Vantaan varhaiskasvatuksen piirissä on odottavainen tunnelma. Vuonna 2022 Vantaan Koivukylään rakentuu uusi vähähiilinen päiväkoti yhteistyössä Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa. Tuleva hirsipäiväkoti edustaa Vantaan kaupungin ilmastoystävällistä linjausta, jonka mukaan koulut ja päiväkodit rakennetaan mahdollisuuksien mukaan puusta. Tärkeintä projektissa on lasten tarpeet.
Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksen johtajan Mikko Mäkelän mukaan kaikissa varhaiskasvatuksen tilahankkeissa etusijalla ovat lapset ja lasten tarpeet. “Haluamme luoda heille terveellisen ja kotoisan ympäristön. Hirsi on luonnonmateriaalina lämmin ja kodikas, eli se vastaa hyvin näihin tarpeisiin”, Mäkelä toteaa. Terveelliseen ympäristöön liittyy vaatimus puhtaasta sisäilmasta. “Puhtaan hengitysilman pitäisi olla itsestäänselvyys. Siihen kiinnittää huomiota vasta sitten, jos näin ei ole”, Mäkelä miettii ja kertoo, että sisäilmakeskusteluja on jouduttu käymään myös Vantaalla. “Haluamme taata terveellisen ilman niin lapsille kuin henkilökunnalle. Hirren ansiosta sisäilma-asiat ovat tässä projektissa hyvällä tolalla.” Tulevan päiväkodin tärkein käyttäjäryhmä on lapset, joiden näkökulmasta Mäkelä toivoo tulevilta tiloilta mahdollisimman vähän rajoitteita lasten luontaiselle toiminnalle. “Tilojen tulee ruokkia lasten uteliaisuutta ja omatoimisuutta. Tilojen pitää innostaa leikkimään, tutkimaan ja liikkumaan. Tämä on suunnittelutyön lähtökohta.”
Hirsi on luontaisesti aistiystävällinen ja pehmeää akustiikkaa luova materiaali. Mäkelä uskoo, että uusilla tiloilla on vaikutus myös päiväkodin resurssikysymyksiin. “Uusilla tiloilla ja puhtaalla sisäilmalla on varmasti vaikutusta kysyntään siinä vaiheessa, kun lähdetään rekrytoimaan päiväkotiin henkilökuntaa. Päiväkodin työntekijät arvostavat aina hyvää akustiikkaa; meluisuus laskee työhyvinvointia.” Rakentajana Hoivarakentajat tunnetaan tilojen käyttäjälähtöisestä suunnittelusta ja arjen aitojen tilanteiden huomioimisesta. Mäkelän kokemuksen mukaan tilojen toimivuus lisää henkilökunnan viihtyvyyttä ja työn mielekkyyttä. “Toiminnallinen käyttömukavuus tarkoittaa, että tilat toimivat arjessa. Ei jouduta miettimään, että mitä voidaan järjestää, vaan kaikki toiminta onnistuu mutkattomasti.” On tärkeää, että jo suunnitteluvaiheessa huomioidaan lasten kasvua ja päiväkodin arkea tukeva toiminnallisuus ja tilojen muuntojoustavuus.
Koivukylään nouseva vähähiilinen hirsipäiväkoti ei ole jäämässä ainoaksi laatuaan. Vantaan kaupunki on nimittäin linjannut, että päiväkodeissa ja kouluissa puuta aletaan käyttämään pääasiallisena julkisivu- ja runkorakennusmateriaalina, ellei rakennusolosuhteet tai muut esteet lisää kuluja tai työmäärää kohtuuttomasti. Mäkelä näkee tässä tuplahyödyn: linjauksella on sekä ilmastoystävällinen että kaupungin vetovoimaa parantava vaikutus. “Myös meille varhaiskasvatuksen piirissä ilmastoasiat ovat ilman muuta tärkeitä. On hienoa, että Vantaa on hiilineutraalius-asioissa ilmastotrendien allonharjalla. Totta kai se vaikuttaa myös kaupunkimarkkinointiin myönteisesti.” Mäkelän mukaan päiväkotiarjessa hirren konkreettisin ja suorin vaikutus näkyy kuitenkin päiväkodin arjessa ja kotoisassa tunnelmassa. Materiaalivalinta takaa, ettei sisäilmaan liittyvistä terveysongelmista ei tarvitse kantaa huolta. Mäkelä uskoo, että myös vanhemmat arvostavat hirren etuja. Mäkelä kertoo odottavansa innolla näkevänsä uudet tilat valmiina. “Odotukset ovat korkealla.”