Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Hoivarakentajien ensimmäinen Oppikylä-hirsikoulu LähiTapiolan vastuullisen rahaston omistukseen

Oulun Oppikylä-hirsikoulu on LähiTapiolan uuden vastuullisen, yhteiskunnallisiin kiinteistöihin sijoittavan rahaston ensimmäisiä sijoituskohteita.

3 min lukuaika
Oulun Oppikylä-hirsikoulu

 

Hoivarakentajien toistaiseksi suurin hirsikohde, Oulun Oppikylä-hirsikoulu, on LähiTapiolan uuden vastuullisen, yhteiskunnallisiin kiinteistöihin sijoittavan rahaston ensimmäisiä sijoituskohteita. Kaksi seuraavaa ilmasto- ja aistiystävällistä Oppikylää on rakenteilla.  

Pitkäaikainen sijoittaja tuo koululle turvaa 

Oulun kristillinen peruskoulu tilasi Hoivarakentajilta Oppikylä-konseptin mukaiset koulu- ja päiväkotitilat vuonna 2020. Hirsirunkoinen Oppikylä valmistui Oulun Toppilansaareen elokuussa 2021. Oulun kristillinen kasvatus ry on hirsitiloissa vuokralaisena 25 vuoden vuokrasopimuksella, joka solmittiin aluksi Hoivarakentajien kanssa. Koulun valmistuttua koulukiinteistön omistus siirtyi LähiTapiolan vastuulliselle Yhteiskuntakiinteistöt-rahastolle.

LähiTapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi Ky on vuoden 2019 lopussa perustettu rahasto, jonka omistajina on LähiTapiola-ryhmän lisäksi vakavaraisia toimijoita kuten Keva, Valtion Eläkerahasto, Eläkekassa Verso ja Kirkon eläkerahasto. Oulun Oppikylä on toinen kahdesta sijoituskohteesta, joilla rahaston toiminta on avattu. Sijoituksen on tarkoitus olla pitkäaikainen ja pysyvä.

Pitkäaikainen sijoittaja vuokranantajana tuo koulun toiminnalle turvaa. Hoivarakentajien arvoihin kuuluu, että hirsirakennuksen tilaaja saa nukkua yönsä rauhassa niin rakennusratkaisujen pitkäikäisyyden ja turvallisuuden kuin omistussuhteen vakauden suhteen. “Meille on merkitystä sillä, kuka rakentamiimme kohteisiin sijoittaa. Asiakkaamme hakevat hirsirunkoisesta kiinteistöstä pitkäikäisyyttä, turvaa ja ympäristövastuuta. On tärkeää, että myös omistajat ovat sitoutuneet näihin meille tärkeisiin arvoihin”, Hoivarakentajien toimitusjohtaja Tarmo Kemppainen kuvaa.

 

Oppikylä-konsepti

Oppikylä-konsepti kantaa myös alueellista vastuuta

Hoivarakentajien ilmasto- ja aistiystävälliset hirsikohteet kiinnostavat vastuullisia sijoittajia. “Etsimme näitä vastuullisuuden sateenvarjon alle mahtuvia tuotteita. Tarkastelemme aina, miten kohde täyttää ESG-kriteerit”, kohteen ostaneen rahaston salkunhoitaja Lasse Westberg kertoo. ESG on kansainvälinen kriteeristö, joka sisältää ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun sekä yhtiöiden hallintotapaan liittyvän vastuun. 

Rahaston arvoihin kuuluvat yhteiskunnallinen ja alueellinen vaikuttaminen, jolloin sijoituksilla halutaan tukea myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla tapahtuvaa yhteiskuntarakentamista. Oulussa sijaitseva kohde sopii siten hyvin sijoituskohteeksi.

Alueellinen kehittäminen on tärkeä arvo myös Hoivarakentajille. “Oppikylä-konseptimme lähtöajatuksena on, että kaikki lapset, muuallakin kuin suurimmissa kasvukeskuksissa, ansaitsevat aistiystävälliset ja nykyaikaista pedagogiikkaa tukevat oppimistilat. Oppikylän vuokramalli mahdollistaa juuri tämän”, Hoivarakentajien asiakkuusjohtaja Jouni Salmi toteaa. Uusia Oppikylä-hirsikouluja nouseekin lähivuosina eri puolille Suomea.

Oppikylä-hirsikoulu

Vähähiilinen hirsirakennus on turvallinen ja vihreä sijoituskohde 

Vähähiilinen rakentaminen on yhä suuremmassa roolissa, kun rahoittajat etsivät sijoituskohteita. Westbergin mukaan rahaston sijoituskohteeksi haluttiin hirsirunkoinen kohde. Massiivipuurakentaminen on kuntien ja valtioiden linjauksissa nousemassa merkittäväksi keinoksi pienentää rakennettujen alueiden hiilijalanjälkeä. Hirsinen rakennusmassa luo hiilinieluja ja auttaa saavuttamaan sovittuja ilmastotavoitteita. Esimerkiksi Oulun hirsisen Oppikylän ilmastohyödyt kompensoivat noin viiden miljoonan ajokilometrin päästöt.

Hoivarakentajien hirsirakennuksissa myös hirret on tuotettu kestävästi kotimaassa Honkarakenteen täysin kotimaisena prosessina, jolloin voidaan olla varmoja, että metsää hoidetaan vastuullisesti ja kaikki valmistusvaiheet täyttävät suomalaiset, korkeatasoiset normit ja säädökset. Rakennusratkaisut on suunniteltu kestämään aikaa ja pitämään rakennuksen sisäilma hyvänä ja aistiystävällisenä vuosikymmeniä. 

Hoivarakentajien kehittämä talotekniikan eri osat integroiva Smart-järjestelmä varmistaa paitsi turvallisen sisäilman, myös kohteen energiatehokkuuden toteutumisen koko rakennuksen elinkaaren ajan. “Kannamme vastuun järjestelmien saumattomasta toiminnasta koko elinkaaren ajan ja voimme myös osoittaa, että kiinteistö täyttää A-energialuokan vaatimukset”, Kemppainen toteaa. Terve ja pitkäikäinen hirsirakennus on siten paitsi miellyttävä käyttäjälleen myös turvallinen sijoituskohde omistajalle. 

Oletko kiinnostunut sijoittamaan vastuulliseen rakentamiseen? Kysy lisää!

 

Tarmo Kemppainen, toimitusjohtaja

tarmo.kemppainen@hoivarakentajat.fi
044 556 9935

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!