Siirry suoraan sisältöön
Tietoa meistä

Vähähiilinen rakentaminen alkaa puusta

Hoivarakentajat vähähiilisen rakentamisen edelläkävijä

Valitse vähähiilisen rakentamisen edelläkävijä

Hoivarakennusten ja päiväkotien toteuttaminen vähähiilisestä hirrestä vie kuntia ja kaupunkeja kohti ilmastotavoitteitaan, sillä hirsi on vertaansa vailla oleva ratkaisu sekä ihmisten että ympäristön kannalta. Hirsi- ja hoivarakentamiseen keskittyneen yrityksen kanssa voit toteuttaa varmat ratkaisut helposti ja kilpailukykyisesti.

Mitä vähähiilinen rakentaminen tarkoittaa?

Hiilineutraalius on ilmaston kannalta erittäin tärkeä tavoite. Siksi kestävän kehityksen mukaiset rakentamisen ratkaisut ja materiaalit on huomioitava sekä kaavoitusratkaisuissa että rakentamispäätöksissä. Massiivipuinen rakennus sitoo ilmakehän hiiltä vuosikymmeniksi, jopa vuosisadoiksi.

Hoivakotien_rakentaminen-1600x900

Hirren hiilijalanjälki on poikkeuksellisen pieni

Hiilijalanjälki tarkoittaa rakennuksen koko elinkaaren päästöjä. Hirsirakennuksissamme hiilijalanjälki on minimoitu: Ratkaisujamme ovat maalämpö, A-energialuokka, tiiviys, älyteknologia sekä lähellä tuotettu kotimainen puu. Hirsirakennuksemme ovat jopa 30 % keskimääräistä A-energialuokkaa tiiviimpiä.

Hirsirakentamisen_aistiystavallisyys-1600x900

Luonnollisesti vähähiilistä rakentamista

Puu on rakentamisen supermateriaali. Se voittaa päästökilpailun rakentamisen joka vaiheessa. Lisäksi hirsi sitoo itseensä ilmakehän hiilidioksidia niin kauan kuin rakennus on olemassa. Sen jälkeen hirsi voidaan kierrättää. Hirsirakennuksen ilmastohyödyt voivat kompensoida esimerkiksi 5 miljoonan ajokilometrin päästöt.

Hoivarakentajat_hyvaa_rakentamassa-1600x900

Varmennetusti vastuullinen rakennus

Ympäristösertifioimme kaikki Tunnehirsi-hoivarakennukset. Esimerkiksi U.S. Green Building Councilin myöntämä LEED Gold -sertifikaatti kertoo, että kiinteistö on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaan. Ekologinen hirsirakennus on myös energiatehokas, mikä pienentää esimerkiksi lämmityskuluja.

Tutustu Tunnehirsi-ratkaisuun

Tunnehirsi tarjoaa kaikki luonnollisen hirsirakennuksen edut helppona, varmana ja kilpailukykyisenä kokonaistoimituksena. Aisti- ja ympäristöystävällinen hirsirakennus on kilpailuvaltti, jota arvostavat niin hoiva- ja varhaiskasvatuspalveluiden ostajat, käyttäjät kuin hoivatyön ammattilaisetkin. 

Mikä tekee Tunnehirsi-rakennuksesta energiatehokkaan?

Energiatehokkaissa hirsirakennuksissamme niin ikkunat, ovet kuin ylä- ja alapohjan rakenteet on valittu rakennusteknisesti optimaalista lämmöneristävyyttä ajatellen. Hirsirakennusten ilmantiiveys on hyvä. Energiatehokkaan maalämpöjärjestelmän sekä hyötysuhteeltaan hyvän ilmanvaihtojärjestelmän ansiosta myös kiinteistön sähkönkulutus jää pieneksi.

tunnehirsi-hirsirakennus

Tuotantotapa vaihtelee, hirsirunko pysyy

Energiatehokkaiden Tunnehirsi-rakennusten suunnittelun lähtökohdaksi otamme tarkoituksenmukaisimmat ja parhaiten sopivat materiaalit. Hirsirakentamisessa yhdistämme tilaelementtejä ja paikalla rakentamista aina tontin ja tilaajan tarpeiden mukaan. 

Paivakodin_hirsiseina
Autismisaatio-Kuopio-1600x900

Tilaelementit hirrestä

Tilaelementti on kokonainen siirtovalmis tila, joka on rakennettu kuivissa tehdasolosuhteissa. Pinnat ovat paikallaan ja kalusteet kiinnitetty valmiiksi. Kun vesi- ja viemäriliitännät on lisätty ja saumakohdat viimeistelty, tila on käyttövalmis.

Tilaelementit vaativat tarkan suunnittelutyön ennen valmistusta. Rakentaminen on kuitenkin nopeaa, sillä työvaiheita voidaan tehdä limittäin – talon runko ja sisäviimeistelytyöt etenevät hallissa yhtä aikaa maanrakennus- ja perustustöiden kanssa. Kosteusolosuhteet on helppo hallita ja työmaavaihe on lyhyt.

Paivakoti-ICEC-Kauniainen-leikkitila–1600x900

Paikalla rakentaminen

Paikalla rakentaminen käy jouhevasti painumattomilla, mittatarkasti valmistetuilla hirsillä. Hirret ladotaan työmaalla valmiiksi tehtyjen perustusten päälle, joten rakennuksen runko saadaan nopeasti säältä suojaan. 

Pienet muutokset ovat mahdollisia vielä työmaallakin. Yksittäisissä kohteissa paikalla rakentaminen on yleensä tilaelementtituotantoa edullisempi ja tilojen suunnittelun kannalta joustavampi vaihtoehto. Se tuo myös työtä paikkakunnalle, sillä voimme hyödyntää enemmän paikallisia rakentamisen ammattilaisia.

Hoivarakentajat_ostamme_tontteja-1600x900

Paikalla rakentamisen ja tilaelementtien yhdistelmä

Paikalla rakentaminen ja tilaelementtirakentaminen voidaan myös yhdistää. Räätälöimme parhaan mahdollisen tuotantotavan aina kohteen ja asiakkaamme tarpeiden mukaan.

Valmiita tilaelementtejä voidaan hyödyntää osassa rakennusta ja muita osia voidaan rakentaa paikan päällä. Näin osa tiloista voidaan ottaa nopeammin käyttöön. Kun osa rakennuksesta toteutetaan siirtokelpoisena tilaelementeistä,  tilatarpeen muutoksiin voidaan reagoida helpommin.

Näin puurakennus sitoo hiiltä

“Puukuutio, joka painaa 500 kg, sitoo itseensä 250 kg hiiltä, eli noin puolet puutavaran painosta on hiiltä. Kun puuta käytetään rakentamisessa, sitä varastoidaan. Jos rakennuksen käyttöikä on 60, 80 tai 100 vuotta, hiilidioksidi on sen ajan poissa luonnon kiertokulusta. Jos puusta tehdään biodieseliä, sellua, paperia tai haketta, niin hiilidioksidi vapautuu niistä muutaman vuoden sisällä ilmakehään. Eli ilmaston kannalta kaikkein järkevintä puun käyttöä on, että sitä käytetään rakentamiseen.”

Markku Karjalainen
puurakentamisen ja puuarkkitehtuurin dosentti, Tampereen yliopisto

Hoivarakentajat_suomalaisesta_puusta
  • Koivukylän päiväkoti on hyvä esimerkki siitä, miten toimimme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luomme tervettä ja kestävää kaupunkiympäristöä. Strategiamme mukaisesti ilmastoarvojen tulee vaikuttaa päätöksenteossa, ja siksi otimme kilpailutuksessa päiväkotirakennuksen hiilijalanjäljen osaksi arviointia. Kotimainen hirsi vastaa hyvin vaatimuksiimme.

    Juha Vuorenmaa rakennuttajapäällikkö, Vantaan kaupunki
  • Rakentamisessa on aika siirtää katse ilmastohyötyihin ja uusiutuvaa energiaa tuottaviin ratkaisuihin. Valmis hirsirakennus toimii koko käyttöaikansa hiilivarastona. Elinkaarensa päätteeksi hirret voidaan jatkojalostaa uusiksi puutuotteiksi ja biopolttoaineeksi tai käyttää suoraan energiantuotannossa.

    Markus Saarelainen projektimyyntipäällikkö, Honkarakenne Oy

Aloita yhteistyö kanssamme

Varaa aika puhelin- tai verkkoesittelyyn. Saat tietää lisää Tunnehirsi-ratkaisusta ja kokonaisvaltaisesta toimintatavastamme. Sekä kutsun käymään missä tahansa rakentamassamme kohteessa.

Uusimmat artikkelit

Lataa opas

Miksi hoiva- ja päiväkodit kannattaa rakentaa hirrestä -opas kertoo, miten aisti- ja ympäristöystävällinen Tunnehirsi-rakennus tarjoaa hoivalle ja varhaiskasvatukselle erinomaiset puitteet taloudellisesti järkevällä tavalla.

Hoivarakentajat–Miksi-hoiva-ja-paivakodit-kannattaa-rakentaa-hirresta-opas-web_3500x1080

Ota yhteyttä

Minne haluat rakentaa Tunnehirsi-päiväkodin tai -hoivakodin? Ota yhteyttä – viemme sinut tutustumaan mihin tahansa kohteeseemme. Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!