Vähähiilinen palvelurakentaminen on kunnalle kannattavaa

heinä 5, 2022 | Aistiystävällisyys, Hoiva- ja palvelurakennukset, Vähähiilinen rakentaminen

Kunnan rakennuskannan uusiminen voi nostaa kylmän hien päättäjän otsalle. Vaatimuksia riittää: pitää saavuttaa ilmastotavoitteet, taata käyttäjien viihtyvyys ja varautua väestörakenteen muutoksiin. Kalliit, vuosiksi venyvät remontointi- ja rakennusprojektit vahingoittavat asukkaiden hyvinvointia ja paikkakunnan elinvoimaisuutta. Rakentaminen voi kuitenkin hoitua myös täsmällisesti, ilmastoystävällisesti ja koko alueen vetovoimaa lisäävästi.

Palvelurakentamisen hiilijalanjälki puhuttaa

Juuri nyt kunnissa pähkäillään EU:n ja Suomen asettamia ilmastotavoitteita myös palveluasumisen rakentamisessa. Työn, materiaalien ja uusien tilojen vähähiilisyys alkaa olla normi, ja ympäristöministeriön mukaan rakennusprosesseista edellytetään päästölaskelmat viimeistään vuonna 2025. Lähivuosina vanhenevien kunnan kiinteistöjen jatko mietityttää, sillä mittavatkaan peruskorjaukset eivät aina riitä vastaamaan nykypäivän tarpeisiin. Ilmastotavoitteiden täyttymisen lisäksi palvelurakennuksilta odotetaan muun muassa viihtyisyyttä, terveellisyyttä ja tietenkin mukautumista kuntalaisten tarpeisiin. Ikääntyvä väestö tarvitsee arvoisensa viihtyisät ja asianmukaisesti toimivat palvelurakennukset, ja hyvää elämää tukevia asuinympäristöjä kaipaavat monet erityisryhmät. Eipä ihme, että katse alkaa kääntyä yhä useammin puurakentamiseen. Kestävien arvojen vaaliminen lähtee jo palvelurakennusten tonttien jaosta.

Puurakennus on ilmastoystävällinen valinta

Vähähiilisyyteen pyrittäessä massiivipuu on raaka-aineiden ehdoton ykkönen. Hirsisen palvelurakennuksen hiilijalanjälki on muihin materiaaleihin verrattuna noin kolmanneksen pienempi, ja mahdollisia ovat myös hiilineutraalit tai jopa hiilinegatiiviset rakennussuunnitelmat. Vastuullinen vaihtoehto ei suinkaan tarkoita suurta hintalappua. Esimerkiksi Harjavallassa Hoivarakentajien ja Honkarakenteen tarjous Vinnarin päiväkodista oli paitsi laadukkain myös edullisin. Arvovalinta on ennen kaikkea se, millaiset seikat tonttijaossa aidosti merkitsevät: hinnan lisäksi prosessissa voidaan huomioida myös esimerkiksi palvelun sisältö ja laatu, aistiystävällisyys tai ilmastonäkökulma. Tontit on mahdollista kilpailuttaa vaikkapa siten, että kolmasosa painotuksesta on laadussa, loput hinnassa. Esimerkiksi Vantaan Koivukylän hirsipäiväkoti painotti tarjouspyynnössään hinnan lisäksi vähähiilisyyttä, onhan kaupungin tarkoitus olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tontteja saa myös osoittaa suoraan vähähiiliseen rakentmiseen ja vastuulliselle, ilmastoystävälliselle toimijalle.

Aistiystävällinen hirsirakentaminen lisää kunnan elinvoimaa

Hirsirakennusten kaavoittaminen kuntaan luo elinvoimaa koko alueelle. Puurakentaminen kirjataan yhä useammin osaksi kunnan ilmastostrategiaa, ja vastuullisesti toteutetut hirsitilat ovat järkevä valinta paitsi taloudellisesti myös hyvinvointitekijöiden ansiosta. Terveissä, hirsisissä hoiva- ja palvelurakennuksissa ei tarvitse pelätä sisäilmaongelmia, ja hyvän hengitysilman lisäksi puulla on tarjota muitakin suotuisia vaikutuksia. Yksi hirren ehdoton valtti on sen aistiystävällisyys. Hirsi hellii aisteja luonnollisella mutta nykyaikaisella ulkomuodollaan ja pehmeällä akustiikallaan. Ihoa vasten se tuntuu lempeältä ja kotoisalta. Myös mieli lepää hirsiseinien suojassa. Puu luo rauhoittavan ympäristön, joka tekee päivistä virkeitä ja illoista ihanan levollisia. Hirsirakennuksessa viihtyvät asukkaiden lisäksi myös työntekijät, ja tätä tukee myös tutkimus: Luonnonvarakeskuksen uuden Wood for Good -tutkimuksen mukaan työympäristön oikeanlainen materiaalivalinta voi tukea työn tuottavuutta. Tyylikäs, aistiystävällinen palvelurakennus vetää puoleensa taitavaa työvoimaa, ja kyselyiden mukaan hirsirakennuksessa työskentelevät hoivaosaajat kuvaavat työympäristöään erityisen viihtyisäksi.

Vastuullinen toimija pysyy sovitussa ja tuntee alansa

Kun rakennusprojektin langat ovat tiukasti yhden toimijan käsissä, rakennuksen tilaajan ei tarvitse koordinoida eri toimijoiden välillä tai olla huolissaan aikataulujen pitävyydestä. Hoivarakentajilla on myös kattava operaattorien verkosto, jolloin soteyhtymän tai kunnan tarve palveluasumiselle saadaan hoidettua sujuvasti ja reippaalla aikataululla. Niin ilmastolle kuin aisteille ystävällinen, muuntojoustava rakennus palvelee kuntaa ja eri käyttötarpeita pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi palvelurakennus voidaan toteuttaa hirsisistä tilaelementeistä, jolloin palveluasumisen tarpeen merkittävästi muuttuessa rakennus voidaan siirtää uuteen sijaintiin helposti ja ympäristöystävällisesti. Olisiko sinunkin kunnassasi aika ottaa askel kohti vähähiilistä, aistiystävällistä palvelurakentamista? Luonnollisia, moderneja hirsipalvelurakennuksia kaavoittamalla tulee tehneeksi ilmastoteon lisäksi hyvää myös kuntalaisille – niin nykyisille kuin tuleville sellaisille.

Tutustu vastuulliseen hoivarakentamiseen

Hoivakoti, jonka aistiystävälliset ja arkea helpottavat ratkaisut ylläpitävät toimintakykyä ja keventävät hoitotyötä. Lataa vastuullisen hoivarakentamisen opas ja lue, miten me rakennamme.

Tutustu vastuulliseen hoivarakentamiseen

Hoivakoti, jonka aistiystävälliset ja arkea helpottavat ratkaisut ylläpitävät toimintakykyä ja keventävät hoitotyötä. Lataa vastuullisen hoivarakentamisen opas ja lue, miten me rakennamme.