Siirry suoraan sisältöön
Asiakastarinat

Humanan lastensuojelun palvelukodeissa kasvulle luodaan turvalliset puitteet

Humanan uudet lastensuojeluyksiköt perustuvat räätälöityyn kiinteistökonseptiin: aistiystävällisissä hirsirakennuksissa viihtyvät sekä lapset että työntekijät.

4 min lukuaika
Humanan lastensuojelun palvelukodeissa kasvulle luodaan turvalliset puitteet

Sosiaalialan palveluyritys Humana tarjoaa suojelun tarpeessa oleville lapsille ja nuorille rauhallisen kasvuympäristön eri puolilla Suomea. Yhteensä 15 uuden lastensuojeluyksikön rakennusmateriaaliksi valittiin hirsi monesta hyvästä syystä.

Lastensuojelupalveluissa myös rakennukset tukevat kuntoutumista

Haastavista tilanteista tulevat lapset kaipaavat ympärilleen rauhaa ja kodinomaista tunnelmaa. Humanan lastensuojeluyksiköissä kuntoutumista tuetaan kokonaisvaltaisesti. Siksi myös rakennukset suunnitellaan niin, että ne edistävät sekä lasten että työntekijöiden hyvinvointia.

“Lapset tulevat yksikköihimme hyvin haastavista tilanteista. On tärkeää, että pystymme luomaan levollisen ympäristön, jossa on hyvä rauhoittua ja kuntoutua. Haluamme tukea kuntoutumista myös tilaratkaisuilla.”

Kimmo Huhtimo, Humanan lastensuojelupalveluiden toimialajohtaja

Humana on toteuttanut yhdessä Hoivarakentajien kanssa useita hirsihoivakoteja. Nyt myös uusimmat lastensuojeluyksiköt toteutetaan hirrestä. Tiloihin panostaminen on Humanalle konkreettinen tapa osoittaa arvostusta lapsia ja työntekijöitä kohtaan.

Humanan ensimmäiset lastensuojelun hirsipalvelukodit sijaitsevat Liedossa, Torniossa ja Limingassa.

Lastensuojelun tarpeisiin suunniteltu kiinteistökonsepti

Uudet lastensuojeluyksiköt toteutetaan Humanan, Hoivarakentajien ja Hoivarakentajien arkkitehtikumppanin yhdessä suunnitteleman kiinteistökonseptin pohjalta. Konseptointi parantaa rakentamisen tehokkuutta ja auttaa rakentamis- ja käyttökustannusten ennakoinnissa. Sarjamainen suunnittelu on järkevää, vaikka jokaisessa kohteessa huomioidaan paikalliset tarpeet ja olosuhteet.

”Tiloilla on iso vaikutus siihen, millaiseksi koemme olomme. On merkityksellistä, miten ja millaisessa ympäristössä kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret saavat asua.”

Kimmo Huhtimo, Humanan lastensuojelupalveluiden toimialajohtaja

Hirsirakennukset ovat terveitä, kodikkaita, toimivia ja käyttökustannuksiltaan edullisia. Niissä on paneuduttu perusteellisesti laitokseen sijoitettujen lasten ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten erityistarpeisiin, hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Humanan lastensuojelun kiinteistökonseptissa kyse on sekä pohjaratkaisusta että materiaaleista. Pohjapiirrokset on hiottu lasten ja nuorten asiakkaiden tarpeita ajatellen.

Lasten täytyy voida tehdä mukavia asioita: sisällä on kodikasta tilaa leikeille ja pelaamiselle. Pihan suunnittelussa on huomioitu pienten lasten lisäksi myös teinien tarvitsemat oleskelutilat ja pelikentät. Myös parkkipaikkojen turvallisesta sijainnista on huolehdittu.

“Lastensuojeluyksiköissä tärkeintä on turvallisuus ja kodinomaisuus. Meitä todella kuunneltiin ratkaisuja tehtäessä: kaikki tilat on optimoitu toimintamme erityispiirteitä ajatellen: nyt voimme ottaa eri-ikäisten lasten ja nuorten yksilölliset ja yhteisölliset tarpeet hyvin huomioon.”

Kati Kananen, Humanan lastensuojelupalveluiden palvelujohtaja, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi

Tilojen koko ja järjestys suunniteltiin yhteistyössä hoiva-alan ammattilaisten kanssa. He saavat lapsilta palautetta ja tietävät, mikä toimii kodinomaisen lastensuojelulaitoksen arjessa. Asuinhuoneita on hajautettu, jotta lasten omissa huoneissa on rauhallista. Henkilökunnan taukotilat on sijoitettu erilleen muista tiloista.

Humana Rantalempeä - Hoivarakentajat

Sisätilojen riittävä väljyys lisää mukavuutta ja turvallisuutta. Limingan Niittysarassa kiinteistökonseptiin lisättiin monikäyttöinen tila, jota voidaan käyttää esimerkiksi ryhmätoimintaan, perhevierailuihin ja opetukseen.

“Sote-henkilöstö joutuu usein työskentelemään tiloissa, joita ei ole suunniteltu senhetkistä toimintaa ajatellen. Nykyaikaiset, viihtyisät hirsirakennukset lisäävät henkilöstömme työhyvinvointia merkittävästi.”

Kati Kananen, Humanan lastensuojelupalveluiden palvelujohtaja, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi

Rauhoittavat, aistiystävälliset materiaalit

Aistiystävällisten hirsirakennusten tiedetään laskevan stressitasoa ja kohentavan hyvinvointia. Aidon puun lisäksi myös muut materiaalit on valittu aistiystävällisyyttä ja ympäristöä ajatellen. Sisustuksen harmoninen värimaailma on tarkkaan harkittu.

Aistiystävällisyys tarkoittaa, että hirsirakennuksissa on

  • Hyvä sisäilman laatu
  • Lempeä akustiikka
  • Rauhoittava valaistus
  • Miellyttävä puun tuoksu
  • Sopiva ilmankosteus
  • Allergisoimattomat materiaalit
  • Luonnollisen puun lämmin ja rauhoittava ilme

“Meidän yksiköissämme eletään kuin suurperheessä, jossa ääntä riittää. Hirsirakennuksessa pehmeä akustiikka on ehkä tärkein aisteihin vaikuttava asia, sillä se rauhoittaa ylivirittyneitä lapsia. Myös työntekijät nauttivat harmonisesta ympäristöstä.”

Kati Kananen, Humanan lastensuojelupalveluiden palvelujohtaja, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi

Asukashuone - Humana Rantalempeä

Energiatehokas kokonaisuus

Energiatehokkuuteen vaikuttavat ilmastointi- ja lämmitysratkaisut sekä rakennuksen tiiveys. Painumattomilla hirsillä toteutetuissa hirsitaloissa tiiveys saavutetaan huolellisella rakentamisella.

Esimerkiksi Humanan Limingan lastensuojeluyksikkö Niittysaran ilmanvuotoluku on 0,3. Energiatehokkuuden ja vähähiilisten rakennusmateriaalien ansiosta kohteelle on myönnetty LEED Gold -sertifikaatti. LEED on maailman käytetyin rakennuksen ympäristöystävällisyydestä kertova luokitusjärjestelmä, jossa huomioidaan ilmastonmuutoksen torjuminen, ihmisten terveys, vesivarojen ja luonnon monimuotoisuuden suojelu, kestävät materiaalit sekä yhteisön elämänlaatu.

“Ympäristöasiat ovat meille erittäin tärkeitä. Ne kiinnostavat myös lapsia, nuoria ja henkilöstöämme. Limingan Niittysaran tontille ei voitu porata maalämpökaivoa, mutta ratkaisuksi löytyi ilma-vesilämpöpumppu ja oma aurinkovoimala. Olen siitä iloinen ja ylpeä!”

Kati Kananen, Humanan lastensuojelupalveluiden palvelujohtaja, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi

Olohuone - Humana Rantalempeä

Kumppanuus on enemmän kuin pelkkää rakentamista

Hoivarakentajien kokonaisvaltainen tapa suunnitella Humanalle sopiva kiinteistökonsepti ja toteuttaa hankkeet huolellisesti ja läpinäkyvästi alusta loppuun saa kiitosta.

“Asiakkuusjohtaja piti meistä erittäin hyvää huolta kaikissa vaiheissa. Siinä mentiin selvästi yläpuolelle siitä, mitä rakennusprojektilta on tottunut odottamaan. Pysyimme aina ajan tasalla siitä, missä vaiheessa ollaan – ja aina oltiin aikataulussa!”

Kimmo Huhtimo, Humanan lastensuojelupalveluiden toimialajohtaja

Hoivarakentajat suunnittelee hirsihoivakodit ja -palvelukodit aina yhdessä tilaajan ja käyttäjien kanssa. Rakentaminen voi perustua tarpeen mukaan joko hirrestä valmistettuihin tilaelementteihin, paikalla hirrestä rakentamiseen tai näiden rakennustapojen yhdistelmään. Hankkeeseen sisältyy myös piha-alueiden suunnittelu ja piharakentamisen toteutus.

Materiaaleissa panostetaan aisti- ja ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin. Hirsirakennuksissa on myös aina ympäristölle ystävällinen lämmitysratkaisu – yleensä maalämpö – sekä tuloilman viilennys. Näin rakennusten käyttökustannukset pysyvät matalina ja hyvin ennakoitavina.

Lataa opas kasvun tueksi!

opas-hoivapalveluyrityksen-kasvuopas

Hoivapalveluyrityksen kasvuopas kertoo, miten Tunnehirsi-hoivarakennukset tukevat toiminnan kannattavaa kasvua. 

hoiva-cta-bg

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!