä-akatemiaan kokoontui kolmisenkymmentä yksityiskoulujen edustajaa kuulemaan ja keskustelemaan yksityiskoulujen talouden ja tilojen suunnittelusta.
Kun rakennamme hirrestä uusia energiamuotoja hyödyntäviä rakennuksia, voimme puhua hiilikädenjäljestä: puusta oikein rakentamalla teet ilmastolle hyvää.
Koivukylän päiväkodin kilpailutuksessa hiilijalanjälki oli tärkeä arviointikriteeri. Voiton vei Hoivarakentajien ja Honkarakenteen laatima suunnitelma.
Hirsirakentamisen hyöty ilmastolle johtuu puun merkittävästä tavasta sitoa hiilidioksidia elinkaarensa ajaksi, mikä pienentää rakennusten hiilijalanjälkeä.
Tiiviin kaupunkirakentamisen kestävä ja hiiltä sitova ratkaisu on hirsikortteli. Modernit hirsirakennukset tuovat kaupunkikuvaan lämpöä ja ekologisuutta.
Mitä enemmän kuuntelemme palvelurakennusten käyttäjiä, sitä enemmän rakennamme massiivipuusta, sanoo Tampereen yliopiston professori Markku Karjalainen.
Oppikylän rahoitusratkaisuilla saadaan terveellinen, turvallinen ja yksilöllinen hirsikoulu silloinkin, kun yksityiskoulun tai kunnan talous on lujilla.
Koulun rakentaminen Oppikylän vuokramallilla on turvallinen ratkaisu, joka mahdollistaa toiminnan kasvun myös tulevaisuudessa.
Lasten ja nuorten turvallisuus kouluissa on ollut pinnalla viime vuosina. Kouluyhteisön ihmissuhteet tuovat emotionaalista turvaa.
Kysyimme arkkitehti Tero Wemanilta, kuinka käyttäjälähtöinen, tulevaisuuden tarpeet huomioiva oppimisympäristö suunnitellaan.
Rakentamisen valinnat vaikuttavat koulun turvallisuuteen. Rakennusmateriaalit, piha-alueiden suunnittelu ja tilakohtaiset ratkaisut vaikuttavat koulun arkeen.
Oulun kristillinen peruskoulu ja päiväkoti on esimerkki osallistavasta suunnittelusta. Henkilöstö osallistui työpajaan arkkitehtien ja suunnittelijoiden kanssa.
Toimivan hirsikoulun suunnittelu perustuu käyttäjien tarpeille, luonnonmateriaaleille ja tulevaisuuden muutostarpeet huomioivalle tilasuunnittelulle.
Koulukilpailutukseen on tärkeää valita sellaiset hanke- ja urakkamallit sekä kumppanit, että koulun suunnittelu ja toteutus sujuvat ilman yllätyksiä.
Mitä enemmän kuuntelemme käyttäjiä, sitä enemmän tulemme rakentamaan massiivipuusta, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston professori Markku Karjalainen.
Hoivarakentajien teettämän selvityksen mukaan kunnissa tarvitaan uusia oppimisympäristöjä. Opetustiloihin investoidaan ja pedagoginen näkökulma korostuu.
Sisäilmaltaan puhdas hirsikoulu täyttää vaatimukset terveyttä tukevasta oppimisympäristöstä, jonne jokainen voi saapua iloisin ja turvallisin mielin.
Millaisilla erilaisilla rahoitusratkaisuilla kunta voi hankkia koulun tai päiväkodin? Uudet rahoitusmallit ottavat huomioon myös tulevaisuuden epävarmuuden.
Hirsiset koulut ja päiväkodit ovat vetovoimatekijä myös työntekijöille. Lue kokemuksia terveellisen ja hengitysilmaltaan hyvän työpaikan eduista.
Hirsikoulussa tuntuu pehmeä hirsiseinä käden alla ja lämpöinen puu, jonka päällä istua jalat ristissä. Raikas ilma, jota hengittää keuhkot täyteen.
Koulu on yhdessäolon paikka, jossa lasten tulee saada kasvaa terveellisissä, hengittävissä ja aistiystävällisissä tiloissa, jotka tulvivat valoa ja iloa.
Samalla kun fyysisen Oppikylän perustuksia rakennetaan, tapahtuu tulevan koulun henkilökunnan mielissä toisenlaista perustusten rakentamista.
”Tutkimukset osoittavat, että hyvä oppimisympäristö voi nostaa oppimisen tuloksia 16 %”, kertoo oppimisympäristöasiantuntija ja tutkija Marko Kuuskorpi.
Nallikarin tuntumaan nousee hirsirunkoinen yhtenäiskoulu. Päiväkoti, alakoulu ja yläkoulu pääsevät muuttamaan uuteen hirsirakennukseen syksyllä 2021.
Oulun Toppilansaareen on nousemassa syksyllä 2021 Suomen ensimmäinen Oppikylä. Yhden katon alle muuttavat päiväkoti, alakoulu ja yläkoulu.
ISO-sertifiointi takaa laadukkaan koulurakentamisen. Hoivarakentajat on hirsirakenteisten koulujen edelläkävijä Honkarakenteen kanssa.
Hoivarakentajat ja Honkarakenne kehittävät muunteltavien, hirsirakenteisten oppimisympäristöjen toteuttamisesta uudella Oppikylä-palvelumallilla.
Hoivarakentajat huomasi, että moni kunta painii niukkojen taloudellisten resurssien, kutistuvien asukasmäärien ja vanhenevan väestön kanssa.
Pilke päiväkodit avasi elokuussa Tiedepäiväkoti Sirun Espooseen. Sen toteutti kolme kotimaista toimijaa, Pilke päiväkodit, Honkarakenne ja Hoivarakentajat.
Luja, painumaton hirsi on moderni ratkaisu rakennesuunnitteluun. Painumaton hirsi varmistaa, ettei hirsien ja rakenteiden väliset saumat elä.
Seuraa ihmisiä ja luontoa kunnioittavaa hoiva-, palvelu- ja päiväkotirakentamista!
Hyväksy seurantaevästeet nähdäksesi tämän sisällön.