Kuva: Kalle Lyytinen, JaparCon Oy
Kuopion kaupunki tarjosi loistavan tontin hirrestä rakennettavalle autismikirjon nuorten ja aikuisten asumispalveluyksikölle, joka tulee Autismisäätiön käyttöön. Arkkitehti SAFA Anssi Kankkunen kertoo virikkeellisen, turvallisen ja toimivan kokonaisuuden suunnittelusta.
Hirsirakenteinen Villa Särkiniemi valmistuu vuoden 2024 alussa Kuopioon Kallaveden rannalle. Se tarjoaa 24 ympärivuorokautisen asumisen kotia sekä 10 tuetun asumisen kotia autismikirjon nuorille ja aikuisille.
Autismisäätiö haluaa rakentaa autismikirjon ihmisille koteja, joihin kuka tahansa haluaisi muuttaa. Siksi uuden palvelukodin arkkitehtuurille asetettiin kunnianhimoisia tavoitteita ja rakennusmateriaaliksi valittiin raikas, kotimainen puu. Autismisäätiön käyttöön rakennetaan lähivuosina useampia hirsipalvelukoteja. Ensimmäinen näistä valmistui lokakuun 2023 lopussa Lappeenrannan Hiessiltaan.
On erityisen hienoa, että Autismisäätiö ja Kuopion kaupunki halusivat panostaa autismikirjon ihmisten asumisen laatuun. Suunnittelun tavoitteena oli luoda jotain uutta ja hienoa. Asukkaiden näkökulmasta se tarkoitti laitosmaisuuden välttämistä kaikin mahdollisin keinoin. Lopputulos rikastuttaa myös Kuopion kaupunkikuvaa,sillä uudet hirsirakennukset näkyvät monesta suunnasta.
Arkkitehti SAFA Anssi Kankkunen
Suunnittelu oli Anssi Kankkusen mielestä mielenkiintoista mutta vaikeaa: “Halusimme yhdistää asukkaiden yksityisyyden kaipuun, yhteisöllisyyden tukemisen sekä henkilökunnan työn helpottamisen kaikkia tyydyttävällä tavalla. En ollut aiemmin suunnitellut asumispalvelukohdetta, joten omat totutut ratkaisut eivät rasittaneet suunnittelutyötä. Hoivarakentajien osallistavaan suunnitteluprosessiin kuului useita yhteisiä työpajoja, joissa hankkeen eri osapuolet saivat vaikuttaa lopputulokseen.”
Anssi Kankkunen jatkaa kertomalla, että suunnitelman lähtökohdaksi otettiin ihmisen mittakaava. Kodeissa on mahdollista viihtyä omissa oloissaan, mutta yhteisöllisyyden tukeminen on myös tärkeää asumisen ratkaisuissa. Hirsirakennusten rauhoittava aistiystävällisyys sopii tarkoitukseen erinomaisesti. Erityistä huomiota kiinnitettiin sisätilojen akustiikkaan, värimaailmaan sekä tarvittaviin turvallisuusratkaisuihin.
Workshopien pohjalta syntyi ajatus kahden asuinrakennuksen ja yhteispihalla sijaitsevan kerhorakennuksen muodostamasta kokonaisuudesta. Hirsirakennukset sijoitettiin rauhallisen sisäpihan ympärille. Siten ne tarjoavat asukkaiden kaipaamaa erillisyyttä sekä luontevan mahdollisuuden yhteisölliseen toimintaan.
Yksikerroksinen ympärivuorokautisen asumisen hirsirakennus on muodoltaan viuhkamainen ja tarjoaa sisäpihalle päin sylimäistä turvallisuutta. Sisäpihan puolella leveät ja suojaa tuovat katon lappeet muistuttavat japanilaisia origameja ja täydentävät majamaista tunnelmaa. Rakennuksen solurakenteen ja useiden sisäänkäyntien ansiosta solut ovat rauhallisia ja henkilökunnan kulkeminen häiritsee asukkaita mahdollisimman vähän.
Kaksikerroksinen luhtihirsitalo on suunniteltu tuettua asumista varten. Erillinen, tavallisen asuintalon tyyppinen ratkaisu oli yhä itsenäisempää asumista harjoittelevien ihmisten oma toivomus. Luhtirakennuksen ulko-ovet sijoitettiin kadun puolelle lisäämään yksityisyyden tunnetta.
Villa Särkiniemessä rakennukset mukautuvat ihmisten elämään, eikä päinvastoin. Kodeissa kaikki on mittakaavaltaan sopivan pientä, mukavaa ja turvallista. Odotan mielenkiinnolla tulevien käyttäjien palautetta”
Arkkitehti SAFA Anssi Kankkunen
Rannan tuntumassa sijaitseva metsätontti on hieno: asunnoista näkee Kallaveden sään mukaan vaihtelevan maiseman. Rakennusten ja järven välille jää vain julkiselle liikenteelle sallittu tie sekä kevyen liikenteen väylä. Asukkaiden ulkoilumahdollisuudet ovat loistavat ja kulkeminen kaupungin palveluiden äärelle mahdollisimman helppoa.
Kaikille yhteinen oleskelupiha ja piharakennus mahdollistavat yhdessä puuhailun kullekin sopivalla tavalla. Rakennukset on sijoitettu niin, että matalaltakin tuleva auringonvalo pääsee pihalle.
Anssi Kankkusen mukaan ekologinen, energiatehokas ja aistiystävällinen hirsi on tullut julkiseen rakentamiseen jäädäkseen.
Hirsi sopii erittäin hyvin palveluasumiseen, päiväkoteihin ja muihin vastaavan kokoluokan julkisiin rakennuksiin. Muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi näkyviin jäävä puu luo ympärilleen lämmintä tunnelmaa. Lähes jokainen päiväkoti, hoivakoti, palvelukoti ja muu vastaava rakennus voitaisiin rakentaa hirrestä.
Arkkitehti SAFA Anssi Kankkunen