Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Autismisäätiön arkkitehtonisesti ainutlaatuinen hirsipalvelukoti ilahduttaa toimivalla estetiikallaan

4 min lukuaika
Autismisäätiön arkkitehtonisesti ainutlaatuinen hirsipalvelukoti ilahduttaa toimivalla estetiikallaan

Kuopiossa maaliskuun 2024 alussa toimintansa aloittanut Villa Särkiniemi on asukkailleen ja miljööseensä suunniteltu palvelukotiarkkitehtuurin helmi. Kallaveden rantamaisemaan sulautuva japanilaisvaikutteinen kokonaisuus on arkkitehti SAFA Anssi Kankkusen suunnittelema.

Arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen Villa Särkiniemi tarjoaa autismikirjon nuorille ja aikuisille sekä ympärivuorokautista että tuettua asumispalvelua. Asukkaiden erityistarpeet on huomioitu niin rakennusten suurissa linjoissa kuin yksityiskohdissakin. 

Hoivarakentajat-Autismisaatio-kuopio-tuetun-asumisen-rakennus-vaaka

Kolme aistiystävällistä hirsirakennusta sekä niiden keskelle jäävä pihapiiri luovat asumiselle turvalliset, toimivat ja visuaalisesti inspiroivat puitteet. Täällä asutaan kuin pienessä ja suojaisassa kylässä ja silti aivan palveluiden äärellä.

Kaarevan maisematontin mahdollisuudet hyödyntävää arkkitehtuuria

Ympärivuorokautisen palveluasumisen rakennus on matala ja levittäytyy viuhkamaisesti tontin kadunpuoleista reunaa myötäillen. Asunnot on sijoitettu kauniisti kaartuvan rakennuksen ulkoreunalle ja niiden isoista ikkunoista näkyy rauhallinen järvimaisema. Rakennuksen ja Kallaveden väliin jää vain julkisen ja kevyen liikenteen väylä.

Hoivarakentajat-Autismisaatio-kuopio-yleiskuva-vaaka

Rakennuksen origamimaisesti polveileva katto on järven puolella korkeampi ja madaltuu sisäpihan puolella sisääntuloa suojaavaksi lappeeksi. Rannalta päin katsottaessa katon taittuva muoto luo katsojalle karusellimaisen vaikutelman. Vekkimäinen katto mahdollistaa matalaltakin paistavan auringon valon pääsyn pihalle.



“Pihalle saavuttaessa korkealle nouseva katto ja sen leveän räystään muodostama kaunis rimakatos tervehtivät tulijaa. Kevyet säleiköt tarjoavat suojaa lumelta, auringolta ja katseilta. Ne luovat rakennuksen julkisivuille kontrastia ja huntumaista syvyyttä, samalla kun ne pehmentävät näkymiä ja tarjoavat asukkaille turvallisia paikkoja ympäristön tarkkailuun.”

Arkkitehti SAFA Anssi Kankkunen

Rakennuksen kolmen sisäänkäynnin tuulikaapeissa säleiköt luovat ympärilleen turvallisen, korimaisen kehän asukkaiden lähtiessä ja saapuessa kotiinsa. Lyhtymäinen ritilärakenne on kutsuva, kodikas ja elämyksellinen. 

Hoivarakentajat-Autismisaatio-kuopio-ulkoterassi-vaaka

Yksityisyyttä ja harmoniaa erillisessä hirsiluhtitalossa

Tuetun asumisen kodit on sijoitettu omaan kaksikerroksiseen luhtitaloonsa. Rakennus sijaitsee erillään yhteisessä käytössä olevasta pihapiiristä ja kerhorakennuksesta, mutta kuitenkin niin lähellä, että pihalle on helppo tulla. Täällä on mahdollista asua itsenäisesti ja saada henkilökunnan ja oman yhteisön tukea tarpeen mukaan.

Hoivarakentajat-Autismisaatio-kuopio-luhtirappu-vaaka

Rakennuksen hirsijulkisivua täydentää säleiköillä suojattu luhtikäytävä, joka henkii lähes kirkkomaista tunnelmaa. Puurungon päälle asennetut betoniraput ovat tukevat eivätkä rämise. Puiset pylväät, kauniit kaiteet ja huolellinen viimeistely kertovat tulijalle laadusta, joka jatkuu myös rakennuksen sisällä.

Hoivarakentajat-Autismisaatio-kuopio-luhtikaytava-vaaka

Kodikkuutta ja toimivuutta oikeissa mittasuhteissa

Minkälaisessa tilassa ihmisen on hyvä olla? Anssi Kankkunen kertoo, että hän halusi luoda visuaalisesti ja toiminnallisesti “ihmisen mittakaavan” mukaiset sisä- ja ulkotilat, koska rakennuksen käyttäjille suunniteltu mitoitus luo turvallisuutta ja kodin henkeä. “Nämä rakennukset eivät näytä laitokselta – ne kääriytyvät tontin reunoja nuollen osaksi vaarojen reunustamaa järvimaisemaa, kaupunkikuvaa ja yhteisöä.” 

“Ympärivuorokautisen asumisen rakennus on jaettu kolmeen osaan. Jokaisella pienryhmällä on oma sisäänkäynti ja oma yhteinen olohuone. Asukkaiden huoneet ovat rakennuksen ulkokehällä ja henkilökunta pystyy liikkumaan eri osien välillä sisäpihan puolelle jäävää käytävää pitkin. Sisäpihan puolella yhtenäinen terassi liittää osat luontevasti toisiinsa.”

Arkkitehti SAFA Anssi Kankkunen

Rakennusten harkittu sijoittaminen tontille mahdollisti sisäpihan koon maksimoinnin. Piha ja sen keskellä oleva pihatupa on suunniteltu asukkaiden aktiivista käyttöä varten. Pihan suunnittelusta vastasi pihasuunnittelija Susanna Rantanen. Päärakennuksista sinne on helppo siirtyä pihapolkua pitkin. Omalla turvallisella pihalla oleskelu on luontevaa ja terapeuttista.

Hoivarakentajat-Autismisaatio-kuopio-seurustelunurkkaus-vaaka

Aistiystävällisiä hirsipalvelukoteja eri puolelle Suomea

Autismisäätiön suunnitelmissa on yhteensä kuuden aistiystävällisen hirsipalvelukodin rakentaminen yhteistyössä Hoivarakentajien kanssa. Ensimmäisenä valmistui Lappeenrannassa marraskuussa 2023 käyttöön otettu hirsirakenteinen ryhmäkoti. Kuopion Villa Särkiniemi on suunnitelluista kohteista toinen. Kolmas, elokuussa 2024 valmistuva ryhmäkoti on rakenteilla Saloon ja neljännen rakentaminen on jo alkanut Hämeenlinnassa.



“Villa Särkilahti on lippulaivamme. Miljööseensä sopiva hirsiarkkitehtuuri kauniine yksityiskohtineen tarjoaa autismikirjon asukkaille rauhallisen ja turvallisen kodin. Esteettinen työympäristö, toimivat huoneratkaisut ja kaiun poistava akustiikka ilahduttavat myös henkilöstöä. Nämä tekijät vähentävät myös työn kuormitusta.”

Autismisäätiön asiakkuusjohtaja Mervi Savonsalmi

Hän on todella iloinen onnistuneesta kokonaisuudesta, jossa tiivis yhteistyö ja korkeatasoinen arkkitehtisuunnittelu tuottivat inspiroivan lopputuloksen: muotokieleltään ympäristöönsä sopivan palvelukodin, joka tuo autismikirjon ihmisten ja henkilökunnan elämään kodikkuutta ja hyvinvointia.

Hoivarakentajat-Autismisaatio-kuopio-sisakaytava-vaaka

Pitkäjänteinen yhteistyö tuottaa yhä parempia ryhmä- ja palvelukoteja

Autismisäätiö on valinnut uusien ryhmäkotien ja ympärivuorokautisten asumispalveluyksiköiden rakennusmateriaaliksi hirren hyvin perustein. Kotimainen hirsi on rauhoittava ja tunnelmaa luova luonnonmateriaali, josta rakennetuissa kodeissa kuka tahansa haluaisi asua. Hirsirungon lisäksi kohteiden aistiystävällisyyteen panostetaan mm. valaistus- ja akustiikkaratkaisuilla, materiaalivalinnoilla sekä värien harmonisoimisella. 

Hoivarakentajien asiakkuusjohtaja Jouni Salmi kertoo: “Suunnitteluvaiheen workshopeissa onnistuimme yhdistämään Kuopion kaupungin ja Autismisäätiön toiveet Anssi Kankkusen ammattitaidon avulla vertaansa vailla olevaksi kokonaisuudeksi. Villa Särkiniemen 24 ympärivuorokautisen asumisen kotia sekä 10 tuetun asumisen kotia on sijoitettu ympäristöönsä luontevasti ja myös ohikulkijoita inspiroivasti.”

“Pitkäjänteinen yhteistyö Hoivarakentajien kanssa tuottaa ideoita, joista valitsemme yhdessä parhaat toteutettaviksi. Näin kehitämme asumisen konseptiamme jatkuvasti paremmaksi ja erottuvammaksi. Hyvillä paikoilla sijaitsevat ja toimivat hirsirakennukset tukevat asukkaiden ja henkilökunnan hyvinvointia ja sujuvaa arkea."

Autismisäätiön asiakkuusjohtaja Mervi Savonsalmi

Hoivarakentajat-Autismisaatio-kuopio-oleskelutila-vaaka

Lue myös kohteen suunnittelusta aikaisemmin kirjoitettu artikkeli!

Miksi hoiva- ja päiväkodit kannattaa rakentaa hirrestä

opas-miksi-hoivarakennus-kannattaa-rakentaa-hirresta

Aisti- ja ympäristöystävällinen Tunnehirsi-rakennus tarjoaa hyvälle hoivalle erinomaiset puitteet taloudellisesti järkevällä tavalla.

hoiva-cta-bg

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hirsihurahtanut numeroniilo

Hirsihurahtanut numeroniilo

Niilo Rantalaa ovat aina kiinnostaneet kiinteistöinvestointien numeroihin liittyvät lainalaisuudet, mutta nopeita lottovoittoja hän ei tunnusta hakevansa.

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!