Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Vantaa rakentaa hiilineutraaliutta – hirsipäiväkodit viitoittavat tietä

2 min lukuaika
Vantaa rakentaa hiilineutraliutta hirsipäiväkodeilla


Vantaa on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden jo vuonna 2030. Samalla Vantaa kehittää hyvinvoivaa ja ekologisesti kestävää kaupunkia nykyisille ja tuleville asukkaille.

Vantaalla halutaan edistää puurakentamista – kaupunkiin rakennettiin jo 1980- ja 1990-lukujen taitteessa paljon puurunkoisia, 1000 m2 päiväkoteja. Ensimmäinen hirsipäiväkotikin nousi kolmisenkymmentä vuotta sitten.

vantaa-rakennuttaa-hiilineutraliutta-1280x720-2
– Nykyisin teemme puurakenteisia päiväkoteja usein kahteen kerrokseen, jolloin pinta-alaa tulee parituhatta neliötä, Vantaan kaupungin rakennuttajapäällikkö Juha Vuorenmaa laskee.

Koivukylään on vastikään avattu Suomen suurin, 2500 m2 hirsipäiväkoti – KVR-urakoitsijana toimi Hoivarakentajat. Kilpailutuksen optiona ollut Ruusupuun päiväkoti avataan tammikuussa 2024.

– Loppusuoralle valikoitui hirsisen lisäksi myös rankarunkoinen ja CLT-runkoinen vaihtoehto. Hoivarakentajien tarjous oli näistä kolmesta kokonaisuutena paras, Vuorenmaa toteaa.

vantaa-rakennuttaa-hiilineutraliutta-1280x720-3

Hiilijalanjälki mukaan kilpailutukseen

Yksi kilpailutuksen kriteereistä oli rakentamisvaiheen hiilijalanjälki. Oliko hiilijalanjäljen huomioiminen kilpailutuksessa sitten tavallista KVR-kilpailutusta vaikeampaa?

– Ei ollut. Ja kun tarjouspyynnön on rajannut siten, että se on laskettavissa ilman riskien hinnoittelua, on KVR-pohjaisen urakan hinta yleensä sama tai hieman matalampi kuin kaupungin omaa suunnittelua olevissa kohteissa.

Rakennuttajapäällikön mukaan se on varsin tyypillistä.

– Toiveiden tynnyrissä pysyy yksityisellä puolella tulppa helpommin kiinni kuin julkishallinnossa, Juha Vuorenmaa naurahtaa.

Vuorenmaa ennustaa myös hiilijalanjälkilaskennan arkipäiväistyvän.


Julkisen puolen rooli suunnannäyttäjänä tulee korostumaan. Seuraavan 3–5 vuoden kuluessa tullaan hankkeita viemään vähähiilisiksi rakennustavasta riippumatta.

Juha Vuorenmaa, rakennuttajapäällikkö, Vantaan kaupunki

Resurssiviisaus ohjaa rakentamista

Vantaa noudattaa toiminnassaan omaa, vuonna 2018 julkaistua resurssiviisauden tiekarttaa. 

– Resurssiviisaus merkitsee kestävää luonnonvarojen käyttöä, sellaista jossa syntyy mahdollisimman vähän tai ei lainkaan jätettä saati päästöjä, Vuorenmaa kertoo.

vantaa-rakennuttaa-hiilineutraliutta-1280x720-4
Tiekartta on valmistellut Vantaata myös uutta, vuoden 2025 alussa voimaan tulevaa rakentamislakia varten. Lainsäätäjän tavoitteena on sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota ja parantaa rakentamisen laatua. Huomiota kiinnitetään esimerkiksi rakennusmateriaalien valmistukseen, rakentamiseen, rakennusjätteen synnyn ehkäisyyn sekä kierrätykseen.

– Olemme ottaneet Vantaalla tulevia rakentamisen kriteereitä asteittain käyttöön jo ennen lainsäädännöllistä pakkoa, Juha Vuorenmaa sanoo.

Inspiroidu hirsipäiväkodeista!

inspiraatiokirja-aistiystavallinen-hirsipaivakoti
Ihastu aistiystävällisiin Tunnehirsi-päiväkoteihin! Tutustu esimerkkeihin, yhdessä suunnitteluun sekä hirsipäiväkotien rakentamiseen ja konseptointiin.

hoiva-cta-bg

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!