Siirry suoraan sisältöön
Ratkaisut

Hirsipalvelukoti edistää erityisryhmien hyvinvointia

hirsipalvelukoti-edistaa-erityisryhmien-hyvinvointia

Tunnehirsi-palvelukodissa on hyvä asua ja kuntoutua

Hirsipalvelukoti tarjoaa asukkailleen kodin ja huolenpitoa. Tukea tarvitsevien erityisryhmien asumisen laadulla on väliä, olipa asuminen luonteeltaan pysyvää, pitkäaikaista tai väliaikaista. Turvallisissa, terveellisissä, viihtyisissä ja aistiystävällisissä Tunnehirsi-palvelukodeissa ihmisten on hyvä olla. Hirsirakennuksessa ihmisen stressitaso laskee ja mieli rauhoittuu.

1

Tunnehirsi-palvelukodit

Tunnehirsi on aisti- ja ympäristöystävällisten hirsipalvelurakennusten kokonaisratkaisu. Sosiaali- ja terveyspalveluyrityksille se on konkreettinen tapa kasvattaa liiketoimintaa kannattavalla tavalla. Kokonaisratkaisu tarkoittaa, että rakennamme uudet, yhdessä suunnitellut hirsirakenteiset palvelukodit ja muut asumispalveluyksiköt luotettavana ja laadukkaana kokonaistoimituksena. 

tunnehirsi-hirsirakennus
  • ico_tunnehirsi_sydan_586D51 Turvallinen ja toimiva arki
  • ico_tyytyvaisyys_586d51 Aistiystävällinen hirsirakennus
  • ico_luonto_lehti_586D51 Toimintakykyä edistävä koti

Hyvinvointialueelle Tunnehirsi-palvelukoti tarjoaa huolettoman kokonaispalvelun. Rakennamme halutulle paikalle aistiystävällisen asumispalvelukiinteistön, jossa toimii hyvinvointialueen hyväksymä hoivapalveluyritys. Halutessaan hyvinvointialue voi hankkia nykyaikaisen Tunnehirsi-palvelukodin tai -ryhmäkodin myös omaan käyttöönsä.

Huittisissa sijaitsevan kehitysvammaisten ryhmäkoti Aunelan yrittäjä Anitta Routakangas ja tilaajan valvoja Timo Routakangas kertovat kokemuksistaan:

 

2

Erityisryhmien asumispalvelut

Asumisessaan tukea tarvitseviin erityisryhmiin kuuluu muistisairaita, kehitysvammaisia, vammautuneita, mielenterveyskuntoutujia, päihdekuntoutujia, autismikirjolla olevia sekä lastensuojelun ja perhetyön tarpeessa olevia ihmisiä. Tuen tarve ja sen kesto vaihtelevat.

Siksi erityisryhmien asumispalveluissa tarvitaan erilaisia ja muuntojoustavia ratkaisuja. Tunnehirsi-palvelukodin pihapiirissä voi olla esimerkiksi yksikkö, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoitoa sekä eri rakennukseen sijoitettuja kevyemmän tuen piirissä olevia asuntoja. Yhteinen oleskelupiha ja yhteistilat lisäävät vuorovaikutusta ja palvelevat kaikkia asukkaita. 

erityisryhmien-asumispalvelu
Humanan lastensuojelupalveluista vastaava toimialajohtaja Kimmo Huhtimo kertoo kokemuksistaan:

 

3

Aistiystävällinen hirsipalvelukoti

Tunnehirsi-palvelukotien sisä- ja ulkotilat suunnitellaan aina asukkaiden erityistarpeita ajatellen. Hirren rauhoittava tunnelma on tärkeä osa Tunnehirsi-palvelukotien ja -ryhmäkotien tarjoamaa turvaa. Kodikkaat ja aistiystävälliset tilat ilahduttavat myös hoitotyötä tekeviä. Tämä on tärkeää hoivapalveluyrityksen menestymistä ja kasvua ajatellen.

Tilaratkaisut vaihtelevat toiminnan ja asukkaiden tarpeiden mukaan. Lempeä akustiikka, harmoninen valaistus ja värimaailma sekä raikas sisäilma keventävät vaikeita hetkiä. Nykyaikaiset älyratkaisut, kuten liiketunnistimilla toimiva valaistus, lisäävät turvallisuutta ja säästävät samalla energiaa. 

Hoivarakentajat-Rantalempea-Tornio-18-1280x855

Tiloilla on iso vaikutus siihen, millaiseksi koemme olomme. On merkityksellistä, miten ja millaisessa ympäristössä kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret saavat asua.

Kimmo Huhtimo Humanan lastensuojelupalveluiden toimialajohtaja
4

Ympäristöystävällinen hirsipalvelukoti

Tunnehirsi-palvelukoti tekee hyvää myös ympäristölle. Suomessa kasvaneesta puusta valmistettuihin hirsiin varastoitunut hiili pysyy poissa ilmakehästä koko elinkaarensa ajan. Vähähiilinen hirsirakentaminen hidastaa siis ilmastonmuutosta. Hirsi on täysin kierrätettävä materiaali elinkaarensa loppuessa.

Kaikki Tunnehirsi-palvelukodit rakennetaan valitun ympäristösertifikaatin vaatimusten mukaisesti. Ympäristösertifiointi vahvistaa, että hirsikiinteistöt ovat koko elinkaarensa ajan , vähähiilisiä, vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita. Tämän vuosi myös kiinteistöjen käyttökustannukset ovat kohtuulliset. Ympäristösertifioidussa hirsipalvelukodissa toimiminen on vastuullinen valinta.

Hoivarakentajat-Aunela-1

Olemme tutkineet eri materiaaleja, ja hirsi sopii arvoihimme parhaiten. Se on ekologinen ja kestävä valinta, jolla päästään hiilineutraaliin rakentamiseen. Hirsi on myös aistiystävällisempi materiaali, eli aisteille ei tule ylimääräisiä ärsykkeitä. Puu tuoksuu miellyttävältä, ja raikkaus säilyy tiloissa rakennuksen eliniän ajan. Tilat ovat tyylikkäitä, ajattomia ja lämpimiä.

Timo Heiskala Autismisäätiön toimitusjohtaja
5

Esimerkkejä hirsipalvelukodeista

Humana Rantalempeä lastensuojeluyksikkö

Humana Rantalempeä, Tornio

Sijaishuoltoyksikkö Rantalempeä valmistui syksyllä 2022 Tornionjoen rantamaisemiin. Aistiystävällisessä hirsirakennuksessa on rauhallinen, kodikas tunnelma.

Hoivakoti Villa Koski - hirsihoivakoti

Hoivakoti Villa Koski

Villa Koski, tehostetun palveluasumisen yksikkö fyysisesti toimintarajoitteisille tai muistihäiriöisille ikäihmisille, otettiin käyttöön kesällä 2022.

Ryhmäkoti Aunela - hirsipalvelukoti

Ryhmäkoti Aunela

Aunelan ryhmäkodin vuonna 2022 valmistunut hirsirakennus henkii 1800-luvun pohjalaistalon ilmettä.

6

Hirsipalvelukodin suunnittelu

Suunnittelun lähtökohtana ovat tulevien asukkaiden tarpeet. Osallistamme myös tulevia työntekijöitä uuden yksikkönsä suunnitteluun. Kun yhdistämme heidän ja omat kokemuksemme erityisryhmien asumiseen liittyvistä ratkaisuista, pääsemme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. On tärkeää, että myös työntekijöillä on terve ja toimiva työympäristö. 

hirsipalvelukodin-suunnittelu

Lastensuojeluyksiköissä tärkeintä on turvallisuus ja kodinomaisuus. Meitä todella kuunneltiin ratkaisuja tehtäessä: kaikki tilat on optimoitu toimintamme erityispiirteitä ajatellen: nyt voimme ottaa eri-ikäisten lasten ja nuorten yksilölliset ja yhteisölliset tarpeet hyvin huomioon.

Kati Kananen Humanan lastensuojelupalveluiden palvelujohtaja, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi
7

Hirsipalvelukodin rakentaminen

Tontti ja tilaajan toivoma aikataulu vaikuttavat hirsirakenteisen palvelukodin rakennustavan valintaan. Hirsipalvelukoti voidaan rakentaa kokonaan paikan päällä, mutta se voidaan myös rakentaa asennusvalmiista tilaelementeistä. Joskus kohteessa voidaan käyttää myös molempia rakennustapoja. 

Isot tilaelementit valmistetaan teollisesti ja niiden asentaminen perustusten päälle käy nopeasti. Tarvittaessa tilaelementtirakennus voidaan myös siirtää. Paikalla rakentaminen on hiukan hitaampaa, mutta se mahdollistaa pienten muutosten tekemisen rakennusvaiheessa. Koska paikalla rakennettaessa tarvitaan rakennusalan ammattilaisia, työllistämme samalla paikallisia osaajia.

hirsipalvelukodin-rakentaminen

Rakennuksessa on mietitty kaikki elämisen ja olemisen kannalta. Erityistoiveenamme olivat tiloja rauhoittavat äänieristykset. Kaikki käytetyt materiaalit ovat luonnonmukaisia ja pehmeitä. Kun haetaan eliniän kestävää rakennusta, ei mielestämme ole muuta vaihtoehtoa kuin hirsi.

Timo Routakangas Kehitysvammaisten ryhmäkoti Aunelan tilaajan valvoja
8

Hirsipalvelukoti työpaikkana

Uusien hirsipalvelukotien terveellisyys ja turvallisuus kiinnostavat asumispalveluyksiköissä työskenteleviä ammattilaisia. Tunnehirsi-palvelukodeissa toimivuutta ajatellaan sekä asukkaiden että hoitajien ja ohjaajien näkökulmista. Kun tilaratkaisut edistävät hyvää arkea, hoitajien aikaa säästyy asukkaiden kuntoutumisen tukemiseen. 

Yhdessä suunniteltu Tunnehirsi-palvelukoti on mukava työympäristö. Kodikkuus, raikas sisäilma ja miellyttävä akustiikka rentouttavat tunnelmaa. Nykyaikaiset älykkäät turvaratkaisut lisäävät sekä asukkaiden että työntekijöiden turvallisuutta. 

hirsipalvelukoti-tyopaikkana

Ohjaajat ovat kertoneet, millaisissa tiloissa he haluavat toimia ja työ sujuu. Esiin nousivat hyvä sisäilma, akustiikka sekä valoisat ja väljät tilat.

Timo Heiskala Autismisäätiön toimitusjohtaja
9

Yksityiset hirsipalvelukodit

Tunnehirsi-palvelukodit tarjoavat sosiaali- ja terveyspalveluyrityksille kestävää ja vastuullista vetovoimaa kasvun tueksi. Inhimilliseen mittakaavaan suunniteltuihin hirsirakenteisiin asumispalveluyksiköihin halutaan tulla sekä asumaan että töihin.

Tärkeää on myös Tunnehirsi-palvelukotien ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus. Ne kertovat vastuullisesta toiminnasta ja vanhempia asumispalveluratkaisuja edullisemmista käyttökustannuksista. Kaikki yllä mainitut tekijät vaikuttavat yksiköiden kannattavuuteen, mikä puolestaan mahdollistaa oman kiinteistökonseptin luomisen ja liiketoiminnan kasvattamisen. 

yksityiset-hirsipalvelukodit
10

Hyvinvointialueiden hirsipalvelukodit

Erityisryhmien asumispalveluihin tarvitaan yhä joustavampia ja monimuotoisempia ratkaisuja. Kun laitosmaisia asumispalveluita pyritään vähentämään, tarvitaan kevyemmin tuettuja ratkaisuja. Ne voivat olla esimerkiksi ryhmäkoteja, joissa asukaspaikkojen määrä sopii tietylle asukasprofiilille. Tämä edistää asukkaiden toimintakyvyn paranemista, vuorovaikutusta ja itsenäisyyttä. 

Hyvinvointialue saa alueelleen uuden Tunnehirsi-palvelukodin Hoivarakentajien ja erityisryhmien asumispalveluita tarjoavan yrityksen yhdessä tarjoamana kokonaispalveluna. Osallistavan suunnitteluvaiheen jälkeen rakennamme yksikön valmiiksi ja siinä toimii hyvinvointialueen hyväksymä sosiaalipalveluyritys. 

Tunnehirsi-palvelukoti sopii myös hyvinvointialueen omaan käyttöön. Silloin yhdessä suunnittelemamme hirsirakenteinen palvelukoti voidaan toteuttaa vuokramallilla tai hyvinvointialueen itse rahoittamana hankkeena. Hoivarakentajat vastaa aina koko suunnittelu- ja rakennusprosessista.

Humana-lastensuojeluyksikko-Rantalempea-Tornio-makuuhuone-2
11

Hirsipalvelukodin konsepti

Vetovoimainen ja taloudellisesti toimiva asumispalvelun kiinteistökonsepti on hyvä lähtökohta hoivaliiketoiminnan kasvattamiselle. Tunnehirsi-palvelukoti suunnitellaan aina yhdessä, joten tehtyjen valintojen pohjalta voidaan luoda asiakaskohtainen kiinteistökonsepti. 

Kiinteistöjen konseptointi on erottumistekijä, joka lisää asumispalveluyrityksen kilpailukykyä. Useampien samankaltaisten yksiköiden toteuttaminen tulee yksittäistä kohdetta edullisemmaksi, kun hyviksi koettuja linjauksia ei tarvitse aina määritellä uudelleen. Konseptoiduissa kiinteistöissä voi silti olla tonttiin tai käyttäjien toiveisiin liittyviä eroavaisuuksia.

20230823_mitatunnehirsiratkaisutarjoaa_1280x720

Hoivapalveluyrityksen kasvuopas

Hoivapalveluyrityksen kasvuopas kertoo, miten Tunnehirsi-hoivarakennukset tukevat toiminnan kannattavaa kasvua. 

Hoivarakentajat_hoivayrityksen_kasvuopas_960x540
12

Hirsipalvelukodin rahoitus

Tunnehirsi-palvelukotia ei tarvitse omistaa itse. Vuokramallilla rakentaminen on helppo ja riskitön tapa tarjota erityisryhmien asumispalveluita aistiystävällisessä hirsipalvelukodissa. Omaa pääomaa ei tarvita, mikä on merkittävä etu kasvavalle palveluyritykselle. Vuokramalli sopii myös hyvinvointialueen omaan käyttöön tuleville ryhmä- tai palvelukodeille. 

Vuokramallilla rakentamisen mahdollistaa Hoivarakentajien hankkima vastuullinen kiinteistösijoittaja. Kokonaispalveluumme kuuluu tarvittavista sopimuksista huolehtiminen sekä kiinteistön suunnittelu ja rakentaminen täysin valmiiksi sovittuun päivään mennessä. 

Sosiaali- ja terveyspalveluyritys tai hyvinvointialue voi hankkia Tunnehirsi-palvelukodin myös omaan taseeseensa. Silloin asiakkaalle helpoin ratkaisu on KVR-urakka, jossa Hoivarakentajat on ainoa sopimuskumppani. Vastaamme koko suunnittelu- ja rakentamisprosessista. 

hirsipalvelukodin_rahoitus

Miksi hoiva- ja päiväkodit kannattaa rakentaa hirrestä?

Tarve nykyaikaisille ja vähähiilisille hoivakodeille, palvelukodeille ja päiväkodeille kasvaa jatkuvasti eri puolilla Suomea. Lue miten aisti- ja ympäristöystävällinen Tunnehirsi-rakennus tarjoaa hyvälle hoivalle ja varhaiskasvatukselle erinomaiset puitteet taloudellisesti järkevällä tavalla.

Hoivarakentajat-Miksi-hoiva-ja-paivakodit-kannattaa-rakentaa-hirresta-opas-web-960x540

Tule käymään hirsipalvelukodissa

Varaa aika puhelin- tai verkkoesittelyyn. Saat tietää lisää Tunnehirsi-ratkaisusta ja kokonaisvaltaisesta toimintavastamme. Sekä kutsun käymään missä tahansa rakentamassamme hirsipalvelukodissa.

bg_hirsipaivakoti

Uusimmat artikkelit