Siirry suoraan sisältöön
Asiakastarinat

Palkittu pihapiiri on suunniteltu asukkaiden erityistarpeet huomioiden

Kodinomaisissa palveluyksiköissä viihtyisyys ja toimivuus ovat ykkösasioita, ja kotoisa tunnelma saa jatkua aina pihapiiriin asti.

2 min lukuaika
Palkittu pihapiiri on suunniteltu asukkaiden erityistarpeet huomioiden

Kodinomaisissa palveluyksiköissä viihtyisyys ja toimivuus ovat ykkösasioita, ja kotoisa tunnelma saa jatkua aina pihapiiriin asti: koostuuhan onnellinen arki myös happihyppelyistä, ulkoleikeistä ja luonnosta nauttimisesta. Attendo Tuuttikodissa asukkaat voivat pitää hauskaa riehakkaasti trampoliinilla pomppien tai hämähäkkikeinussa kiikkuen, mutta aina saa myös istahtaa lepäämään tai uppoutua haaveilemaan pihapiirin vehreiden istutusten siimeksessä. 

Attendo-Tuuttikoti-sisaankaynti-900x600

Palkituissa puitteissa viihtyy niin asukas kuin työntekijä

Hoivarakentajien vuonna 2018 rakentama Tuuttikoti on kehitysvammaisten ja autismikirjolla olevien lasten ja nuorten palvelukoti, joka sijaitsee Kuopion luonnonläheisessä Leväsen kaupunginosassa. Asukkaat tarvitsevat runsaasti erityistukea arjessaan, joten henkilökuntaa on poikkeuksellisen paljon. “Asukkaat viihtyvät erinomaisesti, ja tilat palvelevat heidän tarpeitaan. Hyvät tilat lisäävät myös henkilökunnan työviihtyvyyttä”, kertoo palvelukodin johtaja Minna Vainikainen.

Uuteen palvelukotiin tarvittiin saumattomasti toimivaa mutta tunnelmallista tilaa myös ulos, ja niinpä Tuuttikotiin toteutettiin Hoivarakentajien kanssa monimuotoinen, käyttäjälähtöinen pihapiiri. Kun kohde valmistui, viihtyvyyteen panostava pihasuunnittelu huomattiin myös Kuopion kaupungin tasolla. Vuonna 2020 kaupunkikuvatyöryhmä palkitsi Pihakivi-palkinnolla Tuuttikodin pihan suunnitelleen hortonomi Susanna Rantasen. Perusteluissa pihan ansioiksi listattiin muun muassa ammattitaitoinen suunnittelu sekä rakennuksen käyttötarkoituksen ja sijainnin huomiointi.

Tuuttikodin pihapiiri

Palkittu pihapiiri

Luontevaa yhteistyötä ja vuoropuhelua

Pihasuunnittelu lähti Tuuttikodin asukkaiden tarpeista. “Täällä pystytään liikkumaan apuvälineillä, ja kävelytiet on pinnoitettu. Istutuksilla on tuotu viihtyvyyttä, ei olla laitoshoidossa vaan kodinomaisessa ympäristössä”, Minna Vainikainen havainnollistaa. 

Tuuttikodin palvelurakennuksen ja pihan suunnittelutyö Hoivarakentajien kanssa sujui tiiviissä vuorovaikutuksessa. “Hoivarakentajat kertoi ideoita, miten toiveitamme voidaan toteuttaa. Myös pihan suunnittelussa kaikki tarpeemme otettiin huomioon”, muistelee Vainikainen. Viimeistelyvaiheessa meillä oli aika paljon viime hetken toiveita ja muutostöitä. Ne sujuivat kitkattomasti, samoin kuin jälkikäteen tulleet lisätyöt. Meidän toiveemme on otettu oikein hyvin huomioon”, Vainikainen toteaa. “Yhteistyö oli erittäin luontevaa.”

Hoivarakentajia yhteistyökumppanina Minna Vainikainen kuvaa ystävälliseksi, luotettavaksi ja ammattitaitoiseksi. “Näkökulma lähtee asiakaspalvelusta. Sieltä saa aina ihmiset kiinni”, Vainikainen jakaa positiivisia kokemuksiaan.

Tuuttikodin piha ylhäältä

Yhdessäoloa ja omaa tilaa viihtyisässä pihapiirissä

Kehitysvammaisten ja autismikirjolla olevien lasten ja nuorten tarpeisiin suunniteltu piha palvelee käytön erityispiirteitä. Kaikki asukkaat eivät voi vierailla esimerkiksi kaupungin puistoissa, joten palvelukodin ympäristön on tarjottava paljon tekemistä ja katseltavaa. Aidoitettu piha vastaa oman tilan tarpeeseen, kun ulkoiluvalvojan ei tarvitse olla aina ihan vieressä, ja useat erilaiset alueet takaavat ulkoilun monipuolisuuden.

Kaunis, käyttäjäystävällinen piha jää mieleen. “Myös omaisilta tulee kiitosta, että piha-alue on erityisen mukava ja viihtyisä. Pihastamme on saatu inspiraatiota myös uusia kohteitamme varten”, Vainikainen iloitsee.

Tuuttikodin grillipaikka

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!