Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Stressitöntä ja turvallista hirsirakentamista – Kuopioon nousee Suomen kolmas Oppikylä-hirsikoulu

Kuopion kristillinen yhtenäiskoulu ja päiväkoti Timantti saavat uudet, terveelliset ja toimivat tilat. Rakennusmateriaali on vähähiilistä kotimaista hirttä.

3 min lukuaika
Stressitöntä ja turvallista hirsirakentamista – Kuopioon nousee Suomen kolmas Oppikylä-hirsikoulu

Pohjois-Savossa kuhisee: Kuopion kristillinen yhtenäiskoulu ja päiväkoti Timantti saavat pian uudet, terveelliset ja pedagogisesti toimivat tilat leikkiin ja oppimiseen. Suomen kolmannen Oppikylän rakennusmateriaalina käytetään tietenkin aistiystävällistä, puhtaan sisäilman turvaavaa ja kotimaista hirttä, jonka ansiosta rakennus on luonnostaan vähähiilinen.

Rakentaminen on helppoa, kun kokonaisvastuu on luotettavalla rakennuskumppanilla

Kun tarve uudelle koululle tai muulle julkisrakennukselle kasvaa, saattaa päättäjällä nousta mieleen paljon kysymyksiä, huolenaiheitakin. Mistä tunnistaa luotettavan rakentajan? Mitä kaikkea pitää huomioida jo alkuvaiheessa sekä rakentamisen aikana – entäs ympäristökysymykset? Julkirakentamisesta päättävän tehtävälista pysyy lyhyenä, kun valitsee kumppanin, joka kantaa kokonaisvastuun koko rakennusprosessista. 

Hoivarakentajat - Kuopion kristillinen koulu ja päiväkoti havainnekuva

Kuopion kristillisen yhtenäiskoulun rehtori Antti Natunen avaa yhteistyötä Hoivarakentajien kanssa. “Kyllähän meillä on ollut kokemuksia, että ongelmatilanteissa on viitattu alihankkijan alihankkijaan ja muuta vastaavaa. Silloin vastuunkantajaa on vaikea löytää. Tässä mielessä lähtökohdat Hoivarakentajien kanssa ovat paljonkin paremmat”, Natunen summaa. Neuvottelujen yhteydessä Kuopion koulun väen vakuutti Hoivarakentajilta saadut materiaalit. “Arvostimme heidän tarjouksessaan muun muassa pohjapiirrosta. Näihin esittelyihin oli nähty vaivaa, ne olivat hyvät”, Natunen muistelee. 

Ajatus yhteistyöstä Hoivarakentajien kanssa syntyi Oulusta kantautuneiden positiivisten kokemusten kautta. “Meidän sisarkoulullamme Oulussa on ollut Hoivarakentajien kanssa yhteistyö. Olimme Rehtoripäivillä Jyväskylän suunnalla pari vuotta sitten, kun he esittelivät uutta rakennusprojektiaan”, Natunen kertoo. Juuri Ouluun kohonneessa Oppikylässä kiitosta käyttäjiltä ja lasten vanhemmilta ovat keränneet eritoten puhdas sisäilma, akustiikka sekä koulutilojen monikäyttöisyys ja muokattavuus. Natunen antaa arvoa myös materiaalivalinnalle; hirsi on vähähiilisyydessään ympäristölle lempeä rakennusmateriaali.

Avoin yhteydenpito lisää turvallisuutta rakentamisen aikana

Rakennusprojektin varma eteneminen ja lankojen pysyminen luotettavan rakennuskumppanin hyppysissä säästää hermoja, eikä Antti Natunen muista pyöritelleensä mielessään sen suurempia huolenaiheita prosessin missään vaiheessa. Päin vastoin Natunen uskoo, että Oppikylä-konsepti luo uudenlaista koulurakentamista. “Oppikylä on varmasti toimintatapa, joka kehittää esimerkiksi rakentamismenetelmiä koulu- ja päiväkotirakentamiseen liittyen”, hän uskoo.

Natunen oli tiiviisti mukana uuden koulurakennuksen suunnittelussa. “Tilaohjelma-asioissa otettiin huomioon asiakkaan toiveet sangen hyvin”, Natunen kuvaa. “Mukana suunnittelussa oli henkilöstöä sekä teknisiä ja lainopillisia asiantuntijoita. Suunnitteluvaihe oli pitkäkestoinen, mutta voisin mainita Hoivarakentajien eduksi, että he pystyivät tekemään aika isojakin muutoksia sinne piirustuspöydälle.”

Hoivarakentajat - Kuopion kristillinen koulu ja päiväkoti

Hirsirakennus on viihtyisä, pitkäikäinen ja turvallinen

Kuopion kristillinen yhtenäiskoulu on vasta Oppikylä-matkansa alussa, mutta jo ovensa avanneessa Oulun kohteessa on havaittu huimaa kasvua yhteydenotoissa niin kiinnostuneilta opetusalan ammattilaisilta kuin hirsikoulusta innostuneilta perheiltä. Vaikuttaa siltä, että hirsirakentaminen avittaa myös kouluopetuksen kasvua ja jatkuvuutta. 

Hirsirakentaminen on myös ilmastoteko. Hirsi on lähtökohtaisesti vähähiilisempi muihin rakentamistapoihin verrattuna, ja tätä seikkaa arvostetaan tulevaisuudessa yhä enemmän. “Hirren ilmastoystävällisyys on nyt ja tulevaisuudessa tärkeä juttu, sehän on hiilinielu”, Natunen viittaa hirsirakenteiden kykyyn sitoa itseensä hiiltä.

Antti Natunen on huomannut, että tutkimustietoa hirsitilojen lempeydestä mielelle ja aisteille löytyy runsaasti. “Esimerkiksi Japanissa on tehty tutkimuksia, että hirrellä on materiaalina rauhoittava ja stressitasoa laskeva vaikutus. Onhan se nykypäivänä ihan keskeinen juttu ja tosi hieno ominaisuus”, hän huomauttaa. 

Hirsi luo paitsi rauhoittavan myös terveellisen oppimisympäristön. “Julkisissa rakennuksissa kuten kouluissa ja päiväkodeissa on paljon sisäilmaongelmia, joten hirsikoulu on positiivinen asia”, Natunen toteaa. Luonnostaan kosteutta tasaavat hirsipuitteet pysyvät raikkaina tulevillekin sukupolville. “Kyllä ne terveet tilat on kaiken A ja O. Tavallaan perusta.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!