Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Suomen suurin hirsipäiväkoti Vantaalla viitoittaa tien energiatehokkaaseen rakentamiseen

Hirsi tekee päiväkodin arjen turvalliseksi ja viihtyisäksi. Terveellisen hirsimateriaalin ansiosta sisäilmaongelmista ei tarvitse huolehtia.

2 min lukuaika
Suomen suurin hirsipäiväkoti Vantaalla viitoittaa tien energiatehokkaaseen rakentamiseen
Suomen tavoite on olla hiilineutraali maa vuonna 2035. Kunnissa ja yrityksissä etsitäänkin vauhdilla kestäviä rakentamisen ratkaisuja. Rakennettu ympäristö aiheuttaa jopa kolmanneksen maamme kasvihuonekaasupäästöistä. Ilmastotavoitteiden ohella haetaan ripeästi keinoja säästää kallistunutta energiaa.

Ratkaisu löytyy energiatehokkaasta ja vähähiilisestä hirsirakentamisesta. Ympäristöministeriön tavoite on kasvattaa puurakentamisen markkinaosuutta ensi vuonna kolmannekseen ja vuonna 2025 jo 45 prosenttiin julkisesta uudisrakentamisesta. Hirsirakentaminen onkin yleistynyt voimakkaasti koko rakennusalalla.

Vantaa harppoo kohti hiilineutraaliutta

Vantaan kaupunki on hiilineutraalin ja energiatehokkaan rakentamisen suunnannäyttäjä. Vantaan kaupunki on linjannut, että puuta pyritään käyttämään päiväkodeissa ja kouluissa pääasiallisena julkisivu- ja runkorakennusmateriaalina. Vantaan Koivukylään rakentuikin syksyllä 2022 Suomen suurin, kerrosalaltaan 2450 m2 kokoinen, energiatehokas hirsipäiväkoti.

Energiansäästöratkaisut ja ilmastoystävällinen rakentaminen parantavat kaupunkien ja kuntien vetovoimaa, ja myös palvelualan yritykset ovat havahtuneet energiaa säästävän hirsirakentamisen hyötyihin.

Koivukylässä hirren vaikutus näkyy päiväkodin viihtyisässä ja turvallisessa arjessa. Hirsimateriaalin ansioista sisäilmaan liittyvistä terveysongelmista ei tarvitse kantaa huolta.

Hirsirakennus tuo energiansäästöjä – esimerkkinä hirsipäiväkoti

Koivukylän hirsipäiväkoti on energiatehokas kokonaisuus. Hirsirakenteet ovat hiilikädenjäljeltään suuria elementtejä, jotka sitovat hiilidioksidin pitkäaikaiseksi hiilivarastoksi.

Vähähiilisen rakennusmateriaalin ohella käytetyillä energiamuodoilla on merkitystä. Koivukylän päiväkodissa hyödynnetään älykästä talotekniikkaa, kerätään maalämpöä 8 kaivon voimin ja tuotetaan aurinkosähköä 15 kWhp aurinkovoimalassa. Kustannuksia alentavat myös muun muassa energiatehokas valaistus ja vettä säästävät hanat.

Hoivarakentajien hirsipäiväkodit lukeutuvat A-energialuokkaan, mutta ovat energiatehokkaampia kuin A-luokan päiväkodit Suomessa keskimäärin. Koivukylän hirsipäiväkodin energiatehokkuusluku on 56 kWhe/m2/a, kun keskimäärin Suomessa A-luokkaan rakennettujen päiväkotien e-lukujen keskiarvo on 80 kWhe/m2/a. Lukemat perustuvat energiatodistusrekisterin tietoihin ajalta 1.1.2018–18.10.2022.

– Koivukylän päiväkoti on 30 prosenttia energiatehokkaampi kuin muut A-luokkaan yltävät päiväkodit Suomessa keskimäärin, Hoivarakentajien asiakkuusjohtaja Mikko Vainioranta kertoo.

Lisätietoja:
Mikko Vainioranta, asiakkuusjohtaja, Hoivarakentajat
mikko.vainioranta@hoivarakentajat.fi

Lataa opas

Miksi hoiva- ja päiväkodit kannattaa rakentaa hirrestä -opas kertoo,  miten aisti- ja ympäristöystävällinen Tunnehirsi-rakennus tarjoaa hoivalle ja varhaiskasvatukselle erinomaiset puitteet taloudellisesti järkevällä tavalla.

Hoivarakentajat–Miksi-hoiva-ja-paivakodit-kannattaa-rakentaa-hirresta-opas-web_3500x1080

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!