Hirsirakentaminen on vastuullista rakentamista

touko 4, 2022 | Aistiystävällisyys, Hirsipäiväkodit, Vähähiilinen rakentaminen

Rakentamisen laadusta viime vuosina käyty keskustelu saa miettimään, mihin julkinen rakentaminen oikein on menossa. Suomeen tarvitaan vastuullisen rakentamisen käsite. Se tarkoittaa avointa ja helposti ymmärrettävää viestintää, vertailukelpoisia standardeja ja rohkeita valintoja laadun, terveellisyyden, ekologisuuden ja pitkäikäisyyden hyväksi.

Hoivarakentajien käyttämä suomalainen, painumaton hirsi on vastuullinen rakennusmateriaali. Se kestää aikaa, eikä se pilaannu, kun sitä käytetään ja hoidetaan oikein. Hirsi on materiaali, jonka me Suomessa tunnemme jo vuosituhansien takaa. Osaamme käyttää sitä ja tiedämme, kuinka se kestää haastavat sääolot ja vuodenaikojen vaihdokset, jotka ovat paitsi osa kansallista identiteettiämme, myös pakottaneet suomalaisen rakennusosaamisen kehittymään maailman huipulle.

Sisäilmaongelmat kilpistyvät usein heikkolaatuisiin ja väärin valittuihin, allergiaa aiheuttaviin rakennusmateriaaleihin, rakennusvaiheessa sääolojen huomioimatta jättämisestä aiheutuviin virheisiin, ilmanvaihdon ongelmiin ja rakennusten vastuuttomaan käyttöön. Puhdas suomalainen hirsi on allergisoimaton ja hengittävä materiaali jo itsessään. Kun hirrestä rakennetaan kokemuksen tuomalla ammattitaidolla, hirsirakennus on sisäilmaominaisuuksiltaan ylivoimainen. Oppikylä-hirsikoulussa perinteiseen puurakentamiseen yhdistyy moderni älyteknologia, jonka avulla rakennuksen kosteutta, ilmanvaihtoa ja muita tärkeitä mittareita seurataan reaaliaikaisesti ja varmistetaan, että rakennuksen sisäilma myös pysyy hyvänä.

”Hirrellä on rauhoittava vaikutus lapsiin”, toteaa Pilke-päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen, jolla on vakuuttava kokemus jo 15 hirsipäiväkodista. Tutkimusten mukaan hirsirakennuksissa elävät ja aikaansa viettävät ihmiset ovat onnellisempia. Mistä tämä johtuu, selviää meille ehkä tulevaisuudessa vielä tarkemmin. Sisäilman lisäksi on helppo johtaa arvailuja hirren kokonaisvaltaiseen aistiystävällisyyteen. Puun lämmin tuntu käden alla, kahvikupin miellyttävä kopsahdus puupöytää vasten. Kuinka ääni käyttäytyy hirsirakennuksessa; ei kovaa kaikumista eikä kylmiä kalahduksia. Hirren akustiset ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Varmaa on, että ihmistä ei ole tarkoitettu kääriytymään muoviin tai muihin kaikuviin, pölyäviin tai muuten epäluonnollisiin materiaaleihin tuntikausien ajaksi joka päivä.

Sen lisäksi, että hirsirakennus parantaa käyttäjiensä pienilmastoa, hirsirakentaja kantaa vastuunsa myös koko maailman ilmastosta luonnollisimmalla mahdollisella tavalla. Hirsirakennus toimii kuin puu, koska se on puuta: se imee kasvaessaan itseensä ilmakehän hiilidioksidia ja säilyttää sen sisällään vuosikymmeniä. Kun koko rakennus suunnitellaan suomalaista puuta käyttäen, voi rakennuttaja nukkua yönsä rauhassa tietäen, että on kantanut kortensa kekoon yhteisellä matkallamme kohti vastuullisen rakentamisen kulttuuria.

Tutustu vastuulliseen päiväkotirakentamiseen

Päiväkoti, jossa on raikkaat, hyvin äänieristetyt tilat leikille ja levolle. Lataa vastuullisen päiväkotirakentamisen opas ja lue, miten me rakennamme.

Tutustu vastuulliseen päiväkotirakentamiseen

Päiväkoti, jossa on raikkaat, hyvin äänieristetyt tilat leikille ja levolle. Lataa vastuullisen päiväkotirakentamisen opas ja lue, miten me rakennamme.