Uuden hoivakodin tai päiväkodin rakentaminen tarvitsee rahoituksen. Vuokramallilla rakentamisen rahoittaa Hoivarakentajien kumppanina toimiva vastuullinen kiinteistösijoitusyhtiö, josta tulee myös kiinteistön omistaja. KVR-urakkamallissa rakennuttaja vastaa tulevana omistajana itse rahoituksen järjestämisestä.
Oleellisia eroja ovat rahoitus ja omistajuus
Vuokramalli ja KVR-urakkamalli soveltuvat kumpikin sekä alan kasvuyrityksille että hyvinvointialueille ja kunnille. Olennaisimmat erot liittyvät rahoitukseen ja kiinteistön omistukseen sekä näihin liittyviin vastuisiin. Kummallakin rakentamistavalla lopputuloksena on vetovoimainen, asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan suunniteltu Tunnehirsi-rakennus, jonka rakentamisesta Hoivarakentajat vastaa kokonaan.
Lähtökohtana on aina tarve uudelle palvelukodille tai päiväkodille tietyllä alueella tai paikkakunnalla. Ennen kiinteistön rakentamispäätöstä ja rakennuttamismallin valintaa on suunniteltava, mikä taho toteuttaa siinä järjestettävät hoiva-, asumispalvelu- tai varhaiskasvatuspalvelut.
Hoivarakentajat on asiakkaan tukena, kun hankkeen toteutustapaa suunnitellaan. Tarjoamme asiakaskohtaisesti tarkemmat tiedot KVR- ja vuokramallien vertailua varten. Useimmiten valintaan vaikuttavat muun muassa hankkeen sijainti ja tyyppi, asiakkaan omat rahoituslähteet, taloudellinen asema ja kasvutavoitteet.
Vuokramallissa resurssit käytetään kiinteistöjen sijasta toimintaan
Hoiva- ja asumispalveluiden ydintä ovat asukkaiden tarvitseman hoivan ja tuen toteutuminen. Tarkoitukseensa suunnitellut hoivakiinteistöt tarjoavat asukkaille mielekkään ympäristön ja tukevat hoiva-ammattilaisten työhyvinvointia. Palvelun toteuttajan ei ole välttämätöntä omistaa kiinteistöjä.
Vastaavasti päiväkodeissa tärkeintä on laadukas varhaiskasvatus. Tarkoituksenmukaiset ja turvalliset tilat edistävät sekä lasten että varhaiskasvattajien viihtymistä ja hyvinvointia riippumatta siitä, kuka kiinteistöt omistaa.
Vuokramallissa asiakas ei tarvitse pääomarahoitusta. Hoivarakentajat huolehtii kaikesta: rahoituksen järjestämisestä, tontin hankinnasta, kiinteistön suunnittelusta yhdessä käyttäjien kanssa, rakentamisesta sekä sopimusjärjestelyistä. Olipa vuokramallilla rakentaja hoiva-alan yritys tai julkisen sektorin toimija, tilojen käyttäjä maksaa niistä ainoastaan vuokraa.
Käytännössä vuokramalli toimii niin, että tilojen käyttäjän kanssa tehdään pitkäaikainen vuokrasopimus, ja Hoivarakentajat hankkii rakentamiselle rahoituksen vastuulliselta kiinteistösijoitusyhtiöltä. Valmistuttuaan kiinteistöt siirtyvät tämän sijoitusyhtiön omistukseen.
KVR-urakkamallissa rakennuttaja vastaa rahoituksesta, kiinteistön ylläpidosta ja toiminnasta
Toinen vaihtoehto saada käyttöönsä halutunlainen uusi hoivakiinteistö tai päiväkoti on rakennuttaa se itselleen. Kun rakennuttajana on hyvinvointialue tai kunta, hanke toteutetaan useimmiten juuri KVR-urakkana. Myös sote- ja varhaiskasvatusalan yritykset voivat toteuttaa rakennushankkeensa vastaavalla tavalla.
KVR-urakkamallissa asiakas järjestää itse rahoituksen ja Hoivarakentajat vastaa rakennushankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta. Osallistamme asiakkaan suunnitteluun haluamassaan laajuudessa. Myös tämä toteutustapa on asiakkaalle helppo, sillä Hoivarakentajat vastaa ainoana sopimuskumppanina kiinteistön suunnittelusta ja rakentamisesta.
Käytännössä KVR-urakkamalli toimii niin, että asiakas hankkii rakentamiselle rahoituksen ja Hoivarakentajat suunnittelee ja rakentaa hyväksytyn tarjouksen mukaisen kiinteistön. Rakennuttaja tai rakennuttajan rahoittaja omistaa kiinteistöt, vastaa siinä järjestettävistä palveluista ja huolehtii myös kiinteistön ylläpito- ja huoltokustannuksista.
Hyvinvointialueilla ja kunnilla on kolme hyvää tapaa järjestää palvelut uudessa yksikössä
Hoivarakentajien tavoitteena on poikkeuksellisen hyvän asiakaskokemuksen tarjoaminen. Hyvä esimerkki tästä on se, että uuden Tunnehirsi-hoivakiinteistön suunnittelu- ja rakentamisvaihe on asiakkaalle mahdollisimman helppo. Vastaamme aina ainoana kumppanina koko suunnittelu- ja rakentamisvaiheesta, mutta usein myös rahoituksesta ja tontista.
Ostopalvelu on hyvinvointialueelle tai kunnalle kaikkein helpoin tapa järjestää tarvitsemansa palvelut uudessa yksikössä: Hoivarakentajat huolehtii kaikesta, sillä tarjoamme sekä uuden kiinteistön että siinä tarjottavat palvelut tiiviissä yhteistyössä sopivan palveluntarjoajan kanssa. Tämä mahdollistaa palveluverkoston täydentämisen yhdessä Suomen johtavien sote- ja varhaiskasvatusalan yritysten kanssa, sillä useimmat niistä ovat jo asiakkaitamme.
Kun palvelut halutaan järjestää itse, tarjoamme hyvinvointialueelle tai kunnalle halutunlaisen kiinteistön vuokramallilla tai KVR-urakkana. Vastuullinen, kotimaisesta massiivipuusta rakennettu kiinteistö on kilpailukykyinen sekä vetovoimansa, hintansa että käyttökustannustensa osalta.