Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Asuinympäristöstä tukea laitokseen sijoitetuille lapsille – lastensuojelun ja palvelurakentamisen edelläkävijät kehittivät uuden asumisen konseptin hirrestä

”Nostamme lastensuojeluyksiköt uudelle tasolle”, sanoo Kimmo Huhtimo, sosiaali- ja hoiva-alan yritys Humanan lastensuojelupalveluiden johtaja.

3 min lukuaika
Asuinympäristöstä tukea laitokseen sijoitetuille lapsille – lastensuojelun ja palvelurakentamisen edelläkävijät kehittivät uuden asumisen konseptin hirrestä

 

Lehdistötiedote 5.4.2022: Humana Oy & Hoivarakentajat Oy

”Nostamme lastensuojeluyksiköt uudelle tasolle”, sanoo Kimmo Huhtimo, pohjoismaisen sosiaali- ja hoiva-alan yrityksen Humanan lastensuojelupalveluiden johtaja. Humanan ja aistiystävälliseen hoiva-alan rakentamiseen erikoistuneen Hoivarakentajien yhteistyössä syntyy Suomeen lähivuosina peräti 15 hirsirakenteista lastensuojeluyksikköä.

Uuden kiinteistökonseptin lähtökohtana ovat laitokseen sijoitettujen lasten ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten erityiset tarpeet, hyvinvointi ja turvallisuus. Ratkaisuja on etsitty palvelumuotoilun keinoin ja yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa, jotta tila tukisi lapsia heidän haastavissa elämäntilanteissaan ja aikuisia vaativassa työssään. ”Tilan merkitystä kuntoutumisen ja työolosuhteiden kannalta ei ole aiemmin riittävästi huomioitu”, Kimmo Huhtimo sanoo.

Terve, ekologinen ja aisteille miellyttävä hirsirakennus

Humanan ja Hoivarakentajien lastensuojeluyksiköt rakennetaan hirrestä. ”Lähellä tuotetusta kotimaisesta puusta rakennetussa ympäristössä aistit lepäävät, sisäilma on tutkitusti raikasta hengittää ja akustiikka lempeä. Hirsirakennuksen tiedetään laskevan stressitasoa ja kohentavan hyvinvointia”, sanoo Hoivarakentajien asiakkuusjohtaja Mikko Vainioranta. ”Meidän kokemuksemme mukaan hirrestä rakennetut turvalliset ja terveet palvelutilat houkuttelevat myös työntekijöitä ja tukevat heitä työssään.”

Hoivarakentajilla on Suomessa eniten kokemusta moderneista julkisista hirsirakennuksista. Se toi ensimmäisenä hirren päiväkoteihin, ja tähän mennessä hirsipäiväkoteja, -kouluja ja palveluasumisen yksiköitä on noussut jo liki neljäkymmentä. Vastuullisen hirsirakentamisen ilmastokuorma on noin kolmanneksen normaalirakentamista pienempi, Hoivarakentajat arvioi. Yritys on sitoutunut rakentamaan sata vähähiilistä hirsirakennusta vuoteen 2025 mennessä. Myös Humanan ja Hoivarakentajien lastensuojeluyksiköt ovat vähähiilisiä sellaisinaan ilman erillistä ulkoista kompensaatiota.

Humana lastensuojelun asumiskonsepti

Tilalla on merkitystä

”Lastensuojeluyksiköt toimivat usein tiloissa, joita ei ole suunniteltu niitä varten. Lasten ja työntekijöiden on sopeuduttava tilaan, vaikka asian pitäisi olla päinvastoin. Tämän aiomme yhdessä Hoivarakentajien kanssa muuttaa. Kyse ei ole pelkästä pohjaratkaisusta vaan myös materiaaleista. Hirsi ja sen aisti- ja ympäristöystävällisyys ovat merkittävä askel meille kaikille”, Kimmo Huhtimo sanoo.

Käytännössä pohjapiirrokset on hiottu nuorten asiakkaiden näkökulmasta. Silloin puhutaan kotioloissa tavallisista, mukavista asioita: sisätiloissa on paikka vaikka pleikkaripeleille ja lattiat ovat lämpimät leikkiä. Ulkotiloissa on huomioitu pienten lasten lisäksi myös teinit.

Humanan ja Hoivarakentajien ensimmäinen uuden konseptin mukainen lastensuojeluyksikkö valmistuu Lietoon ensi viikolla. ”Nämä 15 yksikköä näyttävät tietä parempaan asumiseen. Tiloilla on iso vaikutus siihen, millaiseksi koemme olomme. On merkityksellistä, miten ja millaisessa ympäristössä kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret saavat asua”, Kimmo Huhtimo sanoo.

 

Lue myös:
100 hirsirakennusta vuoteen 2025 mennessä (Hoivarakentajat)
Hirsihoivakoteihin työntekijöitä riittää jonoksi asti (Hoivarakentajat)

Lisätietoja:
Kimmo Huhtimo, lastensuojelupalveluiden johtaja, Humana
p. 040 131 6628
kimmo.huhtimo@humana.fi

Mikko Vainioranta, asiakkuusjohtaja, Hoivarakentajat
p. 040 701 5325
mikko.vainioranta@hoivarakentajat.fi

Humana on johtava pohjoismainen sosiaalialan toimija, joka tarjoaa yksilöllisiä sosiaalipalveluita lähellä ihmistä ja perheen arkea. Meitä on Suomessa 3 000. Autamme ja tuemme päivittäin 4 500 ihmistä erilaisissa elämäntilanteissa. Visiomme mukaisesti uskomme siihen, että jokaisella on oikeus hyvään elämään – ja tätä visiota toteutamme hyvinvaikuttamalla ihmisiin ja yhteiskuntaan. humana.fi

Hoivarakentajat Oy on aistiystävällisiin päiväkoteihin, kouluihin ja palvelurakennuksiin erikoistunut rakennusliike, Suomen suurin julkinen hirsirakentaja. Olemme rakentaneet yli 100 tervettä, kestävästi suunniteltua rakennusta käyttäjiemme liiketoiminnan kasvun tueksi. hoivarakentajat.fi

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!