Tilaelementti tai paikan päällä rakennettu – hirsirakennus on aina vähähiilinen ja aistiystävällinen

Tuotantotapa vaihtelee, hirsirunko pysyy

Energiatehokkaissa ja ilmastolle lempeissä hoiva- ja palvelurakennuksissamme yhdistyvät tilaelementti ja paikallaan rakentaminen. Sopiva tuotantapa valitaan aina kohteidemme tarpeiden mukaan.

Rakentamisen materiaali on kuitenkin tuotantotavasta riippumatta aina sama. Ensisijaisena runkomateriaalina käytämme kotimaista, terveellistä ja rakenneturvallista hirttä. Oli rakennustapa kumpi tahansa, on kohde valmistuessaan vähähiilinen ja aistiystävällinen.

Tilaelementtirakentaminen

Nimensä mukaisesti tilaelementti on siirtovalmis kokonainen tila, joka on rakennettu kuivissa tehdasolosuhteissa. Rakennustyömaalle saapuva tilaelementti on valmiusasteeltaan korkea: pinnat ovat paikallaan ja kalusteet kiinnitetty valmiiksi. Kun vesi- ja viemäriliitännät on lisätty ja saumakohdat viimeistelty, tila on käyttövalmis!

Valmiin tilaelementin matka suunnittelupöydältä työmaalle on melko pitkä, sillä tilaelementit vaativat tarkan suunnittelutyön ennen niiden valmistuksen aloittamista. Rakentaminen on kuitenkin nopeaa, sillä työvaiheita voidaan tehdä limittäin – talon runko ja sisäviimeistelytyöt etenevät hallissa yhtä aikaa maanrakennus- ja perustustöiden kanssa. Tilaelementtirakentamisessa on helppo hallita kosteusolosuhteita, ja lisäksi lyhyeksi jäävä työmaavaihe lempeä rakennuksen ympäristön asukkaille.

Valmiissa kohteessa on lähes mahdotonta havaita eroa tilaelementteinä tai paikallaan toteutetun rakennuksen välillä. Molempien tuotantotapojen lopputulos on kaunis, aistiystävällinen ja vähähiilinen hirsirakennus.

Paikallaan rakentaminen

Paikallaan rakentaminen käy jouhevasti mittatarkkojen, painumattomien hirsien avulla. Hirret ladotaan nopeasti valmiiksi tehtyjen perustusten päälle työmaalla, joten rakennuksen runko saadaan lyhyessä ajassa säältä suojaan. Valmiiden, tehdastyönä valmistettujen ja mittatarkkojen hirsien etuna on mittatarkkuuden säilyminen millilleen oikeana, mikä nopeuttaa rakentamisvaihetta.

Koska rakentaminen tapahtuu paikan päällä, kulkevat suunnitteluprosessi ja muutosmahdollisuudet joustavasti mukana vielä työmaallakin. Yksittäisissä, uniikeissa kohteissa paikallaan rakentaminen on yleensä tilaelementtituotantoa edullisempi ja tilojen suunnittelun kannalta joustavampi vaihtoehto. Paikallaan rakentaminen tarkoittaa myös töitä paikallisille resursseille, sillä kohteissa hyödynnetään enemmän paikallista työvoimaa.

Paikallaan rakentaminen

Paikallaan rakentaminen käy jouhevasti painumattomilla hirsillä. Hirret ladotaan työmaalla nopeasti valmiiksi tehtyjen perustusten päälle, joten rakennuksen runko saadaan lyhyessä ajassa säältä suojaan. Valmiiden, tehdastyönä valmistettujen hirsien etu on mittatarkkuuden säilyminen millilleen oikeana, mikä nopeuttaa rakentamisvaihetta.

Paikan päällä rakentaessa suunnitteluprosessi ja muutosmahdollisuudet kulkevat mukana vielä työmaallakin. Yksittäisissä, uniikeissa kohteissa paikallaan rakentaminen on yleensä tilaelementtituotantoa edullisempi ja tilojen suunnittelun kannalta joustavampi vaihtoehto. Paikallaan rakentaminen tarkoittaa myös työtä paikkakunnalle, sillä kohteissa hyödynnetään enemmän paikallista työvoimaa.

Yhdistetään paikallaan rakentaminen ja tilaelementti

Paikallaan rakentaminen ja tilaelementtirakentaminen eivät ole toisiaan pois sulkevia vaihtoehtoja. Räätälöimme parhaan mahdollisen tuotantotavan kohteen ja asiakkaamme tarpeiden mukaan.

Olemme rakentaneet esimerkiksi päiväkoteja ja kouluja  yhtä aikaa valmiita tilaelementtejä hyödyntäen ja rakennuksen muita osia paikallaan rakentaen. Näin osa tiloista on saatu otettua nopeammin käyttöön, ja koulu- ja päiväkotiarki on voinut alkaa.

Kun osa rakennuksesta toteutetaan siirtokelpoisena, voidaan tilatarpeen muutoksiin reagoida tulevaisuudessa

{

”Yhteistyö Hoivarakentajien kanssa on sujunut varsin hyvin. En tiedä, osaako sitä kehua riittävästi tai oikealta kantilta. Aikataulut pitävät, ja kohteet ovat valmistuneet jopa vähän ennakkoon. Lopputuotteessa näkyy, että tekijöillä on halu tehdä parasta mahdollista työtä, jota kriteerien ja mittarien mukaan voi tehdä.”

Tuomas Terho, kiinteistökehitysjohtaja, Attendo

{

”Rakentamisessa on aika siirtää katse ilmastohyötyihin ja uusiutuvaa energiaa tuottaviin ratkaisuihin. Valmis hirsirakennus toimii koko käyttöaikansa hiilivarastona. Elinkaarensa päätteeksi hirret voidaan jatkojalostaa uusiksi puutuotteiksi ja biopolttoaineeksi tai käyttää suoraan energiantuotannossa.”

Markus Saarelainen, projektimyyntipäällikkö, Honkarakenne Oyj

Kysy lisää tuotantotavoista

Kalle Kemppainen

etunimi.sukunimi@hoivarakentajat.fi
0400 305 115

Mauri Heinonen

etunimi.sukunimi@hoivarakentajat.fi
0400 767 107