Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Ainutlaatuinen hirsinen asumisyksikkö on rakenteilla Vantaalle

3 min lukuaika
vallinoja-2-vaaka

Vantaan Vallinojalle valmistuu elokuussa 2024 aisteja hellivä Aspa-koti 19 kehitysvammaiselle ihmiselle. Nelisiipisessä A-energialuokan hirsirakennuksessa on panostettu toimivuuteen, turvallisuuteen ja luonnonläheisyyteen sekä asukkaita että henkilökuntaa ajatellen. 

Vantaan kaupunki halusi nostaa palvelurakentamisen laatukriteereitä Vallinojan tontinluovutuskilpailun yhteydessä. Paras eli A-energialuokka oli yksi tavoitteista. 

Muita kaupungin ja vammaispalveluiden tavoitteita olivat mm. rakennuksen muunneltavuus ja sopivuus sekä kevyemmän että vaativamman tuen asukkaille, sekä elämyksellinen ja aktivoiva pihasuunnitelma. 

Palvelurakentamisen laadun nosto edellyttää yhteistyötä ja innovatiivisuutta

Vallinojan Aspa-koti on hedelmällisen yhteistyön tulos. Vantaan kaupunki sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue asettivat kohteelle vaatimuksia ja reunaehtoja kilpailuohjelmassa. Varsinaisesta suunnittelusta vastasivat Aspa Palvelut ja Hoivarakentajat yhteistyökumppaneineen.

Hoivarakentajat–Aspa-Vallinoja-harjakaiset

Kohteen harjannostajaisia vietettiin 15.5.2024 lämpimissä tunnelmissa. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila korosti puheessaan, että kaupungin kasvaessa on erittäin tärkeää, että heikompiosaisten hyvinvoinnista pidetään huolta. Julkisen ja yksityisen sektorin hyvä yhteistyö asumispalveluiden tuotannossa täydentää ja lisää palveluiden joustavuutta. 

– Hirrestä rakentaminen tukee sekä kaupungin hiilineutraaliustavoitetta että laadukkaiden asumispalveluiden järjestämistä luonnon kainalossa ja silti lähellä kaupungin palveluita, Tero Anttila kertoi.

Asumisen erityisasiantuntija Wilma Toljanderin mukaan tontinluovutuksen kilpailutuksessa Aspa Palveluiden ja Hoivarakentajien ehdotus erottui edukseen ja osoitti, että kilpailuohjelmaan ja kaupungin tavoitteisiin oli perehdytty huolella. 

– Kilpailutus tuotti sitä mitä halusimmekin: vammaispalveluiden tarpeisiin sopivat muuntojoustavat tilat, kekseliään pihasuunnitelman ja resurssiviisaan toteutuksen. Yhteistyö on ollut erittäin hyvää ja mukavaa kaikkien osapuolien kanssa, Wilma Toljander kehui.

Myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on tyytyväinen hankkeen toteutukseen. Hirsirakennus on kodikas ja tilaratkaisut edistävät hyvän hoidon toteutumista.

– Erityisen tuen tarpeisiin sopivien palveluasuntojen löytäminen on haasteellista. Olen vaikuttunut siitä, miten täällä tehdyt tilaratkaisut tukevat hyvin erityyppistä tukea tarvitsevien asukkaiden arkea, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Vammaisten palvelujen palvelualuejohtaja Terhi Tehola kertoi.

vallinoja-3-vaaka

Turvalliset ja viihtyisät palveluasunnot luonnon helmassa

Aspa Palveluiden ja Hoivarakentajien yhteistyön lähtökohtana oli rakentaa koteja, joissa tilaajat ja tekijät itsekin haluaisivat asua. Lisäksi uuden Aspa-kodin tulevat työntekijät haluttiin huomioida luomalla heille erityisen hyvä työympäristö.

– Uuden Aspa-kotimme sijainti rauhallisen metsän reunassa on loistava. Tunnelmallisen päärakennuksen ja pihasaunan väliin jäävä piha-alue ja luontopolku tarjoavat asukkaille lähiluonnon läsnäolon ja saavutettavuuden, Aspa Palveluiden toimitusjohtaja Seija Milonoff iloitsee. 

Vallinojan hirsisessä asumisyksikössä on neljä siipeä ja niiden keskellä yhteinen avara oleskelu- ja ruokailutila. Ratkaisu mahdollistaa erityyppistä tukea tarvitsevien ihmisten asumisen omissa siivissään. Omassa rauhallisessa siivessään sijaitsee esimerkiksi kolme asuntoa, jotka sopivat erityisen vahvaa tukea tarvitseville asukkaille.

Asukkaiden kodit ovat kooltaan tilavia – lähes 30 m2 – ja useimmissa on kylpyhuoneen lisäksi oma ulko-ovi ja terassi. Itsenäisemmän asumisen mahdollistavat omassa siivessä sijaitsevat keittiöllä varustetut asunnot. Ikkunoista voi nähdä oman pihan, pihasaunan ja omalla tontilla sijaitsevaan metsään sijoittuvan luontopolun.

vallinoja-1-vaaka

A-energialuokan hirsinen asumisyksikkö oli Hoivarakentajille hyvä haaste

A-energialuokan rakennus säästää sekä käyttökustannuksia että ympäristöä koko elinkaarensa ajan. Hirsirakenteinen A-energialuokan vaatimukset täyttävä ympärivuorokautisen asumisen yksikkö ei ole itsestäänselvyys. Pienellä lisäpanostuksella energiatehokkuus oli kuitenkin mahdollista saada huippuunsa. 

– A-energialuokan haaste otettiin meillä mielellään vastaan. Toteutus ei ollut aivan ilmaista, mutta olemme ylpeitä tästä saavutuksesta. Kiitos, että saimme näyttää mitä osaamme, sanoi Hoivarakentajien asiakkuusjohtaja Jouni Salmi

Miksi hoiva- ja päiväkodit kannattaa rakentaa hirrestä

opas-miksi-hoivarakennus-kannattaa-rakentaa-hirresta

Aisti- ja ympäristöystävällinen Tunnehirsi-rakennus tarjoaa hyvälle hoivalle erinomaiset puitteet taloudellisesti järkevällä tavalla.

hoiva-cta-bg

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!