Avainlippu-yritykset Honkarakenne ja Hoivarakentajat rakentavat tavalla, jonka takana voi seistä ja olla ylpeä vielä vuosienkin kuluttua. “Me haluamme nostaa vastuullisen rakentamisen uudeksi suomalaisen rakentamisen normiksi. On jo liikaa rakennuksia, jotka puretaan parinkymmenen vuoden päästä. Vastuullinen toiminta tarkoittaa monipuolista suunnitteluosaamista ja ymmärrystä eri rakennusmateriaalien keskinäisestä käyttäytymisestä, mutta myös kokonaisvastuuta rakennusprosessista”, toteaa Hoivarakentajien toimitusjohtaja Tarmo Kemppainen. Hoivarakentajat ja Honkarakenne ovat yhdessä Suomen kokeneimpia hirsisten palvelurakennusten ammattilaisia – yli 40 käytössä olevan palvelurakennuksen kokemuksella.
Kokonaan kotimaiset Avainlippu-yritykset
Kotimainen Avainlippu on suomalaisen työn symboli: rekisteröity yhteisömerkki, joka on tae kotimaisuudesta ja luontoa kunnioittavista arvoista. Avainlippu-merkkiä kantavat tuotteet ja palvelut on valmistettu tai tuotettu Suomessa ja niiden kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Avainlipulla varustetun palvelun valitseminen on työllistävä teko ja samalla sijoitus suomalaiseen yritystoimintaan.
Honkarakenne aloitti toimintansa vuonna 1958 perheyrityksenä, josta tuli maailman ensimmäinen teollinen hirsitalovalmistaja. Edelläkävijyys on jatkunut tähän päivään: Honkarakenne on ainoa talotehdas, jolla on sekä ISO 9001 -standardi että 14001-ympäristöstandardi. Hoivarakentajien tarina taas on alkanut hoivayrittäjyydestä. Aito kokemus hoivatyöstä on saanut Hoivarakentajat suunnittelemaan tiloja, joissa hoivatyön tekijöillä ja asukkailla on aidosti hyvä olla. Nykyään Hoivarakentajat on Suomen suurin julkinen hirsirakentaja. Yhdessä nämä suomalaisyritykset tekevät puurakentamisen edelläkävijöinä luontoystävällisiä ja terveellisiä palvelurakennuksia hirrestä. Honkarakenne ja Hoivarakentajat ovat Suomen kokenein hirsisiä palvelurakennuksia toteuttava kaksikko, ja yhteisiä palvelurakennushankkeita on kertynyt jo noin neljäkymmentä.
Kotimainen laatu tarkoittaa käytännön tekoja, joista Honkarakenteella ja Hoivarakentajilla on merkkinä kansainvälinen ISO 9001 -standardi. Standardi määrittelee vaatimukset hallintajärjestelmille, joiden avulla varmistetaan tuotteiden, palveluiden, suunnittelun ja kehityksen laatu. “ISO-standardit antavat raamit toiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Ne takaavat, että palvelurakennuksessa käytettävien hirsien valmistusprosesseja valvotaan ja kehitetään jatkuvasti ja systemaattisesti”, toteaa Erja Heiskanen, Honkarakenteen operaatioista vastaava johtaja. Lisäksi Honkarakenteella on 14001-ympäristöstandardi, joka osoittaa ympäristöasioiden hyvän hoidon.
Honkarakennetta ja Hoivarakentajia yhdistää syvä kunnioitus pohjoisen metsiä sekä tuhatvuotisia hirsirakentamisen perinteitä kohtaan. Kahden Avainlippu-yrityksen yhteisenä tavoitteena on tänä päivänä edistää terveellistä ja ekologisesti kestävää hoivarakentamista vastuullisesti muun muassa kehittyneen teknologian ja kotimaisen työn avulla.
Hirsinen Avainlippu-palvelurakennus on suomalaisen työn pitkäikäinen taidonnäyte
Suomeen tarvitaan vastuullista rakentamista. Tämä tarkoittaa avointa viestintää, vertailukelpoisia standardeja ja rohkeita valintoja laadun, terveellisyyden, ympäristön ja pitkäikäisyyden hyväksi. “On jo liikaa rakennuksia, jotka puretaan parinkymmenen vuoden päästä”, Hoivarakentajien toimitusjohtaja Kemppainen toteaa.
Kotimainen hirsirakennus kestää aikaa ja sen sisäilma säilyy terveellisenä puun luonnollisten ominaisuuksien ansiosta. “Hirsirakennus on ilmastoteko jo pitkäikäisyytensä ansiosta. Hirsirakenteet ovat suuria elementtejä, jotka sitovat hiilidioksidin pitkäaikaiseksi hiilivarastoksi”, Honkarakenteen tuotejohtaja Eino Hekali sanoo. Monet kunnat ja rakennuttajat ovatkin lähteneet etsimään ratkaisuja sisäilmaltaan ongelmallisten kertakäyttörakennusten välttämiseen ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseen puurakentamisen lisäämisen kautta.
Vastuulliset ratkaisut kokoavat yhteen vastuullisia yrityksiä. Nokialle keväällä 2022 valmistunut älykäs hirsihoivakoti Villa Koski on toteutettu yhteistyössä Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa. Toinen yhteinen hoivakotihanke on jo vireillä. KoskiHoivan toimitusjohtaja Maija Halme kokee yhteisen arvopohjan ja ekologisuuden yhdistävänä voimavarana. ”Me haluamme nimenomaan hirrestä ja älyteknologiaa. Myös vihreät arvot ovat meille erittäin tärkeitä”, Halme toteaa.
Suomalainen suunnitteluosaaminen selättää Pohjolan haasteet
Suomen pohjoinen sijainti ja säätilojen vaihtelu heinäkuun hellepäivistä keskitalven paukkupakkasiin asettavat poikkeukselliset vaatimukset rakentamiselle. Rakennusten tulee olla tiiviitä, hengittäviä ja tasata lämpötilojen muutoksia. Edelläkävijyys pohjoisen olosuhteissa vaatii jatkuvaa kehitystyötä ja suunnittelua. Esimerkiksi Honkarakenteella on vuosien tuotekehityksellä kehitetty kaikkia rakennuksen liitoskohtia tiiviimmiksi. Hoivarakentajat puolestaan tekee jatkuvaa ja pitkäjänteistä tuotekehitystä esimerkiksi älykkäässä talotekniikassa, joka tukee rakennusten lämmitysratkaisuja ja vähentää energiankulutusta. Lopputuloksena on tiiviitä, energiatehokkaita nykyajan hirsirakennuksia, joissa on hyvä elää ja hengittää.
Ilmasto muuttuu ja tämä tulee huomioida pitkäikäisessä rakentamisessa. Honkarakenne ja Hoivarakentajat varmistavat rakenteiden kosteusteknisen ja rakennusfysikaalisen toimivuuden niin, että ne kestävät tulevaisuudessa lisääntyvää ilmaston ja lämpenemistä ja viistosateita.
Suomen olosuhteisiin sopivat pohjoisen rakennusmateriaalit. Hoivarakentajien palvelurakennuksissa käytetyt Hongan hirret valmistetaan laadukkaimmasta pohjoisen sertifioidusta massiivipuusta Hongan omalla tehtaalla Keski-Suomen Karstulassa. Käytettävä puuraaka-aine on PEFC-sertifioitua, ja Honkarakenne pyrkii vastuullisuusohjelmansa mukaisesti lisäämään FSC-serfifioidun puun käyttöä. Metsäsertifikaatit osoittavat, että metsiä hoidetaan kestävästi ja luonnon monimuotoisuuden periaatteita noudattaen.
Honkarakenne ja Hoivarakentajat suosivat hankkeissaan paikallista työvoimaa, kuten sähkö- ja LVI-urakoitsijoita. Kotimaisen työn kädenjälki on näkyvissä suomalaisesta hirrestä tehdyn palvelukodin tiloissa, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Taidokas suunnittelu, vankka rakentamisen ammattitaito ja modernin teknologian käyttö luovat yhdessä puitteet Suomen olosuhteisiin sopiville hirsirakennuksille.
Avainlippu ja muut sertifikaatit tarkoittavat jatkuvaa kehitystä
Edelläkävijyys perustuu väsymättömään kehitystyöhön. Hoivarakentajat ja Honka ovat sitoutuneet kehittämään jatkuvasti tuotantonsa materiaali- ja energiatehokkuutta sekä kierrätettävyyttä. “Sertifikaatit ja standardit ovat lupaus vastuullisuuden säilyttämisestä koko tämän prosessin varrella, aina metsästä palvelurakennuksen seiniin vuosikymmeniksi eteenpäin”, Heiskanen toteaa.
Myös pitkälle automatisoidulla tuotannolla on merkittävä rooli Hongan hirsirakennusten laadun ja turvallisuuden takaamisessa. Honka investoi jatkuvasti tuotantolaitoksensa kehittämiseen ja tekee tuotekehitystyötä löytääkseen luotettavimmat teknologiset ratkaisut, jotka takaavat hyvän elämän terveellisessä ja turvallisessa hirsirakennuksessa. Hoivarakentajat tekee jatkuvaa kehitystyötä käyttäjälähtöisyyden ja vähähiilisten ratkaisujen etsimisen parissa.
Kun vastuulliset kotimaiset yritykset yhdistävät voimansa ja valitsevat yhteistyökumppanikseen yhteiset arvot jakavia toimijoita, näytetään suuntaa vastuulliselle tämän päivän rakentamiselle. KoskiHoivan toimitusjohtaja Maija Halme summaa yhteistyön voiman piilevän kotimaisuudessa ja kokemuksen tuomassa osaamisessa. “Me olemme täysin kotimainen yritys. Hoivarakentajat ja Honkarakenne ovat kotimaisia. Saamme yhdistää oman kokemuksemme hoivapalveluista Hoivarakentajien kokemukseen aistiystävällisestä hoivarakentamisesta ja Honkarakenteen kokemukseen vetovoimaisesta hirrestä. Tavoite on tarjota asiakkaillemme mahdollisimman laadukasta.” Ja tässä, lupauksessa vastuullisesta hirsirakentamisesta ja pitkäikäisistä rakennuksista piilee Honkarakenteen ja Hoivarakentajien yhteistyön ydin.