Suomessa varhaiskasvatuksen ja asumispalveluiden piirissä on satoja tuhansia eri-ikäisiä ihmisiä, jotka tarvitsevat arjessaan tukea ja hoivaa. Mistä heidän ja heitä kasvattavien, hoitavien ja tukevien ammattilaisten hyvä arki muodostuu?
Osaaminen ja asenne punnitaan ihmisläheisessä työssä
Mukava arki ei olisi päiväkodeissa, hoivakodeissa ja erityisryhmien asumispalveluyksiköissä mahdollista ilman varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. He luovat yksikkönsä käyttäjille ja asukkaille sopivat rutiinit, virikkeet ja ilmapiirin.
Kokenut lähihoitaja Riia on työskennellyt Nokialla sijaitsevassa hoivakoti Villa Koskessa vuodesta 2022 alkaen. Hän kertoo, että työ uudessa 30 asukkaan hirsihoivakodissa on monipuolista ja antoisaa. Jokainen päivä on erilainen iloineen ja haasteineen.
Ikäihmisten auttaminen ja tukeminen on minulle tärkeää. Tiedän, mistä asukkaamme tykkäävät. Paras kiitos on onnistumisen tunne – kun näen että asukkaamme ovat tyytyväisiä ja voivat hyvin. Meillä on kaunis ja kodikas työympäristö ja mukava yhteisö!
Riia, Villa Kosken lähihoitaja
Villa Kosken yksikönjohtaja Minna kertoo, että pienessä yksikössä sekä hoitajat että asukkaat saavat olla omia persooniaan. Toimiva ja aistiystävällinen työympäristö tukee vuorovaikutusta ja on henkilökunnalle tärkeä asia.
Meillä on hyvät valmiudet ja puitteet asukkaiden aidolle kohtaamiselle ja vuorovaikutukselle. Pyrimme tekemään arjesta mukavaa kaikille. Huolenpidon lisäksi myös huumorilla on hoivatyössä iso merkitys.
Minna Peltonen, Villa Kosken yksikönjohtaja
Huittislaista kehitysvammaisten ryhmäkoti Aunelaa perustamassa ollut yksikönjohtaja Tinja on aiemmin työskennellyt monissa hoitoalan tehtävissä. Vaativa kehitysvammatyö on hänen lempityötään, koska se on kiinnostavaa ja palkitsevaa. Pienessä 15 asukkaan yksikössä hän pystyy osallistumaan myös hoitotyöhön.
Teemme työtä asukkaiden ehdoilla ja heidän kodissaan. On hienoa huomata, että asukkaille hankalia tilanteita ymmärtämällä ja ennakoimalla voimme vaikuttaa vaativahoitoistenkin ihmisten hyvinvointiin ja kotiutumiseen. Kehitysvammaisten antama palaute on välitöntä, mikä on meille hoitajille hieno asia.
Tinja Tähtinen, Aunelan yksikönjohtaja
Yhteisöllisyys ja virkistystoiminnan yhdessä suunnitteleminen ovat Tinjan mukaan tärkeä osa ryhmäkodin toimintaa. Asukkaiden ja henkilöstön toiveita kuunnellaan. Aunelan porukka onkin hyvin aktiivista ja kanssakäyminen välitöntä. Iso osa ajasta kuluu Aunelan ulkopuolella: työtoiminnassa, harrastuksissa ja yhteisillä retkillä. Välittämisen ilmapiirissä syntyy myös tärkeitä ystävyyssuhteita.
Mitä asumispalveluita tarvitsevat ja heidän läheisensä kertovat?
Villa Kosken Porista kotoisin oleva asukas Olli liikkuu pyörätuolin kanssa ja seuraa aktiivisesti maailman tapahtumia. Kolmen lapsen isä ja kolmen lapsenlapsen vaari tuumii, että Villa Koskessa hänellä on hyvä hoito nyt, kun yksin asuminen ei enää ole mahdollista.
Oma huoneeni on hyvä ja rauhallinen. Päivät kuluvat mukavasti, kun on seuraa, tekemistä ja yhteistä ohjelmaa. Luen päivän lehdet, katselen TV:tä ja osallistun ruokailuun ja virkistyshetkiin yhdessä muiden kanssa. Tutut hoitajat auttavat ja juttelevat mukavia.
Olli, Villa Kosken asukas
Vaikka Ollin oma huone on tilava, liikkumisen apuvälineiden kanssa neliöitä ei ole yhtään liikaa. Sängyn lisäksi huoneeseen mahtuu kuitenkin työpöytä ja lipasto sekä tärkeät valokuvat perheenjäsenistä. Hyvällä säällä Olli viihtyy myös pihaterassilla. Lasten ja lastenlasten vierailut ovat hänelle aina suuri ilonaihe.
Kirsin 23-vuotias tytär Silja muutti lapsuudenkodistaan Aunelaan keväällä 2022. Hän olikin Aunelan ensimmäinen asukas. Kirsi kertoo, että hänen oli aluksi vaikea uskoa, että joku muu osaisi hoitaa vaikeasta epilepsiasta kärsivää Siljaa yhtä hyvin kuin hän. Itsenäistyminen omaan kotiin on kuitenkin ollut Siljalle tärkeää ja kaikki on sujunut hienosti.
Siljan oli helppo sopeutua uuteen kotiinsa. Tyttömäiseen tyyliin sisustettu oma huone on tärkeä oma tila. Silja on jatkuvasti menossa, harrastuksissa ja työtoiminnassa. Henkilökunta pitää minut hienosti ajan tasalla. Olen onnellinen tästä paikasta ja siitä, että voin olla turvallisin mielin.
Kirsi, Aunelan asukas Siljan äiti
Aunelan kaunis pohjalaistyylinen hirsirakennus on tullut Kirsillekin kuin toiseksi kodiksi. Hän on aina tervetullut mukaan nuorten kansoittamaan sohvanurkkaukseen. Kaikki ovat kavereita keskenään ja tutut tulijat moikataan iloisesti. Aunelassa Kirsi voi myös käydä saunassa yhdessä tyttärensä kanssa, mikä on molemmille mieluisa arjen kohokohta.
Turvallinen ja toimiva asuin- ja työympäristö on osa hyvää arkea
Yksikönjohtaja Tinja kertoo, että hän ymmärsi vasta Aunelassa, miten tärkeä toimiva ja viihtyisä rakennus on sekä asukkaiden hyvinvoinnille että hoitotyölle. Aunelassa 15 asukkaan yksikkö on jaettu kolmeen siipeen, ja jokaisessa siivessä on asukkaiden omien huoneiden lisäksi pienryhmälle sopiva yhteistila.
Hirsirakennus on tunnelmaltaan lämmin, puhdas ja kodikas. Kun asukkailla on erityisiä tarpeita, aistiärsykkeet on minimoitava. Meillä vierailevat kollegani ihastelevat erityisesti meluttomuutta. Saamme tiloistamme hyvää palautetta myös omaisilta.
Tinja Tähtinen, Aunelan yksikönjohtaja
Aunelan kiinteistö- ja turvallisuusjohtaja Timo kertoo, että ryhmäkotiin panostaminen oli hänelle ja Aunelan yrittäjä Anittalle tärkeää heidän aikuistuvan tyttärensä vuoksi. He halusivat tarjota kehitysvammaisille nuorille aikuisille turvallisen kodin ja hyvän hoidon aktiivisessa yhteisössä.
On palkitsevaa nähdä, että olemme onnistuneet: Aunelassa asukkaiden vakaviakin ongelmia on pystytty ratkomaan ja esimerkiksi lääkitystä vähentämään. Tärkeitä hoitomme osia ovat rauhoittava hirsirakennus sekä osaava ja asukkaita arvostava henkilökunta.
Timo Routakangas, Aunelan kiinteistö- ja turvallisuusjohtaja
Hirsirakennuksen hyvä sisäilma ja akustiikka ovat erittäin tärkeitä kehitysvammaisten asukkaiden ja henkilöstön hyvinvoinnille. Timo kiittelee myös uuden, maalämmöllä varustetun hirsirakennuksen pitkää elinkaarta ja energiatehokkuutta: energiakulut ovat olleet ensimmäisen vuoden aikana peräti 30 % pienemmät kuin suunnitelmissa.
Hoivarakentajien projektipäällikkö Tuomas on rakentanut hirsihoivakoteja ja -päiväkoteja nyt kuuden vuoden ajan. Hänen mukaansa työmailla hommat sujuvat sutjakkaasti, sillä kaikki on aikataulutettu järkevästi ja hallittavasti.
Tuomas on asiakkaiden yhteyshenkilö uuden rakennuksen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Käyttäjät tulevat kuvaan mukaan yleensä hiukan ennen luovutusta, kun tiloja kalustetaan.
Minulle on tärkeää, että emme tee vain rakennuksia. Teemme työtä tulevien käyttäjien hyväksi: mukavia hirsirakennuksia lapsille, asukkaille ja hoitajille. Kalustuksen ja viimeistelyn tekeminen yhteistyössä tulevien käyttäjien kanssa on aika innostavaa. Valmiin hirsirakennuksen luovuttaminen asiakkaalle on aina aurinkoinen päivä.
Tuomas Nieminen, Hoivarakentajien projektipäällikkö
Tuomas on kokeillut työtä myös asiakkaan edustajana: hän teki syksyllä 2022 Villa Koskessa kaksi työvuoroa hoiva-avustajan roolissa. Myös Villa Koski on suunniteltu asukkaiden ja henkilökunnan hyvinvointia ajatellen kahteen siipeen, joiden keskelle jäävät yhteiset tilat ja suojaisa ulkoterassi.
Oli hienoa nähdä, että ikäihmisistä pidetään hyvää huolta yhtä suurella sydämellä kuin millä me teemme omaa rakennustyötämme. Samalla näin, miten rakentamamme tilat toimivat käytännön hoivatyössä. Hyvinhän ne toimivat, mutta aina löytyy myös jotain kehitettävää.
Tuomas Nieminen, Hoivarakentajien projektipäällikkö
Tuomas kertoo, että valmiissa kohteissa on muutenkin aina kiva käydä esimerkiksi takuukorjausten tiimoilta. Silloin näkee kuinka arki rullaa uudessa hirsirakennuksessa. Rakentajan suojavarusteissa liikkuva vieras herättääkin ansaittua huomiota, varsinkin rakentamissaan päiväkodeissa käydessään.