Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Mitä aistiystävällisyys tarkoittaa hoivarakentamisessa

Panosta päiväkoti- ja hoivarakennusten aistiystävällisyyteen: näkö-, kuulo-, tunto- ja hajuaistia hellivät tilat rauhoittavat ja lisäävät hyvinvointia.

4 min lukuaika
Mitä aistiystävällisyys tarkoittaa

Rakennusten tilasuunnittelu ja materiaalivalinnat vaikuttavat huomattavasti sisätilojen toimivuuteen ja viihtyisyyteen. Erilaisten päiväkoti- ja hoivarakennusten käyttäjäryhmille on tärkeää, että tilat ovat myös aisteille ystävälliset. Kun tarpeettomia aistiärsykkeitä ei ole, sisällä vallitsee mukavan rauhallinen tunnelma. 

Me kaikki havainnoimme ympäristöämme aistien avulla. Käytämme aisteistamme neljää, kun orientoidumme johonkin tilaan ja teemme tulkintoja sen tunnelmasta. Nämä neljä aistia ovat näkö-, haju-, kuulo- ja tuntoaisti. 

Aisteja kuormittavat tekijät vaikuttavat hyvinvointiin

Jokainen voi hyvin tiloissa, joissa aistiärsykkeet ja aisteja kuormittavat elementit on minimoitu. Lasten aistit ovat tuoreet ja havainnoivat helposti kaiken mahdollisen. Aistiärsykkeiden liiallinen määrä voi silloin aiheuttaa levottomuutta. Kun ihmisen aistit toimivat korkean iän tai muun syyn vuoksi vajaateholla tai ylikierroksilla, aisteja kuormittavat asiat heikentävät hyvinvointia.

Kuormittavia aistiärsykkeitä ovat esimerkiksi 

Näköaistille

  • liian kirkas tai liian vähäinen valaistus
  • suora valaistus
  • heijastukset ikkunoista ja peileistä
  • värien voimakkaat tai kokonaan puuttuvat kontrastit

Kuuloaistille

  • häiritsevät taustaäänet
  • tilassa liikkumisen ja toimimisen äänet
  • kaikuminen tai äänen hukkuminen tilassa
  • täysi hiljaisuus, joka herkistää aistit 

Tuntoaistille

  • liian kylmä tai kuuma lämpötila
  • vetoisuus
  • liian kuiva huoneilma
  • materiaalien karheus, kylmyys tai liukkaus

Hajuaistille

  • häiritsevä yleistuoksu
  • rakenteista tai materiaaleista tuleva haju
  • heikko ilmanvaihto

Hyvinvointia neljälle aistille

Kun aistimme ympäristöämme ilman turhia aistiärsykkeitä, kokemus voi olla vaikka tällainen: Lämpöinen hirsiseinä käden alla. Valoa suurista ikkunoista. Ilon ja naurun ääniä, jotka palaavat puisista seinistä pehmeänä ja vaimentuneena. Hyvää hoivaa ja levollista unta hirsirakennuksessa, jossa sisäilma on puhdasta ja raikasta. 

Aisteja hellivässä ympäristössä on vain ihmisten hyvinvointia tukevia asioita. Huolella suunniteltu Tunnehirsi-rakennus on juuri tällainen. Suunnittelemme tilaratkaisut ja materiaalit aina yhdessä käyttäjien kanssa, kokemusperäistä tietoa ja hoitajien arkikokemusta hyödyntäen.

Tunnehirsi-hoivakodissa, -palvelukodissa ja -päiväkodissa aistiystävällisyyden huomiointi tarkoittaa stressitöntä arkea hoivatyön tekijöille, asukkaille, lapsille ja ikäihmisille.

Aistiystävällisiä ratkaisuja ovat esimerkiksi

  • epäsuora, säädettävä valaistus
  • harmoninen värimaailma
  • hyvä akustiikka
  • sopiva lämpötila ja ilmankosteus
  • vedottomuus
  • hyvä ilmanvaihto
  • tuntoaistille miellyttävät pinnat ja sisustusmateriaalit
  • raikas luonnollinen tuoksu

20230619_hoivarakentajat_mitaaistiystavallisyystarkoittaa_1920x1080_2

Aistiystävällinen hirsirakennus sopii kaikille

Tutkimusten mukaan hirsirakennuksessa ihmisten stressitaso laskee ja työhyvinvointi lisääntyy. Puu on luonnonmateriaalina kaunis, levollinen ja rauhoittava.

Aidosta puusta valmistettu hirsirunko tuo rakennukseen raikkaan tuoksun ja hyvän akustiikan. Miellyttävä äänimaailma ja pehmeät hirsipinnat luovat hoiva- ja päiväkotirakennuksiin lämmintä ja rauhallista tunnelmaa. Lisäksi puu tasaa sisäilman kosteutta luonnollisella tavalla, mikä samalla suojaa rakennusta kosteusvaurioilta. 

Panostamme puun lisäksi muihin turvallisiin M1-päästöluokan materiaaleihin, sisustuksen miellyttävään värimaailmaan sekä nykyaikaisiin talotekniikkaa ohjaaviin älyratkaisuihin. Niiden avulla voidaan tarpeen mukaan optimoida esimerkiksi valaistusta, lämpötilaa ja ilmanvaihtoa sekä hallita kiinteistön lukituksia.

Hoiva-alan työntekijät arvostavat aisteille ystävällistä työympäristöä

Hoiva-ala on murroksessa, kun hoitajien suuret joukot eläköityvät ja ala potee jo valmiiksi työvoimapulaa. Työ terveessä, toimivassa ja aistiystävällisessä hirsirakennuksessa on selkeä vetovoimatekijä. Erityisesti hyvä sisäilman laatu kiinnostaa monia hoivatyön tekijöitä.

Henkilökuntamme jää välillä tänne yöksi, osa kun on pitkästä matkasta. He sanovat nukkuvansa hyvin. Eilen yksi työntekijä näytti kellostaan unitiedot, että hän nukkuu palauttavaa ja syvää unta täällä pidempään kuin kotona. Muutama henkilö on lähtenyt täältä kyynelsilmin, he ovat olleet niin liikuttuneita siitä, miten ihanat tilat meillä on.

Anu Harttunen-Rytkönen, hoivayrittäjä, Villa Sipriina

Aistiystävällinen päiväkoti on hyvä kasvuympäristö

Päiväkodin hengitysilma, tilojen viihtyisyys ja stressittömyys sekä henkilökunnan motivaatio ja työviihtyvyys vaikuttavat siihen, millaiseksi lapsuuden tärkeimmät vuodet muodostuvat. Lapsi ei voi tehdä näitä valintoja, vaan aikuisten on tehtävä ne hänen puolestaan.

Hirsiseinä pysäyttää kaiken ylimääräisen äänen, ja se on akustisesti ja visuaalisesti todella miellyttävä. Se tuo sellaista lämminhenkistä tunnelmaa tänne. Täällä on todella hyvä olla. Kuumanakin päivänä täällä on äärettömän raikasta. Ihan selvä ero aiempiin yksiköihin, joita olen johtanut.

Martina Hamberg, päiväkodin johtaja, Pilke Tiedepäiväkoti Siru

20230619_hoivarakentajat_mitaaistiystavallisyystarkoittaa_1920x1080_3

Hoiva- ja palvelukodeissa aistiystävällisyys on arjen luksusta

Hirsirakennuksessa ihmisen stressitaso laskee ja mieli rauhoittuu. Ihmisten hyvinvointia voidaan tukea turvallisilla, terveellisillä, viihtyisillä ja aistiystävällisillä hirsitiloilla, joissa jokaisen on hyvä olla.

Hirren terveellisyys ja aistiystävällisyys merkitsevät todella paljon meille, asiakkaillemme ja työntekijöillemme. Hirsi on kodinomainen ja merkittävä tunnelman luoja. Tavoitteena on ikäihmisten onnellisuus, hyvä elämänlaatu ja merkityksellisyys. Yksikköä hyväksyneet kuntien edustajat ovat sanoneet, että tämä on yksi hienoimpia yksiköitä, jossa he ovat käyneet.

Maija Halme, KoskiHoiva Oy

Varaa Tunnehirsi-esittely!

Varaa Mikon kalenterista aika puhelin- tai verkkoesittelyyn. Saat tietää lisää Tunnehirsi-ratkaisusta ja kokonaisvaltaisesta toimintatavastamme.

bg_puu_vaaka

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!