Kuntien tärkeänä tehtävänä on huolehtia pienimmistä asukkaistaan ja tarjota heille laadukasta koulutusta turvallisissa ja toimivissa puitteissa.
Koulun rakentaminen on valtava investointi, jonka toivotaan kantavan pitkälle tulevaisuuteen. Uuden koulun myötä lapsille halutaan tarjota terveelliset, oppimista palvelevat tilat vuosikymmeniksi eteenpäin. Hoivarakentajien rahoitusratkaisuilla uusi koulu voidaan rakentaa ilman huolta tulevaisuuden korjausvelvoitteista.
Kunnan on mahdollista rakentaa uusi, upea koulu silloinkin, kun kunnan talous on lujilla. Jos kunnalla ei ole resursseja mittavaan investointiin, eikä mahdollisuutta rakentaa uutta koulua omin varoin, Hoivarakentajien rahoitusratkaisut tulevat avuksi.
– Rahoitusmallien myötä kunnan ei tarvitse sijoittaa seiniin, vaan se voi satsata voimavaransa tuottaakseen pienille kuntalaisille laadukkaita palveluita, Hoivarakentajien liiketoiminnan kehitysjohtaja Jouni Salmi toteaa.
Täysin huoleton ratkaisu on toteuttaa koulu Hoivarakentajien vuokramallilla. Vuokraus tarjoaa aivan uudenlaista joustavuutta ja helppoutta rakentaa uusi, toimiva koulutila kuntaan. Vuokramallissa vastuu kiinteistöstä on vuokranantajalla.
– Vuokramallissa koulun rakennuttaja, kuten kunta, on vuokralaisena kiinteistössä. Kaikki huoli ja vastuu hirsikoulun sisäilmasta, mahdollisista vesivahingoista ja muista korjauksista on vuokranantajalla, eli Hoivarakentajilla ja yhteistyörahoittajilla, Jouni Salmi muistuttaa.
Vuokramallilla toteutetun koulun rakennuttaja voi nukkua yönsä rauhassa tietäen, ettei kiinteistön kanssa voi milloinkaan ilmetä ikäviä yllätyksiä.
Taidolla rakennettu ja tarkkuudella huollettu rakennuskin tarvitsee aina jonkinasteista peruskorjausta, tyypillisesti 10-15 vuoden käytön jälkeen. Vuosien oppimisen jäljet näkyvät tiloissa väistämättä. Vuokralaisen ei kuitenkaan tarvitse murehtia kiinteistön perusparannuksista, sillä ne ovat vuokranantajan vastuulla.
– Oli kyseessä lattioiden, vesikalusteiden tai esimerkiksi katon korjaus, vuokranantaja huolehtii niistä. Säännöllisillä kohdekierroksilla seuraamme vastuullisena vuokranantajana tiloissa ilmeneviä peruskorjaustarpeita, Hoivarakentajien talousjohtaja Niilo Rantala kertoo.
Vuokralaisella ei ole huolta kiinteistön perusparannusten ohella myöskään rakennuksen tulevaisuudesta.
– Jos kävisi niin, ettei kunta tarvitsisikaan kiinteistöä enää vuokrasopimuksen päätyttyä, vaikkapa 25 vuoden kuluttua, vuokranantaja vastaisi rakennuksen tulevasta kohtalosta, Rantala huomauttaa.
Paraskin koulurakennus kaipaa säännöllistä ylläpitoa ja huoltoa.
Vuokramallilla rakennetun hirsikoulun ylläpidosta voidaan sopia Hoivarakentajien kanssa.
– Olemme täyden palvelun talo ja kannamme vastuun kiinteistön ylläpidosta sen koko elinkaaren ajan. Huolto- ja ylläpitotoimiin liittyvä työnjako ratkaistaan aina asiakkaalle parhaiten sopivalla tavalla, Niilo Rantala kertoo.
Halutessaan kunta voi työllistää edelleen oman kiinteistönhoitajansa. Sähköisen huoltokirjan avulla optimoidaan energiankulutus, taataan sisäilman laatu sekä varmistetaan tehdyt huolto- ja ylläpitotoimet.
– Hoivarakentajat kehittävät digitaalisia palveluja kiinteistöjen elinkaaren hallintaan ja haluavat näin olla edelläkävijä vastuullisina kiinteistönomistajina, Rantala toteaa.
Oulun Toppilansaareen on rakenteilla vähähiilinen, aistiystävällinen hirsikoulu. Uusiin, toiminnallisesti monipuolisiin tiloihin muuttavat syksyllä 2021 Oulun kristillisen peruskoulun luokat 1-9 sekä päiväkoti Verso.
Hankkeen rahoitus oli yksityiselle toimijalle väistämättä iso kysymys.
– Tutkimme erilaisia rahoitusvaihtoehtoja pankkilainasta oman taseen käyttöön. Perustimme myös kiinteistöosakeyhtiön ajatuksenamme voida hakea osakeannin kautta pääomaa. Päätimme kuitenkin katsoa pidemmälle tulevaisuuteen, Oulun kristillinen kasvatus ry:n puheenjohtaja ja opettaja Tapio Pokka kertoo.
Peruskoulu- ja päiväkotitoiminnan järjestämisestä vastaavan yhdistyksen toiminnan uskotaan laajenevan. Tällä hetkellä kiinteistöjä tarvitaan noin 200 lapsen käyttöön. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä on kuitenkin saatu toimilupalaajennus, joka mahdollistaa opetuksen jopa 500 lapselle. Tämä tarkoittaa tulevaisuudessa laajennuksia myös koulurakennuksiin.
– Koimme, että uuden koulun rakentaminen ja sen tuleva laajentaminen omaan taseeseen olisi ollut liian haastavaa. Rakennusvelasta olisi muodostunut sellainen taakka, ettei toisen vaiheen toteutukseen olisi hetkeen löytynyt mitään ylimääräistä. Koulun laajennusmahdollisuudet olisivat siirtyneet hamaan tulevaisuuteen.
Yhdistys totesi, että ainut rahoitusmuoto, joka mahdollistaisi myös koulun laajentamisen tulevaisuudessa, oli Hoivarakentajien tarjoama vuokramalli.
Hoivarakentajat toimii Toppilansaaren koulun vuokraisäntänä.
– Hoivarakentajat toteuttavat toimitilat omaan taseeseensa ja vuokraavat koulukiinteistön meille 25 vuodeksi. Sopimusajan jälkeen meillä on mahdollisuus ostaa rakennus itsellemme.
Uuden hirsikoulun rakennusvaihe on toteuttajalleen yhtä huoleton ja helppo kuin koulun rahoituskin. Hoivarakentajat toimii kouluhankkeissa kokonaisvastuullisena urakoitsijana vastaten urakasta sen alusta loppuun ja huolehtien jopa viranomaisyhteistyöstä. Koulu on valmis avaimet käteen- periaatteella juuri sovittuna päivänä.
– Konsepti, jossa laadukas suunnittelu, materiaalit ja toteutus yhdistyvät pitkäaikaiseen vuokrasopimukseen, osoittautui meille aivan loistavaksi ratkaisuksi. Sen myötä nykyinen toimintamme voi hyvin, mutta meillä on myös mahdollisuus laajentua tulevaisuudessa, kun sen aika koittaa, Tapio Pokka kiittelee.