Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Suomen suurin hirsipäiväkoti Vantaalla edustaa uutta vähähiilistä rakentamista

Vantaan Koivukylään avattiin syyskuussa 2022 Suomen suurin hirsipäiväkoti. Sen tilasi Vantaan kaupunki, ja kohteen kilpailutuksessa vertailtiin myös hiilijalanjälkeä.

2 min lukuaika
Koivukylän hirsipäiväkoti

Lehdistötiedote 29.9.2022: Hoivarakentajat Oy & Honkarakenne Oy

Vantaan Koivukylään avattiin syyskuussa 2022 Suomen suurin hirsipäiväkoti. Kerrosalaltaan 2450 päiväkodin tilasi Vantaan kaupunki, ja kohteen kilpailutuksessa vertailtiin myös hiilijalanjälkeä. Hoivarakentajien suunnitelma voitti kilpailutuksen vähähiilisimpänä. Päiväkoti on rakennettu Honkarakenteen hirrestä, joka on peräisin sertifioiduista suomalaisista metsistä. Käyttäjälähtöiset tilat suunnitteli SAFA-arkkitehti Sakari Miettunen. 

Valtion ja kuntien ilmastopoliittiset päätökset osoittavat nyt puurakentamisen suuntaan. Ympäristöministeriön tavoite on, että puurakentamisen markkinaosuus kaikesta julkisesta uudisrakentamisesta on ensi vuonna vajaan kolmanneksen ja vuonna 2025 45 prosenttia.

Koivukylän hirsipäiväkoti edustaa Vantaan kaupungin linjausta, jonka mukaan koulut ja päiväkodit rakennetaan mahdollisuuksien mukaan puusta. Kohde suunniteltiin alunperin hiilinegatiiviseksi, mutta myöhempien muutostoiveiden, kuten väestönsuojan lisäämisen tähden hiilinegatiivisuustavoitteista jouduttiin tinkimään. Toteutunut kohde on edelleen huomattavan vähähiilinen.

”Suunnitelma Koivukylän päiväkodista on hyvä esimerkki siitä, miten toimimme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luomme tervettä ja kestävää kaupunkiympäristöä”, kertoo Vantaan kaupungin rakennuttajapäällikkö Juha Vuorenmaa. ”Strategiamme mukaisesti ilmastoarvojen tulee vaikuttaa päätöksenteossa, ja siksi pilotoimme kilpailutuksessa päiväkotirakennuksen hiilijalanjäljen osana tarjousten arviointia. Kotimainen hirsi materiaalina vastaa hyvin vaatimuksiimme.” 

Päiväkotiprojektin ekologisuus muodostuu energiatehokkaasta kokonaisuudesta. Kustannuksia alentavat mm. vettä säästävät hanat, älykäs talotekniikka, energiatehokas valaistus, maalämpö ja aurinkosähkö. Hirsirakennuksen pitkäikäisyys ja luonnollisesti puhdas sisäilma ovat myös osa päiväkodin vastuullisuutta. “Haluamme taata terveellisen ilman niin lapsille kuin henkilökunnalle. Hirren ansiosta sisäilma-asiat ovat tässä projektissa hyvällä tolalla”, toteaa Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä. 

Koivukylän päiväkoti toimii vähähiilisen kaupunkirakentamisen suunnannäyttäjänä. Vantaan Kivistössä aloitellaan jo toista päiväkotihanketta Hoivarakentajien kanssa. Myös tuleva päiväkoti rakennetaan Honkarakenteen hirrestä. 

“Me haluamme nostaa vastuullisen rakentamisen uudeksi suomalaisen rakentamisen normiksi. On jo liikaa rakennuksia, jotka puretaan parinkymmenen vuoden päästä. Vastuullinen toiminta tarkoittaa monipuolista suunnitteluosaamista ja ymmärrystä eri rakennusmateriaalien keskinäisestä käyttäytymisestä, mutta myös kokonaisvastuuta rakennusprosessista”, toteaa Hoivarakentajien toimitusjohtaja Tarmo Kemppainen. 

 

Lisätiedot:

Hoivarakentajat Oy

Jussi-Pekka Salmi

Projektipäällikkö

0400 304 336

jussi-pekka.salmi@hoivarakentajat.fi

Honkarakenne Oy

Markus Saarelainen

Projektimyyntipäällikkö

+358 405966007

markus.saarelainen@honka.com

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!