Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Hangon Laituri – ylelliset hirsikerrostalot saaristomaisemissa

Chydenius on yhteistyössä Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa rakentanut Hankoon ylellisiä, kolmikerroksisia hirsikerrostaloja.

3 min lukuaika
Hangon Laituri – ylelliset hirsikerrostalot saaristomaisemissa
Kuningattarenvuori eli Hangon aurinkoisiin merimaisemiin kohoava uusi kaupunginosa on nimetty juhlavasti. Tilaajana toimiva Chydenius on yhteistyössä Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa rakentanut Kuningattarenvuoren rantaan ylellisiä, kolmikerroksisia hirsikerrostaloja. Sekä ympärivuotiseen asumiseen että lomakodeiksi suunnitellut Hangon Laiturin ekologiset asunnot kutsuvat nauttimaan saaristomaisemista ja merituulesta, maisemista joissa mieli lepää. 

Lähtökohtana ympäristöä huomioiva rakentaminen materiaalivalinnoista lähtien

Hirsikerrostalot ovat yhä Suomessa harvinaisia, mutta hankolaisen Chydeniuksen yrittäjä Jan-Erik Chydenius ja suunnittelija Elina Seikku pitivät puurakentamista itsestään selvänä suunnitellessaan kerrostalohanketta. ”Ekologisuus oli meille tärkeä lähtökohta, kun lähdimme projektiin. Hirsi oli erinomainen vaihtoehto, sillä halusimme sellaisen ratkaisun, jossa puu toimii hiilinieluna”, Chydenius kertoo. 

Visio meren rantaan rakentuvista hirsikerrostaloista lähti liikkeelle, ja keskustelut Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa käynnistyivät syksyllä 2019. ”Suurista hirsirakennuksista tunnettu Hoivarakentajat otti heti haasteesta kopin ja totesi, että kolmikerroksisten hirsikerrostalojen rakentaminen onnistuisi”, Chydenius muistelee projektin alkuhetkiä. ”Alusta asti yhteistyö tuntui hyvältä ja siltä, että jaettiin samat arvot”, hän lisää. 

Ekologisuus on huomioitu saaristokohteen rakentamisessa materiaalivalintojen lisäksi mahdollisimman monessa asiassa. Hirsirakentamisen lisäksi ympäristö on huomioitu energialähteiden muodossa, sillä asunnot sekä lämpenevät että viilentyvät maalämmön avulla. Chydenius ja Seikku uskovat ympäristöystävällisyyden olevan tärkeää myös tuleville asukkaille. ”Me haluamme herätellä ihmisiä pohtimaan mitä he ostavat”, myös ympäristökonsulttina toiminut Seikku toteaa.

Hoivarakentajat - Hangon Laituri 1

Ihmislähtöistä ja luotettavaa yhteistyötä 

Ympäristölle hellävaraisen materiaalivalinnan rinnalla ihmislähtöisyys on ollut vahvasti yhteistyötä leimaava arvo. ”Meille se oli hirveän tärkeä kriteeri, että Hoivarakentajien ihmiset ovat hyviä tyyppejä ja luotettavia. Sen lisäksi he olivat äärimmäisen ammattitaitoisia”, Seikku kehuu. ”Sellainen välittäminen näkyi kautta linjan koko porukasta.” 

Seikun ja Chydeniuksen mukaan luottamus on myös ollut tärkeä seikka yhteistyössä. Useissa rakennusprojekteissa mukana olleina he tietävät, että matkan varrella tulee eteen aina jotakin yllätyksellistä. ”Mutta se mikä poikkesi täysin muista rakentamisen kokemuksistamme, oli vastuun ottamisen asenne”, Seikku kertoo. ”Rakennuksella työskentelevästä asentajasta ylimpään johtoon asti toiminta oli sellaista, että tilanteen tullen nostettiin heti käsi pystyyn, että nyt tuli moka, minä kannan vastuun. Näihin tilanteisiin tuotiin nopeasti esiin toimiva ratkaisu”, hän lisää. 

Hoivarakentajat - Hangon Laituri 2

Ylellistä hirsikotiasumista Hangon saariston sylissä

Arkkitehdin tekemän huolellisen suunnittelun myötä lähes kaikissa asunnoissa on merinäköala, joten merelliset maisemat ovat konkreettisesti läsnä asumisessa. Hangon Laituri edustaa modernia ja ympäristön huomioivaa asumista, jollaista Kuningattarenvuorella tullaan näkemään alueen rakentuessa.  

Kuningattarenvuori on yhä kasvuvaiheessa, ja seuraavan kolmen vuoden aikana alueelle kohoaa yhteensä kymmenen massiivipuista pienkerrostaloa. Sekä valmiiden että projektin alussa olevien Hangon Laiturin kohteiden ennakkomyynti on lähtenyt hyvin käyntiin, ja Chydenius uskookin, että ekologisen rakentamisen aikakausi on alkamassa. ”Viisi vuotta sitten puhuttiin vain maalämmöstä, mutta nyt ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään huomiota laajemmin ja materiaalit ovat tärkeässä osassa. Tulevaisuudessa rakentamisen ekologisuudella on varmasti paljonkin vaikutusta ostajien valintoihin”, hän toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!