“Mielestäni on hienoa, että kunnat antavat asukkailleen mahdollisuuden monipuolisiin palveluihin ja perheillä on mahdollisuus valita.”
Minna Martikainen, Pilke päiväkodit Oy:n toimitusjohtaja
Kunnilla häämöttää edessään investointien aikakausi, kun monet aikansa eläneet julkisrakennukset tulevat tiensä päähän. Luopuminen tekee kunnan taloudelle kipeää, ja päätöksentekoa varjostaa huoli tulevasta. Millainen huominen kunnalla on edessään syntyvyyden laskiessa ja muuttoliikkeen suuntautuessa kasvukeskuksiin? Kuinka monipuolinen varhaiskasvatus turvataan myös tulevaisuudessa?
Yksityinen varhaiskasvatus on viime vuosina tuotu yhä kiinteämmin osaksi kuntien palvelutarjontaa. Pilke päiväkodit Oy:n toimitusjohtajan Minna Martikaisen mukaan yhteistyö tuo kunnalle sekä taloudellista että sosiaalista hyötyä. ”Kunnan ei silloin tarvitse investoida uudisrakentamiseen tai päiväkodin toiminnan pyörittämiseen”, hän selventää. ”Lisäksi yksityinen varhaiskasvatustoimija tuo kuntaan monipuolista palvelutuotantoa, mikä on hyvä asia asukkaiden kannalta.”
Pilke-päiväkodeissa varhaiskasvatus voi painottua esimerkiksi kieliin, musiikkiin, luontoon tai tieteisiin. Uuden päiväkodin toiminta suunnitellaan kunnan varhaiskasvatuksesta vastaavien henkilöiden kanssa kunnan tarpeet huomioiden. ”Siilinjärvelle valmistui nyt elokuussa uusi, hirsinen Pilke-päiväkoti”, Martikainen kertoo. ”Kävimme kunnan varhaiskasvatusväen kanssa etukäteen läpi heidän ajatuksiaan päiväkodin toiminnan sisällöstä. Heillä oli toiveena musiikkipäiväkoti, ja sellainen siitä sitten tuli. Nämä ovat yhdessä päätettäviä asioita.”
Sisäilmaongelmien kanssa kamppaillaan monissa kunnissa. Kosteus- ja homevauriot eivät koputa ovelle kauniisti ja kohteliaasti. Ne tunkeutuvat tiloihin nopeasti ja ottavat voimakkaasti valtaansa koko rakennuksen. Tällöin kunta on vaikean paikan edessä. Uudet tilat tarvitaan nopealla aikataululla, mutta päätöksentekoon kuluu byrokratian vuoksi kolmesta viiteenkin vuotta. Tässä kohtaa yksityiset toimijat tulevat avuksi.
“Nopeus on meillä se valtti”, toteaa Martikainen. ”Eräässä kunnassa syntyi juuri sellainen tilanne, että tilat tulivat tiensä päähän eikä kunnan investointiaikataulun puitteissa voitu rakentaa uutta päiväkotia nopeasti. Me pystyimme toteuttamaan projektin vielä samana vuonna.”
Noin viidesosa varhaiskasvatuspalveluista tuotetaan Suomessa yksityisesti. Monissa kunnissa yksityiset palveluntarjoajat ovatkin tärkeä ja luonnollinen osa palveluverkkoa. Martikainen uskoo kuntien ja yksityisten toimijoiden yhteistyön lisääntyvän entisestään tulevaisuudessa.
“Jos kunnan täytyy valita, rakentaako se esimerkiksi uuden päiväkodin vai kirjaston, niin päiväkoti on näistä se, jonka kunta pystyy nykyisellä palvelusetelimallilla tai yksityisen hoidon tuella tuottamaan asukkaille yksityisesti. Monissa Suomen kunnissa rakennuskanta on todella vanhaa ja investointitarpeita on paljon.”
Laadukas varhaiskasvatus on taattava myös tulevaisuudessa. Kun yksityiset ja kunnan palvelut toimivat rinnakkain, voi monipuolinen toiminta jatkua. “Parasta kuntayhteistyö on silloin, kun yksityinen toimija otetaan tasavertaiseksi osaksi palveluverkkoa. Mielestäni on hienoa, että kunnat antavat asukkailleen mahdollisuuden monipuolisiin palveluihin ja perheillä on mahdollisuus valita”, Martikainen tiivistää.