Rakennettuaan yli 60 hoivakotia ja lähes 20 päiväkotia ympäri Suomea Hoivarakentajat huomasivat, että moni kunta painii niukkojen taloudellisten resurssien, kutistuvien asukasmäärien ja vanhenevan väestön kanssa.
Haasteista huolimatta uusia tiloja ja taloja tarvitaan, sillä opetusmuodot ja -tavat muuttuvat vinhaa vauhtia. Enää ei istuta pulpetissa kuuntelemassa, kun opettaja luennoi huoneen edessä, vaan käytetään koko rakennusta ja sen ympäristöä yhtenä valtavana oppitilana. Muutokseen liittyy monia kysymyksiä: nouseeko melutaso, tuleeko koulupäivistä pelkkää sählinkiä, jaksaako opettaja enää opettaa tai oppilas oppia? Uusia tiloja tarvitaan siksikin, että joka kymmenes koululainen viettää päivänsä väistötiloissa sisäilmaongelmien takia.
Tästä kaikesta nousi mieleemme syksyllä 2018 ajatus, että kouluja pitäisi rakentaa ihan toisin. Laadukkaasti, terveellisistä ja turvallisista materiaaleista, uudistuvia oppimisen tapoja tukien sekä niin, että kokonaisuus olisi mahdollinen kaikissa Suomen kunnissa – ei vain kasvavalla ja vauraalla pääkaupunkiseudulla. Tilojen pitäisi kyetä muuntumaan ja joustamaan tarpeiden mukaan niin yhden, viiden kuin viidenkymmenenkin vuoden jälkeen vaikkapa koulusta kirjastoksi ja edelleen ikäystävälliseksi toimintakeskukseksi. Kouluille pitäisi palauttaa niiden historiallinen asema koko kylän kohtaamispaikkana.
Lisäksi opettajilla ja oppilailla tulisi olla mahdollisuus harjoitella elämää uudessa ja erilaisessa talossa jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä koulupäivää. Muutokseen luokkahuoneista oppisoluihin pitäisi valmentautua yhdessä. Uskomme, että tässä työssä opettamisen ammattilaisia voi auttaa parhaiten toinen ammattilainen. Niinpä lyöttäydyimme yksiin pätevien pedagogien kanssa.
Rakentaminen aloittaa talon ja ihmisen yhteisen matkan, jolle osallistuvat tulevina vuosina sadat eri-ikäiset kuntalaiset. Vankalla hirsirakennuksella on valmistuessaan edessään helposti sadan vuoden elinkaari. Sen matkan aikana ehtii vaikka mitä, joten laadukas, hengittävä, kestävä ja hyväksi testattu massiivipuuseinärakenne oli mielestämme oikea valinta. Siksi etsimme kumppaniksemme terveellisten hirsirakennusten parhaan osaajan, Honkarakenteen.
Kokemuksesta tiedämme, että koulun hankinta ei ole yhdellekään kunnalle läpihuutojuttu. Hankintaprosessin sujuvoittaminen olikin yksi keskeisimmistä tavoitteistamme – jos uuden koulun voisi hankkia ennakoitavasti palveluna ilman kunnanvaltuuston veret seisauttavia kertainvestointeja, jäisi pääomaa sijoitettavaksi sillä hetkellä tärkeämpiin asioihin, kuten hoitoa ja hoivaa tarjoaviin käsi- ja jalkapareihin.
Näistä havainnoista ja pohdinnoista syntyi Oppikylä: terveellisesti ja kestävästi rakennettu, aistiystävällinen, moderni oppimisympäristö, joka auttaa niin oppilaita kuin opettajia menestymään muuttuvassa maailmassa. Oppikylä on innostava kohtauspaikka ja kasvualusta koko yhteisölle!