Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Mikko Vainioranta tuo hoiva-alalle uutta ajattelua

2 min lukuaika
Mikko Vainioranta – Hoivarakentajien strategiajohtaja

Mikko vastaa Hoivarakentajien strategiasta sekä nimetyistä asiakkuuksista. Hänen tavoitteenaan on kehittää hoiva-alalle uusia innovatiivisia ratkaisuja yhdessä hoiva-alan yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.


Mikko Vainiorannan polku Hoivarakentajien strategiajohtajana alkoi liiketoiminnan kehittämisestä. Pian työkenttä laajeni kattamaan myös markkinoinnin ja liiketoiminnan digitalisoinnin. 

– Koen työni merkitykselliseksi ja tärkeäksi, sillä saan olla mukana rakentamassa hyvää arkea erityisen tuen tarpeessa oleville ihmisille. 

Mikko on tehnyt urallaan suuren suunnanmuutoksen, sillä ennen Hoivarakentajille tuloaan hän työskenteli liikennelentäjänä. Ehkä hän juuri siksi kykenee katsomaan hoiva-alaa hieman uusin silmin – lentäjän perspektiivistä. 

– Tällä hetkellä pohdin erityisesti yhtälöä, jossa hyvinvointialueiden resurssit ovat vähenemässä ja tehtävät ja vastuut taas kasvamassa. Miten ongelman sitten voisi ratkaista? Yksittäisen rakennuksen optimointi ei riitä, olipa se miten edistyksellinen hyvänsä. 

Muutos vaatii visiointia

Mitä jos ihmisiä kannustettaisiin muuttamaan lähemmäs palveluita, olemassa oleviin asuntoihin? Entä jos panostaisimme omaehtoisen liikkumisen lisäämiseen, jolloin osa tukea kaipaavista voisi asua omillaan, mutta silti nauttia siinä ihan sijaitsevan hoivayksikön palveluista? Voisimmeko korvata digitaalisilla palveluilla osan kotiin vietävistä palveluista?

– Nämä kysymykset ovat pyörineet mielessäni siitä pitäen kun tulin alalle. Hyvinvointialueet kamppailevat resurssien riittävyyden kanssa, huoltosuhde heikkenee ja hoitajapula vaivaa. Tarvitaan uusia keinoja, uutta ja ehkä hieman rohkeaakin ajattelua, jotta saamme nämä haasteet selätettyä.  

Sydämenasiana vähähiilinen ja aistiystävällinen palvelurakentaminen

Mikko Vainioranta potee hirsi-ihastusta. 

– Hirsi on upea materiaali. Se tulee läheltä, on pehmeä koskettaa ja kaunis katsella. Siitä tehdyt hoiva- ja päiväkodit ovat vähähiilisiä ja kestäviä. 

Hoivarakentajilla työn arjen voi koostaa itselle merkityksellisistä ja tärkeistä asioista. Turvallisessa ja jokaista arvostavassa ilmapiirissä toimeen on helppo tarttua yhdessä tai itsenäisesti. 

– Saan olla mukana rakentamassa parasta arkea erityisen tuen tarpeessa oleville ihmisille. Uskon lujasti, että hyvä kasvaa parhaiten yhdessä tekemällä. 

Visio tulevaisuuden hoivasta

Soteresurssit vähenevät, väestö vanhenee ja hyvinvointialueille sälytetään yhä enemmän vastuita. Miten tämä yhtälö voidaan ratkaista?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!