Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Hoivarakentajilta ja Honkarakenteelta ensimmäinen Oppikylä-hirsikoulu

Oulun Toppilansaareen on nousemassa syksyllä 2021 Suomen ensimmäinen Oppikylä. Yhden katon alle muuttavat päiväkoti, alakoulu ja yläkoulu.

3 min lukuaika
Hoivarakentajilta ja Honkarakenteelta ensimmäinen Oppikylä-hirsikoulu

Oulun Toppilansaareen on nousemassa Suomen ensimmäinen Oppikylä. Syksyllä 2021 sinne muuttaa innostuneita lapsia ja motivoituneita aikuisia, jotka ovat itse osallistuneet koulunsa suunnitteluun. Yhden katon alle muuttavat päiväkoti, alakoulu ja yläkoulu.

Nykykoululaisten sukupolvi on aktiivisempi ja vuorovaikutustaitoisempi kuin edelliset sukupolvet. Se videoi itseään ilman ramppikuumetta ja heittää kärrynpyöriä luokassa. Se kantaa huolta, ottaa vastuuta ja asettaa itselleen tavoitteita. Sillä on myös haasteita, kuten allergiat, jotka vaikuttavat opetustilojen suunnitteluun yhä enemmän.

Tätä sukupolvea varten Hoivarakentajat ja Honkarakenne ovat luoneet Oppikylä-konseptin, jossa terveellinen ja ekologinen hirsi yhdistyy toiminnalliseen tilasuunnitteluun. Oppikylän innoittajana toimii uusi opetussuunnitelma, joka lähtee oppilaan yksilöllisistä tarpeista ja tavoitteista. Toteutuksessa ovat mukana rakennusten pedagogisen suunnittelun eturivin ammattilaiset Marko Kuuskorpi ja Julianna Nevari.

Ilmiöoppimista ja iltatoimintaa

Oulun kristillinen peruskoulu ja päiväkoti Verso kilpailuttivat toimitilahankkeen vuonna 2019. “Kaupungin vuokratontille rakennettavan kiinteistön koolle tiukat rajat asetti budjetin lisäksi asemakaavan sallima niukka rakennusoikeus. Kilpailutuksella haluttiin kokeilla, kuinka lähelle tavoitteitamme turvallisista materiaaleista, tilankäytön äärimmäisestä tehokkuudesta ja monipuolisesta muunneltavuudesta olisi järkevällä kustannustasolla mahdollista päästä”, kertoo peruskoulu- ja päiväkotitoiminnan järjestämisestä vastaavan yhdistyksen puheenjohtaja ja opettaja Tapio Pokka.

Oppikylä jopa ylitti tilaajan toiveet. ”Täytyy myöntää, että hämmästyimme niistä innovaatioista ja tilatehokkuudesta sekä hinta-laatusuhteesta, mitä kilpailutuksen voittaneen Hoivarakentajat Oy:n ehdotus ja tarjous edusti”, Pokka sanoo.

Hirsirakenteet sitovat vuosikymmenten ajan kasvaessaan itseensä reilusti enemmän hiilidioksidia kuin mitä rakennuksen lämmittämisestä ja muusta käytöstä vapautuu. Energiankulutusta ja sisäilman puhtautta koko elinkaaren ajan seurataan käyttöliittymällä, joka kytketään osaksi koulun ilmiöoppimista. Joustavien tilojen suunnittelussa on huomioitu koulun vilkas iltapäivätoiminta. Iltaisin, viikonloppuisin ja loma-ajoiksi tilat muuntuvat harrastus- ja kokoustiloiksi.

Koulun henkilöstö on jalostanut voittajaluonnosta yhdessä suunnittelijoiden kanssa. “Lopputulos on innostava ja kekseliäs”, rehtori Petri Ojala sanoo. ”Yhteistyöllä pedagogisen suunnittelun kokeneiden ammattilaisten kanssa saatiin parempi lopputulos kuin osasimme kilpailutukseen lähtiessämme edes pyytää.”

Oppikylä-konseptiin kuuluu käyttöönoton jälkeen henkilökunnan muutosvalmennus, jonka avulla varmistetaan, että opetusympäristöön kotiudutaan vaivattomasti ja lapset pääsevät nauttimaan joustavien tilojen innovaatioista osana tavallista arkeaan.

Lisätietoja:
Markus Saarelainen, Honkarakenne Oyj
Puh. 040 596 6007, markus.saarelainen@honka.com

Lisätietoja Oppikylä-palvelusta:
Jouni Salmi, Liiketoiminnan kehitysjohtaja, Hoivarakentajat Oy
Puh. 040 5235111, jouni.salmi@hoivarakentajat.fi

Honkarakenne Oyj valmistaa Honka®-tuotemerkillään laadukkaita, terveellisiä ja ekologisia omakotitaloja, vapaa-ajan asuntoja ja julkisia rakennuksia suomalaisesta massiivipuusta. Yhtiö on toimittanut 85 000 rakennusta yli 50 maahan. Talopaketit valmistetaan Suomessa, yhtiön oma tehdas sijaitsee Karstulassa. Vuonna 2019 Honkarakenne-konsernin liikevaihto oli 47,5 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli 34 %. www.honka.fi

Hoivarakentajat Oy on erikoistunut aistiystävällisten hirsipäiväkotien ja oppimisympäristöjen sekä erityisryhmille suunnattujen hoivakotien ja asumispalveluyksiköiden ammattimaiseen kokonaisvastuurakentamiseen Suomessa. Hoivarakentajien laadukkaan työn tuloksesta nautitaan jo lähes sadassa terveen sisäilman hoiva- ja varhaiskasvatustilassa eri puolilla Suomea. www.hoivarakentajat.fi

Oppikylä on terveellinen, turvallinen ja kustannustehokas kouluratkaisu muuntuviin tilatarpeisiin. Aistiystävällinen, hirsirakenteinen oppimisympäristö palvelee paitsi kouluna myös korkean käyttöasteen harrastus- ja tapahtumatilana. Palvelumalliin kuuluva pedagoginen muutosvalmennus auttaa oppilaita ja opettajia uudistamaan toimintakulttuuriaan samanaikaisesti uudistuvan toimintaympäristön kanssa. Oppikylä-palvelusta vastaa Hoivarakentajat Oy pääyhteistyökumppaninaan maailman johtava hirsirakenteisten puutalojen valmistaja Honkarakenne Oyj. Lisäksi mukana on laaja-alainen verkosto pedagogiikan ja oppimisympäristöjen ammattilaisia.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!