Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Aistiystävällinen hirsirakentaminen on vastuullista rakentamista

Hirsirakennus on ihmisten ja ilmaston kannalta paras vaihtoehto julkisessa rakentamisessa. Hirsirakennus on vastuullisin valinta.

2 min lukuaika
Aistiystävällinen hirsirakentaminen on vastuullista rakentamista
Rakentamisen laadusta viime vuosina käyty keskustelu saa miettimään, mihin julkinen rakentaminen oikein on menossa. Suomeen tarvitaan vastuullisen rakentamisen käsite. Vastuullinen rakentaminen tarkoittaa avointa ja helposti ymmärrettävää viestintää, vertailukelpoisia standardeja ja rohkeita valintoja laadun, terveellisyyden, ekologisuuden ja pitkäikäisyyden hyväksi.

Vastuullinen rakentaminen raikkaasta, energiatehokkaasta ja painumattomasta hirrestä

Hoivarakentajien hoiva- ja palvelurakennukset rakennetaan yksinomaan suomalaisesta hirrestä, joka on vastuullinen ja ilmastoystävällinen rakennusmateriaali: hirsirakennus kestää aikaa ja käyttöä, eikä puumateriaali pilaannu, kunhan sitä käytetään ja hoidetaan oikein. Hirsi on materiaali, jonka me Suomessa tunnemme jo vuosituhansien takaa. Osaamme käyttää sitä ja tiedämme, kuinka se kestää haastavat sääolot ja vuodenaikojen vaihdokset. Vuodenkierto on paitsi osa kansallista identiteettiämme myös kannuste siihen, että suomalaisen rakennusosaaminen on päässyt kehittymään maailman huipulle. Vaikka hirsi on hengittävä materiaali, modernit hirsirakennukset ovat erittäin tiiviitä ja energiatehokkaita. Esimerkiksi Hoivarakentajien päiväkodit ovat olleet huomattavasti energiatehokkaampia kuin keskimääräiset A-energialuokan päiväkodit Suomessa.

Sisäilmaongelmille on monia eri syitä. Saatetaan valita heikkolaatuisia ja allergiaa aiheuttavia rakennusmateriaaleja. Joskus rakennusvaiheessa jätetään huomiotta haastavat sääolot. Tämä johtaa erilaisiin virheisiin, kuten ilmanvaihdon ongelmiin ja rakennusten vastuuttomaan käyttöön. Puhdas suomalainen, painumaton hirsi on allergisoimaton ja hengittävä materiaali jo itsessään.

Kun hirrestä rakennetaan kokemuksen tuomalla ammattitaidolla, hirsirakennus on sisäilmaominaisuuksiltaan ylivoimainen muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna. Hirsisissä tämän päivän palvelurakennuksissa perinteiseen puurakentamiseen yhdistyy moderni älyteknologia, jonka avulla rakennuksen kosteutta, ilmanvaihtoa ja muita tärkeitä mittareita seurataan reaaliaikaisesti. Näin varmistetaan, että rakennuksen sisäilma pysyy hyvänä myös tulevaisuudessa.

Hirsirakennuksen hyvä sisäilma

Hirsirakennus vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiimme

”Hirrellä on rauhoittava vaikutus lapsiin”, toteaa Pilke-päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen, jolla on vakuuttava kokemus jo yli 20 hirsipäiväkodista. Tutkimusten mukaan hirsirakennuksissa elävät ja aikaansa viettävät ihmiset ovat onnellisempia. Mistä tämä johtuu, selviää meille ehkä tulevaisuudessa vielä tarkemmin. Sisäilman lisäksi on helppo johtaa arvailuja hirren kokonaisvaltaiseen aistiystävällisyyteen. Puun lämmin tuntu käden alla, kahvikupin miellyttävä kopsahdus puupöytää vasten. Ääni käyttäytyy hirsirakennuksessa miellyttävästi – ei kovaa kaikumista eikä kylmiä kalahduksia. Hirren akustiset ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Varmaa on, että ihmistä ei ole tarkoitettu kääriytymään muoviin tai muihin kaikuviin, pölyäviin tai muuten epäluonnollisiin materiaaleihin tuntikausien ajaksi joka päivä.

Sen lisäksi, että hirsirakennus parantaa käyttäjiensä pienilmastoa, hirsirakentaja kantaa vastuunsa myös koko maailman ilmastosta luonnollisimmalla mahdollisella tavalla. Hirsirakennus toimii kuin puu, koska se on puuta: se imee kasvaessaan itseensä ilmakehän hiilidioksidia ja säilyttää sen sisällään koko elinkaarensa ajan, jopa vuosikymmeniä. Kun koko rakennus suunnitellaan suomalaista hirttä käyttäen, voi rakennuttaja nukkua yönsä rauhassa tietäen, että on kantanut kortensa kekoon yhteisellä matkallamme kohti vastuullisen rakentamisen kulttuuria.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!