Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Hirsihoivakoteihin työntekijöitä riittää jonoksi asti

Kotihoidon ja palveluasumisen kehitysfoorumissa keskusteltiin ympäristöystävällisen hirren mahdollisuuksista ja pohdittiin syitä hirsirakentamisen suosioon.

3 min lukuaika
Kotihoidon ja palveluasumisen kehitysfoorumi

Kotihoidon ja palveluasumisen kehitysfoorumissa 18.11.2021 keskusteltiin ympäristöystävällisen hirren mahdollisuuksista

Kotihoidon ja palveluasumisen kehitysfoorumin paneelikeskustelussa pohdittiin syitä hirsirakentamisen nopeasti kasvavaan suosioon. Hoivarakentajien toimitusjohtaja Tarmo Kemppainen kertoi sidosryhmiltä saadusta erinomaisesta palautteesta, palvelukoti Villa Sipriinan toimitusjohtaja Anu Harttunen-Rytkönen jakoi työntekijöiden ja asukkaiden tuntemuksia uudesta, upeasta hirsitoimitilasta. Vantaan kaupungin rakennuttaja-arkkitehti Sini Koskinen kertoi, minkälaisilla toimenpiteillä Vantaa edistää puurakentamista ja miksi puun käyttöä halutaan voimakkaasti lisätä. 

Kiittävä palaute kannusti hirsirakentamiseen 

Vielä viitisen vuotta sitten, hirsirakenteisia kouluja, päiväkoteja tai hoivakoteja oli rakennettu maassamme niukalti. Hoivarakentajat oli kuitenkin vakuuttunut siitä, että hirrestä olisi mahdollista tehdä aistiystävällisiä, miljööltään kodinomaisia palvelukiinteistöjä. 

– Kumppanimme kanssa pilotoimamme hirsihoivakoti sai loistavan vastaanoton. Sidosryhmämme antoivat kauttaaltaan niin kiittävää palautetta, että päätimme keskittyä hirsirakentamiseen, Hoivarakentajien toimitusjohtaja Tarmo Kemppainen kertoo.

Hirsirakentamisen edelläkävijä

Henkilökunta haluaa terveellisiin hirsitiloihin

Hirsirakennuksessa asuvat, asioivat ja työskentelevät voivat nopeasti huomata eron tavanomaiseen kiinteistöön nähden. Mikä hirsirakennuksesta sitten tekee niin viihtyisän?

– Puu on ominaisuuksiltaan ainutlaatuinen rakennusmateriaali, hirsi hellii kaikkia aisteja. Puupinta luo akustiikaltaan pehmeän, stressittömän tilan. Hirsi toimii hydroskooppisesti tasaten ilman kosteutta ja tehden siten sisäilmasta terveellistä ja miellyttävää, puun tuoksu rauhoittaa, Kemppainen opastaa.

Hirsirakennuksen hyvän ja terveellisen sisäilman aistii myös kehitysvammaisten lasten palvelukodissa, Villa Sipriinassa. 

– Osa henkilökunnasta ja asukkaistamme on elämänsä varrella altistunut sisäilmaongelmille. Hirsirakennuksessa on erinomaisen hyvä oleskella. Henkilökuntaa riittäisi jonoksi asti, Villa Sipriinan toimitusjohtaja Anu Harttunen-Rytkönen iloitsee. 

Tilojensa sisäilmaongelmista kärsineet kunnat ja kaupungit päättävät yhä useammin rakentaa hirrestä tai massiivipuusta. Hirsitilat ovat muodostuneet suorastaan kilpailuvaltiksi.

– Hirsiset toimitilat lisäävät kunnan ja kaupungin vetovoimaisuutta, ne jopa houkuttelevat ihmisiä muuttamaan paikkakuntaa. Työntekijöitä on helpompi saada, kun toimintaympäristö on viihtyisä ja sisäilmaltaan terveellinen, Kemppainen kertoo.

Hirsipalvelukoti Villa Sipriina

Pienempi hiilijalanjälki kustannustehokkaasti

Villa Sipriinassa ympäristöystävällisyys koetaan tärkeäksi. 

– Hirsikiinteistö on luonteva jatkumo toiminnassamme vaalituille luontoarvoille, Anu Harttunen-Rytkönen pohtii. 

Sote- ja hyvinvointialueilla rakentamisen ympäristövaikutuksia tullaankin tarkastelemaan jatkuvasti enemmän. Rakennussäädösten muuttuessa hiilineutraalius on pian paitsi kuntien ja kaupunkien tavoite, myös velvoite. Vantaa on edelläkävijä, joka panostaa voimallisesti puurakentamiseen. 

– Olemme Vantaalla asettaneet hiilineutraaliustavoitteet ja sen myötä laatineet puurakentamisen linjaukset jokaiselle toimialalle. Puu on hyvä ja kustannustehokas tapa rakentaa hiilineutraalisti. Asemakaavoituksella toteutamme alueita yksinomaan puusta, asuntosuunnittelun- ja rakentamisen puolella hiilijalanjälkilaskenta on tontinluovutuskilpailun kriteerinä, Vantaan kaupungin rakennuttaja-arkkitehti Sini Koskinen kertoo. 

Hirsirakenteinen Villa Sipriina

Toimivat hirsitilat ovat merkittävä kilpailuetu hoivayrittäjälle

Hoivarakentajien konseptilla ja hyvällä suunnittelulla hirsirakennuksia on onnistuttu toteuttamaan miltei samaan hintaan kuin tavanomaisilla materiaaleilla rakentaen. 

– Vaikka hirsi onkin itsessään arvokas rakennusmateriaali, hirren positiiviset vaikutukset yhdessä käyttöiän, käyttökustannusten ja hoidettavuuden kanssa tekevät siitä kokonaisedullista. Harva tulee ajatelleeksi, että hirren ympäristövastuullisuus vaikuttaa edullisesti rahoitukseen, Kemppainen muistuttaa. 

Hoivarakentamisessa tilojen toiminnallisuus ja muuntojoustavuus ovat tärkeitä. 

– Hoivarakentajilla on pitkä historia hoiva-alan yrittäjinä. Meillä on myös kymmenien kohteiden myötä vankka kokemus siitä, minkälaisia ominaisuuksia tiloilta tarvitaan, ja kuinka suunnitellaan toimiva hoivakiinteistö.

Villa Sipriinassa ollaan erittäin tyytyväisiä hirsiratkaisuun. 

– Halusimme palvelukodin, jossa kodinomainen Villa Sipriinan henki yhdistyisi toimivuuteen ja turvallisuuteen, Hoivarakentajien kanssa suunnittelimme meille kauniin ja teknisesti toimivan, muuntojoustavan kokonaisuuden, Harttunen-Rytkönen kiittelee.

Klikkaa KOPA-messujen paneelikeskustelun videoon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!