Ilmassa leijuu monenlaisia kysymyksiä, kun hoivayrittäjä haluaa laajentaa toimintaansa uuteen hoivakotiin. Miten rakennusprosessi etenee ja miten varmistua rakennusliikkeen luotettavuudesta? Entä miten tilat suunnitellaan kerralla oikein, aidosti arkea tukeviksi? Kysymysten kanssa ei kuitenkaan tarvitse painiskella yksin: tartutaan toimeen yhdessä!
Hoivarakentajat kulkee hoivayrittäjän rinnalla koko rakennusprosessin ajan
Uuden hoivakodin rakentaminen alkaa lähtötilanteen kartoituksella. Yrittäjä pääsee kertomaan toiminnastaan sekä toiveista ja tavoitteista, joita uuteen rakennukseen liittyy. “Keskiössä on uuden hoivakodin elinvoimaisuus. Haluamme yhdessä yrittäjän kanssa ymmärtää, mitkä ovat aiotun palveluasumisen kilpailutekijät ja varmistua terveestä liiketoiminnasta”, Hoivarakentajien asiakkuusjohtaja Mikko Vainioranta kuvaa ensikosketusta hoivakotihaaveen toteutumiseen.
Hoivayrityksellä on hyvä olla olla sujuva yhteys hyvinvointiyhtymään tai kuntaan, jossa se alkaa palveluita tuottaa. Hoivarakentajien tarina on alkanut hoivakotitoiminnasta, joten asiakas saa kumppanikseen käytännön hoivatyötä tuntevan asiantuntijaorganisaation – olipa toiveissa liiketoiminnan laajeneminen tai suunnanmuutos esimerkiksi kotihoitopalveluista hoivakotipalveluihin.
Kun yhteiset tavoitteet ovat selvät, päästään pyörittelemään numeroita. “Taloustyöpajassa laskemme uuden hoivakodin taloudellisen kannattavuuden kuten tase- ja tulosennusteet useammalle vuodelle. Näissä huomioimme esimerkiksi palvelumuodon, suunnitellun palkkatason ja hoivakodin asiakaspaikkojen määrän”, Vainioranta listaa. “Varmistamme, että aiottu palvelukotiliiketoiminta on terveellä pohjalla myös taloudellisesti. Kun luvut ovat kunnossa, annamme alustavan tarjouksen uuden palvelukodin rakentamisesta.”
Hoivarakennuksen suunnittelu on yhteispeliä
Asiakkaan hyväksymä alustava tarjous käynnistää varsinaisen yhteistyön. Uuden rakennuksen tontti ja pohjakuva hahmottuvat, lopullinen tarjous saa muotonsa ja yhteistyösopimus laaditaan allekirjoitettavaksi.
Tontti hirsihoivakodille järjestyy Hoivarakentajien kautta mistä päin Suomea tahansa. “Meiltä löytyy tontteja vastaamaan erilaisiin vaatimuksiin. Ja jos ei löydy, hankimme sellaisen”, Vainioranta muistuttaa.
Suunnittelemalla hoivarakennus yhdessä löydetään ratkaisuja, joilla tilojen käyttötarkoitus kasvaa täyteen potentiaaliinsa. “Haluamme ottaa yrittäjän mukaan niin sisä- kuin ulkotilojen suunnitteluun, mikäli yrittäjä niin haluaa”, Vainioranta painottaa. Myös hoivakodin henkilökunta on tervetullut luomaan yhteisiä, toimivia tilaratkaisuja.
Hoivarakentajat on täyden palvelun kokonaisvastuurakentaja eli KVR-urakoitsija
Kun hankkeen langat pysyvät yksissä osaavissa käsissä, ei tietokatkoksia tai aikatauluongelmia eri toimijoiden välillä tule. “Hoidamme kaikki lupa-asiat ja tuomme asiakkaan päätettäväksi kussakin vaiheessa tarpeelliset kysymykset, sisustussuunnittelua ja käytettäviä värejä myöten”, Vainioranta kertoo.
Rakennusvaiheessa hoivayrittäjän ei tarvitse jännittää työmaan tapahtumia tai aikatauluissa pysymistä, vaikka ei pääsisikään aina itse paikalle. Hoivarakentajat välittää työmaan tunnelmia viikoittain kuvien kera, ja valmiusasteesta viestitään selkeästi.
Sovitussa valmistumispäivässä pysyminen on Hoivarakentajille kunnia-asia, ja kaikki rakennetut kohteet ovat valmistuneet aikataulussa, joskus aiemminkin. Tämä ei kuitenkaan jarruta suunnitteluvaiheen jälkeen pulpahtavia ideoita. “Haluamme mahdollistaa asiakkaan toivomat muutos- ja lisätyöt niin paljon kuin se on valmistumisaikataulua vaarantamatta mahdollista”, Vainioranta lupaa. “Eli jos yrittäjä herää jonain aamuna ja tajuaa, että haluaa pihalle grillikodan, ei tarvita kuin soitto projektipäällikölle. Grillikota lisätään projektiin, eikä aikataulu muutu.”
Hirsihoivakoti on tunnelmallinen, terveellinen ja energiatehokas
Laatua voi mitata monella tapaa, kuten pysyvinä aikatauluina, terveellisinä rakennusmateriaaleina tai saumattomana yhteistyönä. Yhdeksi tekijäksi Vainioranta nostaa vielä rakennuksen energiatehokkuuden. “Hoivarakentajien hirsihoivakodit ovat ensiluokkaisia myös energiatehokkuudeltaan. Yksi energiatehokkuudesta kertova ominaisuus on rakennuksen tiiviys. Rakentamamme kohteet ovat jälkeenpäin mitattuina olleet erittäin tiiviitä ja sitä kautta energiatehokkaita. Ilmanvuotoluku on jäänyt aina alle yhden”, Vainioranta kertoo.
Siinä missä ilmanvuotoluvut ja aikataulut yleensä alittuvat positiivisesti, toiveet toimitussisällön kattavuudesta ylittyvät. “Tulee kommentteja, että ‘ai teettekö te pihankin, ei pelkkää taloa’. Toimitamme koko tontin valmiina, ja lopullinen tarjouksemme sisältää kaiken: tilat, pihan varusteineen sekä välineet”, Vainioranta luettelee.
Jo yhteistyön alussa sovitun valmistumispäivän sarastessa valmiina on niin rakennus kuin piha-alue istutuksineen. Kaikki on muutenkin kohdillaan, kuten projektissa on sovittu: irtokalusteilla sisustaminen ja pullan leivonta saa alkaa. Ensimmäiset asukkaat voivat muuttaa uuteen aistiystävälliseen ja vähähiiliseen kotiinsa.