Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Tämän päivän hirsirakennuksiin asennetaan tulevaisuuden talotekniikkaa

Hoivarakentajien hirsirakennusten talotekniikassa panostetaan ilmastoystävälliseen energiatehokkuuteen sekä helposti omaksuttaviin käyttöjärjestelmiin. 

2 min lukuaika
Hirsirakennus ja älyteknologia

Hoivarakentajien LVI-asiantuntija Tuomo Koskimaa tietää, että hyvähenkisessä työyhteisössä uusille ideoille ja käytännön ratkaisuille löytyy aina tilaa. Ajattomat, hirsiset palvelurakennukset ilahduttavat ihmisiä vuosikymmenestä toiseen, ja siksi Hoivarakentajilla panostetaan talotekniikan ilmastoystävälliseen energiatehokkuuteen sekä helposti omaksuttaviin käyttöjärjestelmiin. 

Hoivarakentajien asiantuntijat ovat alansa edelläkävijöitä 

Tuomo Koskimaata inspiroi Hoivarakentajien yhteisöllinen työ modernien ja aistiystävällisten hirsirakennusten parissa. LVI-asiantuntijana hän on mukana toteuttamassa vähähiilistä tulevaisuutta kohde kerrallaan. “Kuuluu pelin henkeen, että uusia ratkaisuja mietitään ja etsitään yhdessä jatkuvasti”, Koskimaa kuvailee eteenpäin katsovaa työkulttuuria.  

Talotekniikassakin voi tehdä ilmastoystävällisiä valintoja, ja vaikkapa oikeanlainen lämmitystapa vähentää energiankulutusta koko rakennuksen elinkaaren ajan. Koskimaa muistelee, että Hoivarakentajat innostui maalämmöstä ensimmäisten suomalaisten rakennusliikkeiden joukossa. Nyt jo yleistynyt energiamuoto pitää pintansa edelleen. “Erilaiset lämpöpumput ovat ilmastoystävällisiä siksi, että ne ottavat energian uusiutuvasta lähteestä eli maasta tai ilmasta”, Koskimaa selittää. 

Hirsipäiväkodin talotekniikka

Talotekniikka suunnitellaan käyttäjä edellä 

Rakennusmateriaalina hirsi on lempeä paitsi ympäristölle myös ihmisille. Hirsirakennuksen kotoisaa ilmapiiriä pitää yllä helppokäyttöinen ja turvallinen talotekniikka. Koskimaa valitsee rakennettaviin kohteisiin tuotteita, joita moni osaa käyttää jo valmiiksi – erikoisemmille harvinaisuuksille ei juuri ole tarvetta. “Lähtökohtamme on, että tehdään riittävän yksinkertaisesti”, Koskimaa kertoo. “Järjestelmästä tulee helppokäyttöinen ja toimiva, kun ei suunnitella liian monimutkaisia asioita!”  

Valmiiden kohteiden henkilökunta perehdytetään aina asennetun tekniikan käyttöön. Siksi Koskimaan työhön kuuluu olennaisesti yhteydenpito asiakkaisiin ennen ja jälkeen kohteen valmistumisen. On tärkeää, että asiakkaalla on matala kynnys yhteydenottoon myöhemmin, jos tulee kysyttävää. “Hyvä takuuaikainen yhteydenpito asiakkaisiin on tärkeää”, Koskimaa toteaa. “Tarjoamme apua aina, jos jokin alkaa askarruttaa vielä perehdytyksen jälkeen.” 

Talotekniset ratkaisut hirsipäiväkotiin

Avoin työilmapiiri saa ideat versomaan 

Hoivarakentajilla muutaman kuukauden ajan työskennellyt Koskimaa on jo pannut merkille yhteisön poikkeuksellisen välittömän ja lämpimän tunnelman. “Työyhteisö on iloinen, toisia tukeva ja kannustava”, hän kuvailee. Avoimuus uusille ideoille ja toimintatavoille näkyy myös konkreettisesti. “Täällä ei olla liian tapoihin juurtuneita, vaan ollaan tarvittaessa valmiita uudistumaan. Kaikki ovat heti mukana jalkauttamassa hyviä ideoita käytäntöön.” 

Mistähän Hoivarakentajien rohkeus sitten kumpuaa? Koskimaan ajatus kulkee kotimaan metsiin. “Se, että uskalletaan kokeilla jotain uutta, mitä muut eivät ole vielä kokeilleet – sitähän se hirsirakentaminenkin on. Ja siinä Hoivarakentajat on edelläkävijä. Ei mennä sillä perinteisellä ja totutulla tavalla, vaan heittäydytään uuden äärelle.”  

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!