Oulun Oppikylän rakentaminen

29.9.2021
Lukuvuosi alkoi upouudessa Oppikylässä

Uunituore, hirsinen Oppikylä paistattelee Oulun raikkaassa syysauringossa, ja värikäs reppujen sillisalaatti risteilee pihalla. Mikä ihana vilske! Kun kello soi, sisällä hirsiseinien sylissä aistit rauhoittuvat alkavaan päivään.

Oulun kristillinen peruskoulu ja päiväkoti Verso avasivat ovensa elokuun alussa, ja kaikki oli kohdallaan listoja ja pulpetteja myöten. Kun syksyn kuvistyöt pääsevät seinälle, tilat ovat täydelliset.

Oppikylä otettiin kuumeisen odottelun jälkeen innolla käyttöön. Aistiystävälliset ja ekologiset hirsitilat luovat lempeät puitteet niin lasten kuin henkilökunnan päiviin: seinät huokuvat lämmintä tunnelmaa, akustiikka on miellyttävän pehmeä. Utelias katse lepää luonnollisen kauniissa massiivipuussa. Kun ruokatunti lähestyy, omasta valmistuskeittiöstä leijailee hurmaavia tuoksuja. Maistuva lounas on kotoisaa yhdessäoloa, ja pian mieli on taas valmis oppimaan uutta.

Rakennusurakka on takana, arki saa alkaa. Hirsikoulusta ja -päiväkodista nautitaan pitkälle tulevaisuuteen, sukupolvesta toiseen.

1.6.2021
Kohti kesää ja koulun valmistumista

Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta. Kesä on pian täällä, ja kesän aikana valmistuvat Oulun kristillisen peruskoulun ja päiväkoti Verson uudet, aistiystävälliset ja ekologiset hirsitilat odottamaan syksyn innokasta aloitusta elokuussa.

Kuluneen kuukauden aikana työmaalla on saatu lattiatasoitukset, laatoitukset ja akustointityöt valmiiksi ja on siirrytty kohti pintojen viimeistelyä. Kouluun tulee valmistuskeittiö, jonka kiintokalusteet ja keittiökoneet on pian asennettu. Lattiamattoja rullataan parhaillaan paikoilleen ja väliovia asennetaan, ja viimeisenä silauksena listoitustyötkin ovat jo hyvässä vauhdissa. Koulun väki on ilahtuneena huomannut, että joka viikko työmaalla on paljon uutta kaunista pintaa.

4.5.2021
Oulun kristillinen peruskoulu ja päiväkoti Verso valmistuvat hyvää vauhtia

Kevätsäät hellivät koulun ja päiväkodin työmaata. Huhtikuussa koululla on käynyt tutustumassa koulun ja päiväkodin henkilökuntaa sekä muutamia iloisia koululaisia. Tutustumiskäynnit ovat nyt kiinnostavia, sillä näkyvissä alkaa olla jo runsaasti valmista pintaa.

Kaikkien väliseinien levytykset on nyt tehty. Yläpohjan kipsilevytys sekä vintin palokatkojen tiivistykset ovat myös valmiina. Pian ovat valmiina myös laatoitustyöt, tasoite- ja maalaustyöt sekä kattojen ja julkisivulevyjen koolaukset.

Akustiikkatyötkin ovat jo pitkällä; kattoihin asennettavat allergiaystävälliset puukuitulevyt ja seiniin tulevat akustoinnit sekä hirsipaneelit on kohta asennettu. Seuraavaksi työ jatkuu lattioiden tasoitteiden, märkätilojen akryylimassojen sekä kuivien tilojen lattiamattojen parissa.

Toivotamme keväistä intoa rakentajille ja aurinkoisia ja lämpimiä päiviä kaikille koulun ja päiväkodin odottajille!

6.4.2021
Oppikylän sisätyöt ovat jo pitkällä

Oulun kristillisen peruskoulun ja päiväkodin työmaalla on viime viikkoina ahertanut kirvesmiesten lisäksi sähkö- ja LVI-asentajia, mattomiehiä, puhallusvillan puhaltajia sekä laatoittaja ja maalari. Rakennusapumiehet ja siistijät ovat osaltaan pitäneet työn pyörimässä ja paikat siisteinä ja turvallisina.

Seinien laatoitustyöt on nyt tehty. Yläpohjan kipsilevytys ja julkisivulevyjen aluskoolaus ovat pian valmiit, ja vintille on tehty kulkusillat sekä palokatkojen tiivistyksiä. Akustointityöt jatkuvat hyvällä vauhdilla, samoin hirsipaneelien asennukset ja lattioiden tasoitetyöt.

Kiitos taas rakentajille kuluneesta kuukaudesta!

2.3.2021
Kevättä kohti Oppikylän työmaalla

Oppikylän työmaa ottaa kevään vastaan aikataulussa. Kaikki väliseinät ovat nyt valmiina. Kattojen ja julkisivulevyjen koolaustöitä ja yläpohjan kipsilevytystä viimeistellään. Tasoite- ja maalaustyöt ovat loppuvaiheessa, ja laatoitustöistäkin yli puolet on jo tehty.

Nyt alkanut kiinnostava vaihe on akustointi. Ekologisten ja aistiystävällisten puukuitulevyjen asennus on aloitettu luokkahuoneiden kattoon. Työmaalla vierailevat saavatkin nähdä kevään edetessä yhä valmiimpaa pintaa. Jatketaan samalla mallilla loppuun saakka!

8.2.2021
Oppikylän rakentaminen etenee pirteässä pakkassäässä

Oppikylän työmaalla on alkuvuoden viikkoina nautittu pirteästä talvisäästä. Kevättalven tuiskuista huolimatta urakka on edennyt eteenpäin reipasta vauhtia.
Kevyiden väliseinien muuraukset ja iv-huoneiden rakennustekniset työt on saatu päätökseen, ja puurunkoiset väliseinärungot valmistuvat piakkoin. Kattojen tuplakoolaukset ja väliseinien levytykset ovat parhaillaan käynnissä, ja myös yläpohjan kipsilevytys on aloitettu.
Pitkän talven jälkeen helmikuun valoisat päivät tuovat työmaan arkeen kauan kaivattua auringonpaistetta sekä aavistuksen lähestyvästä keväästä.

5.1.2021
KouluPlus on laadukasta iltapäivätoimintaa

Oulun kristillinen koulu järjestää laadukasta aamu- ja iltapäivätoimintaa, joka on nimetty KouluPlus -toiminnaksi. Toiminta ei rajoitu vain ekaluokkalaisiin, vaan sitä tarjotaan 1.-4.-luokkalaisille.

KouluPlus-iltapäivätoiminta muodostaa koulupäivän kanssa ehyen ja yhtenäisen kokonaisuuden. Siihen kuuluu niin vapaamuotoista leikkimistä, pelaamista ja levähtämistä kuin ohjattua toimintaakin. Yhteistyötä tehdään paikallisten liikuntaseurojen sekä taide- ja harrastetoimijoiden kanssa. Iltapäivätoiminnoissa on mahdollista osallistua myös läksyparkkiin ja tukiopetukseen. Myös isovanhempia on kutsuttu mukaan iltapäivätoimintojen arkeen.

Oulun kristillisen koulun KouluPlus-toiminta on saanut tunnustusta niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen kOuluvanhempien puheenjohtaja Vesa Ilola kuvaa toimintaa näin: ”Erittäin vaikuttavaa on KouluPlus-toiminnan nivouttaminen pedagogiseen toimintaan eikä irralliseksi kerhotoiminnaksi. Useat innovaatiot ja kokeilut todentavat sen maagisen taikapiirin, joka monissa kouluissa on jäänyt vain etäiseksi sanahelinäksi: oppilaslähtöisyys, yritteliäisyys, elämyksellisyys sekä johdonmukainen hyvän tekeminen. Onnittelut.”

Suomen Vanhempainliitto on huomannut Oulussa tehtävän työn arvon ja nostanut sen esimerkiksi hyvästä toimintamallista myös muille kouluille. ”KouluPlus-toiminta sekä isovanhempien osallisuus koulun arjessa ovat esimerkkejä yhteisöllisestä ja osallisuutta tukevasta toimintakulttuurista, jota koulussa pitkäjänteisesti kehitetään. Kristillisen koulun toimintakäytänteistä monet sopivat malleiksi myös muihin kouluihin”, liiton puheenjohtaja, erityiskasvatuksen asiantuntija Sari Haapakangas toteaa.

Toppilansaareen pian valmistuvat uudet koulu- ja päiväkotitilat mahdollistavat entistäkin paremmin oppilaiden kokopäiväisen hyvinvoinnin huomioivat ulkoiset puitteet. Koulun kaikki luokkatilat, pienryhmä- ja aulatilat sekä monitoimitilat on suunniteltu niin, että ne ovat koulupäivän päätyttyä mahdollisimman laajalti iltapäivätoimintojen käytössä. Olemme kiitollisia arkkitehdin ratkaisuista tämän mahdollistamiseksi.

5.1.2021
Uuteen vuoteen Oppikylän työmaalla

Joulutauko on levätty ja työmaa jatkuu. Oulun Oppikylän rakentaminen eteni joulukuussa rivakasti. Työmaalla on hyörinyt kirvesmiehiä, LVI- ja sähköasentajia, peltiseppä, kattoturvatuotteiden asentajia ja apumiehiä.

Hirsiseinät on nyt palonsuojakäsitelty ja yläpohja on villoitettu. Puurunkoisista väliseinistä suurin osa on tehty. Kevyiden väliseinien muuraukset ja iv-huoneiden rakennustekniset työt ovat hyvässä vauhdissa. Uusi vuosi aloitetaan kattojen koolauksen, väliseinien levytyksen ja yläpohjan kipsilevytyksen parissa.

Kiitämme kaikkia rakentamiseen osallistuneita viime vuoden ahkeroinnista ja toivomme työmaalle menestystä myös alkaneena vuonna.

7.12.2020
Asukasyhdistys ja koulu suunnittelevat yhteistyötä

Oulun kristillinen koulu ja Hietasaari-Toppilansaari alueen asukasyhdistys pitivät marraskuussa yhteisen asukasiltakokouksen, jossa hahmoteltiin yhteistyötä alueelle tulevan uuden koulun ja asukkaiden välille. Asukasillassa koulun ja asukasyhdistyksen lisäksi oli mukana kaupungin liikennesuunnittelusta vastaava henkilö, ja koulun ympäristön liikenne herättikin keskustelua ja ehdotuksia liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Keskusteluissa nousi erityisesti esille asukasyhdistyksen toive koulun pelikenttien ja leikkipihan avaamisesta alueen lasten ja nuorten käyttöön kouluajan ulkopuolella. Alueelle on toivottu kaupungilta ulkopelialueita, mutta ne eivät ole toistaiseksi toteutuneet. Yksityiskoulun alueelle rakentuvat uudet, laajat ja yhdessä käyttäjien kanssa suunnitellut piha-alueet herättivätkin ymmärrettävästi kiinnostuksen, ja asukkaiden toiveena on, että juuri näistä piha-alueista voisi muodostua asuinalueen lasten ulkoilualue.

Koulun rehtori Petri Ojala lupautui olemaan yhteydessä Oulun kaupunkiin tämän toiveen mahdollistamiseksi. Hän visioi myös erilaisia mahdollisuuksia yhteistoiminnalle asukasyhdistyksen kanssa. “Tässä on mahdollisuus kyläkoulumaiseen vuorovaikutukseen koulun ja alueen asukkaiden välillä. Koulun tiloja voitaisiin hyödyntää vaikkapa asukasyhdistyksen kokouksissa sekä erilaisissa alueellisissa tapahtumissa ja harrastustoiminnassa.”

7.12.2020
Oppikylä nousee aikataulussa

Oppikylän työmaa on edennyt odotusten mukaan aikataulussa. Vesikatto ja katolle tulevat IV päätelaitteet ovat valmiina. Hirsiseinien palosuojakäsittelyistä suurin osa on tehty. Ikkunat on asennettu ja lattiat valettu.

Viime aikoina työmaalla on hyörinyt kirvesmiehiä, kattoturvatuotteiden asentajia, LVI-ja sähköasentajia sekä muurari. Työ on siirtynyt pääasiassa sisätiloihin. Seinärunkojen pystytykset, väliseinien levytykset ja väliseiniin tulevat kevyet muuraukset etenevät hyvin suunnitellussa aikataulussa. Iv-huoneiden rakennustekniikka alkaa olla pian valmiina, ja yläpohjan villoituksia viimeistellään.

Työmaa on säilynyt läpi koko rakennusprojektin ajan siistinä ja turvallisena, eikä viivästyksiä tai muita yllätyksiä ole toistaiseksi tullut eteen.

10.11.2020
Työmaa ihastuttaa naapureita

Kun rakennetaan massiivihirsistä, työmaan etenemistä on mukava seurata. Hirsiseinä rakentuu pala palalta, ja seinät ovat nopeasti pystyssä. Hirret tuodaan Hongan tehtaalta Karstulasta, missä niitä on valmistettu kuivissa oloissa vastuullisesti. Kattolohkot nostellaan vierekkäin hirsirungon suojaksi, ja talo näyttää jo ulkoapäin melko valmiilta.

Naapurustosta on kuultu mukavia kommentteja työmaan siisteydestä, turvallisuudesta ja etenemisestä. Rakennustyömaa on luonnollisesti suosittu puheenaihe alueen asukkaiden kesken. ”Monet naapurustossa asuvat ovat seuranneet työmaan toimintaa ja pitävät sitä esimerkillisenä, kuten minäkin”, sanoo talonrakennusalalla aikanaan itse toiminut alueen asukas.

Lokakuun kuukausiviestissä julkaistiin video rakennustyömaan etenemisestä. Katso video tästä.

4.9.2020
Oppikylän työmaalla edetään reipasta vauhtia

Alkusyksy on vilkasta aikaa Oulun Oppikylän työmaalla. Koko rakennus saa pian katon päänsä päälle. Ala- ja yläkoulun hirsirunko, muut kantavat rakenteet sekä kattoelementit on jo asennettu. Päiväkotisiiven kattoelementtejä rakennetaan parhaillaan, jotta katto saadaan nostettua päiväkodin suojaksi heti viikolle 38 suunnitellun hirsiasennuksen jälkeen. Rakennuksen sisäpuolella aloitetaan pian lattian betonivalujen valmistelevat työt sekä yläpohjan ilmanvaihtokanavien asennukset.

11.8.2020
Suunnittelupuolella suurin urakka takana

Kouluhanke on nyt vaiheessa, jossa suurin työtaakka siirtyy ammattitaitoisilta suunnittelijoilta yhä enemmän toteutuksesta vastaavien käsiin. Suunnittelutyökään ei silti ole vielä ohi.

Arkkitehtisuunnittelu ja talotekniikkasuunnittelu alkavat olla takanapäin. Rakennesuunnittelu on valmista ja lvi- ja sähkösuunnitelmat alkavat olla jo hyvin pitkällä, ja myös kalusteiden suunnittelu on kesän aikana edistynyt hyvin.

Opettajia on osallistettu, ja yhdessä on jalostettu suunnitelmia ja haettu toimivimpia ratkaisuja. Koulun hankeryhmän mukaan suunnittelu on ylittänyt kaikki odotukset. Koulusta on tulossa upea. “Yhteiset suunnittelupalaverit on sujuneet todella hyvässä hengessä. On löydetty uusia, hyviä ratkaisuja, jotka parantavat lopputulosta entisestään”, kertoo hankeryhmän puheenjohtaja Tapio Pokka.

Seuraavana arkkitehtisuunnittelussa on vuorossa sisäväritysten ja pintamateriaalien valitseminen. Käyttäjiä osallistetaan siten, että arkkitehdin suunnittelemat ehdotukset tuodaan koulun hankeryhmälle kommentoitavaksi.

Jatkossa erityisen tärkeässä roolissa on akustiikkasuunnittelu, jotta lapsilla ja aikuisilla on tulevina vuosina koulussa hyvä olla. Oppikylän hengen mukaisesti otetaan puun akustiset ominaisuudet käyttöön suunnittelussa mahdollisuuksien mukaan.

11.8.2020
Oppikylä nousee kilpaa syksyn sienien kanssa

Koulun työmaa on tarjonnut kesän aikana ohikulkijoille paljon katseltavaa. Perustukset ja niihin liittyvät putki- ja viemäröinnit on tehty ja kantavia teräsrakenteita asennettu sillä ajatuksella, että hirsirunkojen pystytykseen päästään vielä elokuussa.

Mutta mitä ovat nuo kattomöhkäleet, joita tontin laidoilla on rakenneltu pitkin kesää? Meille vastaa Mediset Hoivarakentajien liiketoimintajohtaja Kalle Kemppainen.

Ne ovat kattolohkoja. Kattolohkot on tehty vesikattoon saakka valmiiksi maan tasalla, jotta kun hirsirakenteiden pystytys alkaa, hirsiseinät saadaan heti säältä suojaan.

Hirsirunko pystytetään kolmena vyöhykkeenä. Yhden vyöhykkeen osalta hirsirungon pystytys kestää vain muutaman päivän. Kun kehikko on kohonnut, nostetaan valmiit kattolohkot heti isolla nosturilla paikalleen. Näin varmistetaan, ettei keskeneräinen rakennus jää missään vaiheessa Suomen vaihtelevien säiden armoille.

Jouni Salmi Mediset Hoivarakentajilta muistuttaa, että kun hirsiseinää aletaan pystyttää, rakennus etenee nopeasti.

Siinä syntyy paljon valmista, kun hirsiseinää pystytetään. Hirsiseinä on heti samalla sekä ulko- että sisäpinta. Meillä on kohta paljon pintakäsittelyä vaille valmista pintaa.

Ohikulkijoille on siis lähiviikkoina tarjolla entistä enemmän katseltavaa. Vastuullista hirsirakentamista onkin ilo katsella.

Lohkoina rakentaminen liittyy terveellisyyteen. Halutaan huolehtia siitä, että rakennuksessa on hyvä olla, Salmi muistuttaa.

5.6.2020
Oppikylän lujat perustukset alkavat rakentua aikataulussa

Oulun Oppikylän rakennuslupa on tullut lainvoimaiseksi. Maatyöt tontilla ovat jo pitkällä. Tontille on tuotu runsaasti täyttömaata ja rakennuksen paikkaa on korotettu, jotta veden kulku tontilla saadaan järjestettyä asianmukaisesti ja turvallisesti. Rakennuksen pohjan alueella työt ovat jo niin hyvässä vaiheessa, että perustustöitä on päästy aloittamaan. Hirsirunkoisen koulun perustukset tehdään betonista paikalla valaen.

Rehtori Petri Ojala ja koulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Pokka kävivät ensimmäisellä työmaavierailulla ihastelemassa töiden etenemistä. Tähän saakka vierailut ovat olleet mahdollisia vain työmaa-aidan toiselta puolelta. Sitäkin mahdollisuutta on käytetty runsaasti, sillä työmaa-aidan läpi uuden koulun paikkaan ovat käyneet tutustumassa kaikki koulun varttuneemmat luokat neljännestä yhdeksänteen.

6.5.2020
Maatyöt tontilla alkaneet

Oulun Oppikylän tontilla ovat maanrakennustyöt lähteneet käyntiin. Oppikylä-konseptiin kuuluu, että luonnontilaista ympäristöä hyödynnetään oppimisympäristönä ja välituntien virkistäytymispaikkana. Siksi tontilla on haluttu säilyttää mahdollisimman paljon puita. Rakentamisen tiellä olevat, kaadettavaksi määrätyt puut on tontilta jo kaadettu, ja nyt alueella on aloitettu maankaivuutöitä.

8.4.2020
Ouluun rakenteilla hirsikoulu

Nallikarin virkistysalueen tuntumaan on nousemassa hirsirunkoinen, Oppikylä-konseptin mukainen yhtenäiskoulu. Koulu tulee luonnonkauniille paikalle vuosien 2005 ja 2025 asuntomessualueiden välimaastoon. Rakennuslupahakemus on parhaillaan käsittelyssä, ja työt tontilla alkavat heti sen hyväksymisen jälkeen. Rakentaminen kestää tulevan lukuvuoden ajan. Päiväkoti, alakoulu ja yläkoulu pääsevät muuttamaan uuteen kouluun syksyllä 2021.

Yksikerroksiseen hirsirakennukseen on suunniteltu toimivat tilat hieman yli 200 oppilaan peruskoululle esiopetusryhmineen sekä 63-paikkaiselle päiväkodille. Yhteensä rakennus käsittää lähes 2900 neliötä. Lisäksi koulun ympärille rakennetaan aktiivista liikkumista ja mielikuvitusta kehittävä turvallinen pihapiiri.

Yhtenäiskoululla on laajenemistarvetta myös tulevaisuudessa, sillä koulu tulee ajan mittaan kasvamaan yksiluokkasarjaisesta kaksiluokkasarjaiseksi, ja päiväkodinkin lapsimäärä on kasvussa. Siksi nyt tehtävä hirsirakennus on jo valmiiksi suunniteltu myöhempää laajentumista silmällä pitäen. Rakennuksen sisätilat on suunniteltu joustaviksi ja muunneltaviksi. Esimerkiksi kotiluokkien seiniä voidaan helposti liikutella ja luokkia yhdistellä ja järjestellä uudelleen.

Meren läheisyyteen nouseva koulu on upea näyte suomalaisen perinnerakentamisen ja modernin älyteknologian yhdistämisestä. Rakennus on hirsirunkoinen, ja materiaalit sisustuksesta akustiikkaan on valittu aistiystävällisyys ja ekologisuus huomioiden. Koulurakennuksen kuntoa, energiankulutusta ja sisäilman puhtautta seurataan älyteknologian avulla koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Lisätietoa Oulun kouluhankkeesta
Uusien toimitilojen käyttäjiksi tulevat Oulun kristillinen peruskoulu ja päiväkoti Verso, joiden toiminnasta vastaa Oulun kristillinen kasvatus ry osana laadukkaan suomalaisen perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluntuotantoa.
Lisätietoja antaa rehtori Petri Ojala, petri.ojala@oukris.fi tai voi lukea lisätietoa verkkosivuilta www.oukris.fi.