Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Lämmintunnelmainen hirsiarkkitehtuuri toimii loistavasti päiväkotien rakentamisessa

3 min lukuaika
Lämmintunnelmainen hirsiarkkitehtuuri toimii loistavasti päiväkotien rakentamisessa

Sisäilmaltaan raikkaat ja aisteja hellivät hirsipäiväkodit ovat lapsiperheiden ja päiväkodeissa työskentelevien aikuisten mieleen. Vähähiilinen hirsi onkin ainutlaatuinen rakennusmateriaali. Miten nykyaikainen, kaupunkiympäristöön sopiva hirsipäiväkoti suunnitellaan? 

Arkkitehti SAFA Sakari Miettunen on suunnitellut ja konseptoinut useita hirsipäiväkoteja ja mm. lastensuojelutoimintaan sopivia hirsipalvelukoteja yhdessä Hoivarakentajien sekä kohteissa toimintansa aloittavien palveluntuottajien kanssa. Hän on suunnitellut sekä paikalla rakennettavia että asennusvalmiista tilaelementeistä rakennettavia hirsirakennuksia.

Hirsirakennusten suunnittelu tapahtuu aina tontin tarjoamien mahdollisuuksien sekä runkomateriaalin ominaisuuksien ehdoilla. 

Hirsirakennuksen suorakulmainen ja suorakaiteista muodostuva muotokieli on vahva, yksinkertainen ja selkeä. Sekä rakennuksen sisä- että ulkopuolella näkyviin jäävä aito puupinta luo hirsirakennukseen erityisen, luonnonläheisen tunnelman.

Arkkitehti SAFA Sakari Miettunen, arkkitehtuuri oy lehtinen miettunen

Vantaalle haluttiin ja saatiin energiatehokkaat hirsipäiväkodit

Vantaan kaupungin tilaamat Koivukylän ja Ruusupuun hirsipäiväkodit ovat valmistuneet vuonna 2022 ja 2024. Niiden ratkaisut ovat hioutuneet yhdistämällä aiempien päiväkotihankkeiden kokemukset kaupungin kilpailutuksen ja tilaohjelman määrittelemiin puitteisiin.

“Vantaan kaupungin kilpailutuksessa panostimme erityisesti laatukriteerien täyttämiseen. Niissä edellytettiin mm. puurakentamista, energiatehokkuutta ja kaupungin tilaohjeman mukaisen päiväkotikonseptin noudattamista. Halusimme ja pystyimme jatkamaan hirsirakentamisen traditiota nykyajan vaatimusten mukaisesti”, Sakari Miettunen kertoo.

Hoivarakentajien suunnitelma Koivukylään rakennettavasta A-energialuokan päiväkodista täytti parhaiten Vantaan kaupungin asettamat laatukriteerit. Kilpailutuksessa optiona ollut Ruusupuun päiväkoti toteutettiin myös Hoivarakentajien kanssa. Kummassakin kohteessa tontti ja lähiympäristö vaikuttivat rakennusten ja pihapiirien suunnitteluun.

Koivukylän hirsipäiväkoti koostuu 3 nopasta

Koivukylän päiväkoti on suuri mutta kompakti – kotialueita on kahdeksan ja päiväkotipaikkoja yhteensä 224. Rinnetontin korkeuserot huomioitiin rakentamalla 3 hirsirunkoisesta nopasta muodostuva kokonaisuus, jossa on sekä 1- että 2-kerroksisia osia. Väli- ja yläpohjat rakennettiin CLT:stä. 

koivukylanpaivakoti-vantaa-3-vaaka

Kussakin nopassa on 2 kotialueen tilat sekä ryhmien yhteinen lepohuone ja wc-tilat. Piha jakautuu hienosti ylä- ja alapihaan, joiden välissä on istutuksia. Omassa nopassa ja piha-alueella lasten on helppo hahmottaa ja tuntea tilat omikseen. Vieressä sijaitseva metsikkö on pihaa täydentävä leikkiympäristö.

Koivukylän päiväkodin energiatehokkuusluokka on A. Käyttökustannuksia alentavat älykäs talotekniikka, energiatehokas valaistus, maalämpö, aurinkosähkö sekä vettä säästävät hanat. Käyttömukavuutta lisää päiväkodeissa harvinainen lattialämmitys. 

Ruusupuun päiväkoti sijaitsee korttelin keskellä 

Vantaan Kivistössa sijaitsevassa Ruusupuun päiväkodissa on paikka 168 lapselle. Nopeasti kasvavalle asuinalueelle rakennettiin ensin perusinfrastruktuuuri. Seuraavaksi rakennettiin korttelin keskellä sijaitseva hirsipäiväkoti. Sijainti keskellä asutusta ja lentomelualueen vaikutusalueella vaativat päiväkodilta erityisiä rakenteellisia ratkaisuja. 

paivakoti-ruusupuu-vantaa-4-vaaka

Tontti on leveyssuunnassa varsin tiivis, joten kaksi pitkää, kaksikerroksista hirsinoppaa sijoitettiin tontin reunaan. Näin pihalle saatiin enemmän tilaa. Lentomelun vaimentamiseksi päiväkodin seinät rakennettiin tavallista paksummasta 260 mm hirrestä. 

Hirsipäiväkotien tarjoama tunnelataus on vahva

Sakari Miettunen kertoo, että hirsirakennuksen luonnonläheinen tunnelma alkaa vaikuttaa jo rakennuksia lähestyttäessä, ja tunne vahvistuu sisälle astuttaessa. Hirsiseinä absorboi ääniä, joten hirsipäiväkodeissa äänimaisema ja siten myös tunnelma on huomattavan rauhallinen.

Aidon puun ansiosta hirsipäiväkodin sisätilat ovat akustisesti lempeät ja visuaalisesti hienot. Kokemus on kohottava, sillä tilat ylittävät laadullisesti tavalliset asumisen standardit. Tällaiselle varhaiskasvatustyöpaikalle sekä lasten että päiväkodin aikuisten on kiva tulla.

Arkkitehti SAFA Sakari Miettunen, arkkitehtuuri oy lehtinen miettunen

brand_paivakoti_pilke_024_vaaka

Nämä ja monet muut päiväkoti- ja hoivarakentamisen kohteet todistavat, että hirsirakennukset sopivat hyvin kaupunkimaiseen ympäristöön. Hirsirunkoisen rakennuksen arkkitehtuuri pääsee parhaiten esiin, kun sen ympärille voidaan jättää tilaa.

Hirsirakentamisella on edessään hyvä tulevaisuus mm. hyvän sisäilman, akustiikan sekä vähähiilisyyden ja energiatehokkuuden ansiosta. On mielenkiintoista nähdä, miten eri materiaaleja yhdistävä hybridirakentaminen tulee lisäämään hirren käyttöä, kun rakennuslainsäädäntöä kehitetään.

Arkkitehti SAFA Sakari Miettunen, arkkitehtuuri oy lehtinen miettunen

Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettunen

Inspiroidu hirsipäiväkodeista!

inspiraatiokirja-aistiystavallinen-hirsipaivakoti
Ihastu aistiystävällisiin Tunnehirsi-päiväkoteihin! Tutustu esimerkkeihin, yhdessä suunnitteluun sekä hirsipäiväkotien rakentamiseen ja konseptointiin.

hoiva-cta-bg

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!