Siirry suoraan sisältöön
Artikkelit

Rakennustyön valvonta on tärkeä osa vastuullista hirsirakentamista

Lue miten Hoivarakentajien työmailla ulkopuolinen valvoja on osa vastuun kantamista. Esimerkkinä Kuopion kristillinen päiväkoti Timantti ja yhtenäiskoulu.

3 min lukuaika
Rakennustyön valvonta on tärkeä osa vastuullista hirsirakentamista

Vuoden 2023 alussa valmistunut moderni hirsirakennus tarjoaa mukavat tilat Kuopion kristilliselle yhtenäiskoululle ja päiväkoti Timantille. Rakentamisen päävalvojana toiminut A-Insinöörien Jari Ylisaari kertoo, mitä valvojat tekevät isolla hirsirakennustyömaalla.

Hirsirakennuksen alakerrassa on päiväkoti, yläkerrassa koulu

Kuopion kristillisen päiväkoti Timantin ja yhtenäiskoulun uusi ekologinen hirsirakennus luo ympärilleen kyläkoulumaista tunnelmaa. Lapset voivat kasvaa samassa ympäristössä taaperosta 9. luokan loppuun asti.

Kuva koulurakennuksen ovista ulkoapäin

Päiväkodin ja koulun väki osallistui tilojen suunnitteluun: kaksikerroksisessa rakennuksessa on mm. leveä portaikko ja oleskeluaula. Opiskelurauhaa luodaan omilla luokkahuoneilla. Päiväkodin tilat ovat lapsiystävälliset, valoisat ja viihtyisät. Kesän 2023 aikana päiväkodille valmistuu vielä uusi iso piha.

Ulkopuolinen valvoja on mukana varmistamassa työn laadun

Hoivarakentajilta saa uuden hirsipäiväkodin tai muun hoivarakennuksen tilaajalle ja loppukäyttäjille helpolla tavalla: KVR-urakka tarkoittaa kokonaisvastuurakentamista, jossa Hoivarakentajat huolehtii koko rakennushankkeen toteuttamisesta suunnittelusta viimeistelyyn – tiiviissä yhteistyössä hankkeen muiden osapuolien kanssa.

Käytännössä työmaaorganisaatioon kuuluvat projektijohdon lisäksi mm. paikalliset urakoitsijat sekä oman organisaation ulkopuoliset valvojat. Päävalvojan lisäksi hankkeissa käytetään yleensä myös rakennusteknisiin detaljeihin, esimerkiksi kosteuden tai pölyn hallintaan, paneutuvia valvojia.

“Meidän työmaille valvojat ovat aina tervetulleita. Ulkopuolinen valvoja täydentää rakentamisemme laatua oman ammattitaitonsa ja näkemyksensä pohjalta. Vastuullisena rakentajana käytämme rakennushankkeissamme valvojia olennaisena osana työmme laadun varmistamista ja todentamista.”

Kalle Kemppainen, Hoivarakentajien tuotannosta vastaava liiketoimintajohtaja

Kuva koulurakennuksesta

Valvoja katselmoi, seuraa, dokumentoi ja kommunikoi

Päävalvoja on Hoivarakentajien projektipäällikölle oman organisaation ulkopuolista tukea antava valvojan tehtävään koulutettu rakennusalan ammattilainen. Projektin alussa käydään yhdessä läpi hankkeen suunnitelmat ja tavoitteet.

Yleensä päävalvoja käy työmaalla noin kerran viikossa. Silloin työnjohtajien kanssa käydään läpi hankkeen etenemistä, ratkaisujen suunnitelmienmukaisuutta ja työn laatua. Valvoja dokumentoi työn etenemistä ja opastaa ongelmakohtien ratkaisujen hakemisessa. Etenemisestä viestitään hankkeen osapuolille suullisesti ja kirjallisen viikkoraportin avulla.

“Valvojana olen työmaalla työn tilaajan oikea käsi. Ulkopuolisen ammattilaisen silmin ja 20 vuoden kokemuksella voin huomata asioita, jotka parantavat tekemisen ja kokonaisuuden laatua. Työvaiheiden dokumentointi varmistaa myös, että tilaaja tietää mitä peittävien rakenteiden alle jää.”

Jari Ylisaari, projektipäällikkö, A-Insinöörit

Uusien työvaiheiden alkaessa tehdään ensimmäiseen toteutukseen ns. mallikatselmus. Kyse voi olla vaikkapa vesieristysten toteutuksesta. Mallikatselmuksessa työn jälki arvioidaan ja yhdessä sovitaan tavoitetaso, jolla työtä jatketaan.

Kuva Eetu Savolaisesta ja Jari Ylisaaresta koulun sisäportailla

A-Insinöörien valvojat Eetu Savolainen ja Jari Ylisaari

Hirsirakentamisen valvontaosaamista tarvitaan yhä enemmän

Laajarunkoisen, paikalla rakennetun hirsipäiväkoti- ja kouluyhdistelmän työmaavaiheen valvonta oli Jari Ylisaarelle mieluisa tehtävä. Rakennuksessa on paljon erilaisia tiloja, tekniikkaa ja viimeistelyä vaativia detaljeja. Selkeät tilaratkaisut, struktuuriltaan kauniit hirsipinnat ja suuret ikkunat miellyttävät myös valvojan silmää.

“Hirsi sopii erinomaisesti hoivarakentamiseen, sillä modernien hirsirakennusten käyttökustannukset ovat matalat. Tärkeintä on kuitenkin fiksusti käyttäjien tarpeisiin suunnitellut tilat ja tunnelma – hyvä sisäilma ja akustiikka mukaan lukien. Virkistävään hirsirakennukseen on mukava mennä.”

Jari Ylisaari, projektipäällikkö, A-Insinöörit

Tutustu vähähiiliseen hirsirakentamiseen!

Rakenna vastuullisesti: energiatehokkaalla hirsirakennuksella on myös poikkeuksellisen pieni hiilijalanjälki. 

hoiva-cta-bg

Painumaton hirsirunko sopii mainiosti paikalla rakentamiseen ja sen yhteensovittaminen muiden kantavien runkomateriaalien kanssa on helppoa. Päiväkoti Timantti ja yhtenäiskoulu rakennettiin sääsuojan sisällä. Näin kosteusriskit pystyttiin minimoimaan.

Kaikissa hoivarakennuksissa sisäilman laatuun ja akustiikkaan täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Hirsi on hyvä ratkaisu myös näistä näkökulmista. Se vaatii toki myös ilmanvaihtotekniikan ja akustiikan huolellista suunnittelua ja toteutusta. Kuopion kohteessa A-Insinööreiltä oli mukana myös akustikko sekä pölynhallinnan koordinaattori.

Kalustus- ja viimeistelyvaiheessa suunnitelmia joudutaan usein hiukan soveltamaan. Myös rakennuksen käyttäjät olivat mukana katsomassa, että viimeistelyt sopivat tarpeisiin.

“Valvojan näkökulmasta projekti sujui hienosti. Työmaavalvonnan vastuunjako ja toimintatavat sovittin Hoivarakentajien projektinjohtotiimin kanssa. Minusta tärkeintä on, että käyttäjät ovat tyytyväisiä. Päiväkodin johdolta kuulin, että he pitävät uusista tiloista todella paljon.”

Jari Ylisaari, projektipäällikkö, A-Insinöörit

Lataa opas

opas-paivakotiyrityksen-kasvuopas

Varhaiskasvatusyrityksen kasvuopas kertoo, miten Tunnehirsi-päiväkodit tukevat toiminnan kannattavaa kasvua. 

hoiva-cta-bg

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota yhteyttä

Siitä yhteisen hyvän kasvattaminen alkaa!