Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Vantaan uudet hirsipäiväkodit tarjoavat aisti- ja ympäristöystävällisen arjen lähes 400 lapselle

Vantaan kaupungin uudet vähähiiliset hirsipäiväkodit Kivistössä ja Koivukylässä edistävät lapsiperheiden hyvinvointia ekologisesti kestävällä tavalla.

2 min lukuaika
Hoivarakentajat - Ruusupuun päiväkoti Vantaa

Vantaan kaupunki suosii puurakentamista saavuttaakseen hiilineutraaliuden jo vuonna 2030. Joulukuussa 2023 valmistunut Ruusupuun päiväkoti sekä vuonna 2022 käyttöön otettu Koivukylän päiväkoti ovat osoitus kaupungin halusta edistää lapsiperheiden hyvinvointia ekologisesti kestäviä hirsipäiväkoteja rakentamalla.

Massiivipuisten päiväkotien rakentamisella on Vantaalla jo pitkät perinteet: ensimmäinen hirsipäiväkoti rakennettiin kaupunkiin jo 1990-luvulla. Syy on selvä: Massiivipuusta rakentaminen on ympäristölle ystävällinen tapa tuottaa terveitä ja vetovoimaisia päiväkoteja. 

Hirsipäiväkoti on terve ja luonnollinen kasvu- ja työympäristö

Hirsipäiväkodeissa viihtyvät sekä lapset että varhaiskasvatuksen ammattilaiset. Vantaan kaupunki ratkaisee kasvavien asuinalueiden palvelutarpeita vähähiilisiä hirsipäiväkoteja rakentamalla. Koivukylän ja Ruusupuun hirsipäiväkodit toteutettiin KVR-urakkamallilla, jossa Hoivarakentajat vastasi ainoana kumppanina kiinteistöjen suunnittelusta ja rakentamisesta. 

Uudet hirsipäiväkodit täyttävät kaupungin tavoitteet: ne ovat vähähiilisiä, energiatehokkaita ja haluttuja.

Juha Vuorenmaa, Vantaan kaupungin rakennuttajapäällikkö

SAFA-arkkitehti Sakari Miettunen suunnitteli sekä 224-paikkaisen Koivukylän päiväkodin että 168-paikkaisen Ruusupuun päiväkodin. Kumpikin rakennus on kaksikerroksinen. Viihtyisän päiväkotiarjen lisäksi nämä päiväkodit tarjoavat erinomaiset puitteet lasten ympäristökasvatukselle. 

koivukylanpaivakoti-vantaa-1-vaaka

Isoissa hirsipäiväkodeissa on erittäin hyvä huoneakustiikka sekä kaikki muut hirsirakennuksen aistiystävälliset ominaisuudet. Yhdessä nämä hirsipäiväkodit tarjoavat turvallisen arjen lähes 400 lapselle sekä kymmenille varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Päiväkotien hiilijalanjälki oli yksi kilpailutuksen kriteereistä

Vantaan kaupungin vuonna 2018 julkaistu resurssiviisauden tiekartta ohjaa rakentamista jo nyt niiden kriteerien mukaiseksi, joita vuonna 2025 voimaan tuleva rakennuslaki tulee edellyttämään. Lain tavoitteena on sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota sekä parantaa rakentamisen laatua. 

Käytännössä tämä näkyi Koivukylän päiväkodin ja sen lisäoptiona olleen Ruusupuun päiväkotihankkeen kilpailutuksessa, jossa rakennuksen hiilijalanjälki oli yksi valintakriteereistä. Vähähiilisyyden lisäksi Hoivarakentajien rakentamat uusiutuvia energialähteitä hyödyntävät hirsipäiväkodit ovat huomattavan energiatehokkaita

Koivukylän hirsipäiväkoti on peräti 30 % energiatehokkaampi kuin muut A-luokkaan yltävät päiväkodit Suomessa keskimäärin. Vantaan päiväkotihankkeiden kilpailutusvaiheessa vuonna 2021 ehdotuksemme oli kaikista kilpailuehdotuksista vähähiilisin. Olemme tuon jälkeenkin jatkaneet panostuksia vähähiiliseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen ja saavuttaneet erinomaisia tuloksia.

Jussi-Pekka Salmi, Hoivarakentajien hankekehityspäällikkö

Koivukylän hirsipäiväkodin energiatehokkuusluku on 56 kWhE/(m2 a), kun keskimäärin Suomessa A-luokkaan rakennettujen päiväkotien e-lukujen keskiarvo on 80 kWhE/(m2 a). Lukemat perustuvat energiatodistusrekisterin tietoihin ajalta 1.1.2018–18.10.2022. Hirsipäiväkodin käyttökustannuksia alentavat mm. maalämpö, energiatehokas valaistus ja vettä säästävät hanat.

Ruusupuun päiväkodin energialuokka on A ja sen e-luku on myös keskiarvoa alhaisempi eli 76 kWhE/(m2 a). Tässä päiväkodissa ympäristöystävälliseksi lämmitysmuodoksi valittiin kaukolämpö.

Lisätietoja:

Jussi-Pekka Salmi, Hoivarakentajien hankekehityspäällikkö
Puh. 040 030 4336 ja jussi-pekka.salmi@hoivarakentajat.fi

Kuvat Koivukylän ja Ruusupuun hirsipäiväkodeista

Tutustu Koivukylän päiväkotiin!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!